Varmaa tietoa, ei mitään arvauksia

Vehmersalmen koulu voitti vain pisteen erolla Pohjois-Savon uutisviisaat -kilpailun.

Kuopio

Aki Jörgensen

"Koulujen sanomalehtiviikko päättyy perinteiseen tapaan Pohjois-Savon uutisviisaat -kilpailuun, mutta missä maakunnan koulussa viikko alkoi vakavalla vesijohtoputken ikkoutumisella?", kuuluu kysymys. Tervon yhtenäiskoulun oppilaat Janne Aaltonen, Taneli Korhonen ja Ville Leinonen pohtivat kysymystä mietteliäinä.

- Lehdessä siitä just oli, Janne Aaltonen huokaa.

Niin tosiaan oli. Uutisviisaat-kisassa pärjäsi sanomalehtiä lukemalla karttuvalla yleistiedolla. Radio Savon studiosta lauantaina suorana eetteriin lähetetyssä loppukilpailussa voittajaksi selviytyi Vehmersalmen koulun joukkue eli Riikka Pasanen, Anni Pasanen ja Suvi Kosunen.

- Meillä oli hyvä tuuri, kun joillekin joukkueille tuli paljon numerokysymyksiä ja meille ei, sanovat voittajat vaatimattomasti.

Vehmersalmen joukkue johti kilpailua lähes alusta pitäen, mutta mittelö oli viimeiseen kysymykseen asti jännittävän tasaväkinen. Voittajien pistemäärä oli 25, ja Tervon yhtenäiskoulun joukkue jäi hopealle ainoastaan pisteen erolla. Kolmannelle sijalle kipusi 20 pisteellä Kuoppakankaan koulun joukkue, Jere Hartikainen, Oona Räisänen ja Riku Salpakari Varkaudesta. Neljäs oli Puustellin koulu Pielavedeltä (Matias Lösönen, Ville Miettinen ja Jussi Kumpulainen) ja viides Minna Canthin koulu Kuopiosta (Jere Kemppainen, Antti Pekurinen ja Eerikki Pitkänen). Loppukilpailun viisi joukkuetta oli karsittu 25 yläkoulun joukosta.

Kilpailun järjestää vuosittain Pohjois-Savon Sanomalehti opetuksessa työryhmä. Kisa huipentuu Itä-Suomen uutisviisaat -kilpailuun maaliskuun lopulla, jolloin Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun kilpailujen voittajat ottavat mittaa toisistaan.

Kyllä nuoret lehtiä lukevat!

Koulujen valtakunnallisen sanomalehtiviikon vuoksi lehdet ovat tällä viikolla olleet näkyvästi esillä Pohjois-Savossakin. Ainakin näille nuorille sanomalehtien uutispuuro tuntuu maistuvan.

- Kyllä meidän porukassa lehtiä luetaan. Taitavat jakautua ääripäihin: osa seuraa paljon, osa ei lainkaan, arvelee Taneli Korhonen Tervon yhtenäiskoulusta.

- Aamulla lehti, päivällä netistä, illalla ehkä kymppiuutiset, ilmoittautuu Minna Canthin koulun Eerikki Pitkänen uutisten suurkuluttajaksi.

Kysymykset laatineiden Savon Sanomien artikkelitoimittaja Seppo Konosen ja Iisalmen Sanomien pääkirjoitustoimittaja Heikki Pennasen mukaan tämän vuoden kilpailijat olivat todella taitavia ja tarttuivat omaa maakuntaa koskeviin kysymyksiin aiempaa rohkeammin. Ulkomaat taas nousi suorastaan suosikkivalinnaksi.

- Ulkomaita tulee seurattua ja isot uutiset huomattua. Katson myös ranskankielistä tv-kanavaa, perustelee Oona Räisänen Kuoppakankaan koulusta.

Radio Savon Petri Julkunen kysyy, Vehmersalmen koulun Suvi Kosunen (vas.) ja Anni ja Riikka Pasanen vastaavat lähes täydellisesti. Kuva: Juha Poutanen