Ruoka

Ruoka

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Heinäkuun piirakan resepti on 1400-luvulta. Kesäisestä nimestä huolimatta sitä voi syödä myös huhtikuussa. Piirakan täyte koostuu kermasta, munista ja parmesaanista.

Ruoka

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Moni on viime päivinä hamstrannut pastaa. Esimerkiksi riisinjyviä muistuttavasta pastasta syntyy kätevästi pastavuoka.

Luetuimmat

Ruoka

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Perunalastut pääsivät isojen massojen herkuksi 1920-luvulla, kun mekaaninen perunankuorija keksittiin.

Ruoka

Kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – katso tästä hänen intialaisen ruoan reseptinsä

Sheela Narasimharao

Ruoka

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Mangosta käytetään vain sen hedelmäliha, ei kuorta eikä siementä.

Ruoka

Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas

Kalevi Kangas teki työkseen uistimia, joilla myös hauki nappaa.

Ruoka

Ohjeita pyydettiin jatkuvasti – juurileipurit paljastavat parhaansa uutuusteoksessa

Yksi talvikauden halutuimmista ohjeista on tämä Taina Tuomiston saaristolaisleivän ohje.

Ruoka

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström uskoo, että alkuviinit jäävät pysyväksi osaksi juomakulttuuria, eivät pelkäksi hetkelliseksi ilmiöksi.

Ruoka

Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Parasta on maustaminen"

Jasmin Tilsalan mukaan muffinsipelti ja -vuoat helpottavat kuppikakkujen tekoa. Kuppikakut kohoavat pellillä kauniin muhkeiksi, paperiset vuoat auttavat leivonnaisten käsittelyssä.

Ruoka

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu osaamiskilpailu, jonka avulla tutustutaan ruuan vastuullisuuteen.

Ruoka

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Kun ihminen on stressaantunut, hän syö liikaa tai tavallista epäterveellisempää ruokaa.

Ruoka

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Moni kotikokki kavahtaa haukea. Jos ruodoista pääsisikin eroon, maku ei päätä huimaa.

Ruoka

"Miksi tässä on pandojen ruokaa?" – lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua

Pandojen ruokana paremmin tunnettu bambu vaniljapullan valmistusaineena kummastuttaa.

Ruoka

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle

Milloin viimeksi teit kyljyksiä?
Ei joko tai

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjien keittokirjan tekijä suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Ruoka

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjien keittokirjan tekijä suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Ei joko tai
Milloin viimeksi teit kyljyksiä?

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle

Ruoka

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan.

Ruoka

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Ruoka

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ruoka

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

TryffDelissä on soppapäivä neljä kertaa viikossa.

Ruoka

Ota mallia Mikko "Peltsi" Peltolasta ja pelasta meri silakoilla annos kerrallaan – "Syön 90 prosenttia silakoistani paistettuna"

Paistetut silakat saavat lisämakua, kun ne leivitetään ruisjauhoilla.

Ruoka

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Karpalolla maustettu piimäjuustokakku maistuu myös ihmiselle, joka ei ole tavallisesti makean ystävä.

Ruoka

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Ruoka

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ruoka

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää lohelta muttei olekaan

Porkkanoista valmistettava porkkanalohi eli porkkala ei ole hätäisen herkku. Sen tekeytymiseen pitää varata pari vuorokautta.

Ruoka

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – kun huomioit pari asiaa, komeus ei lässähdä vuoasta irrotettaessa

Henna Pirinen (takana) ja Jasmine Ollgren painottavat hyvien työvälineiden ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä raakakakkujen teossa.

Ruoka

Liikennevaloja ruokapöytään vuonna 2020 – paprikat ovat vuoden vihanneksia

Paprikoita on monen värisiä, -muotoisia ja -makuisia.

Ruoka

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Ananas ei ehkä kuulu pitsaan, mutta nyt se saa esittää kynttilöitä.

Ruoka

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

Limesillissä saa olla pientä kirpeyttä. Paavomummon silakat ovat oikeita entisajan suolaisia kaloja. Sinappisillin maun voi halutessaa pyöristää ranskankermalla.

Ruoka

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Hämärä, kynttilät ja hyasintin tuoksu houkuttelevat joulun vähän kerrallaan esiin. Minttu Rauhan ajatuksissa lähestuvä keskitalven juhla on vähintään kerran puolessa tunnissa.
Limesillissä saa olla pientä kirpeyttä. Paavomummon silakat ovat oikeita entisajan suolaisia kaloja. Sinappisillin maun voi halutessaa pyöristää ranskankermalla.

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

Ruoka

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Onko se possua? Ei ole. Onko se kanaa? Ei ole. Se on kalkkunaa.

Ruoka

Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä, katso reseptit

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille.

Ruoka

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Oranssi persimon muistuttaa ulkonäöltään tomaattia mutta maultaan luumua. Sen paras satokausi on meneillään juuri nyt.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

mitä kylvän kasvimaahan? 02.04. Rauhallista odotusta

Nyt se on puutarhan perustamisen aika. Miten se tehdään? Voisinko kasvattaa syötävää patiolla? parvekkeella? tai pihan nurmikolla? entäpä jos vuokraisi palstan? Asiantuntijoita ja oppaita on varmasti runsaasti. Tarvikkeitakin tulisi olla, ja suunnitelma kasveista. Mikä on ruokaisaa ja helposti hyödynnettävää, ja mitä voisi säilöä tai pakastaa talven varalle – millainen kasviruukku toimisi ikkunalaudalla? entäpä lasitetulla parvekkeella? […]

The post mitä kylvän kasvimaahan? appeared first on SavoBlogit.

Korona-arkea Kiinassa 01.04. Savossa ja Saksanmaalla

Meidän lapsenlapsemme asuvat Kiinassa, Etelä-Kiinassa sijaitsevan Zhuhain miljoonakaupungissa. Se on se kaupunki, josta on yhteys maailman pisintä siltaa pitkin Hongkongiin. Koronavirus on tuonut lapsenlasten, Aten ja Tuukan arkeen paljon muutoksia. Molempien poikien päiväkodit ovat olleet suljettuina jo kiinalaisen uudenvuodenloman alusta alkaen eli jo yli kaksi kuukautta. Leikkikentät olivat pitkään tyhjinä, ulkona liikkumista on rajoitettu, mutta […]

The post Korona-arkea Kiinassa appeared first on SavoBlogit.

Piäministerin aprillipäevän tiijjotustillaesuus asijallista asijoo. Yhtä asijoo vaelle. 01.04. Savonpoeka tuumoo

Piäministerj selevitti selekeesti aprillipäevän selevitys tillaesuuvessa, mitenkä on pyritty parantammaan uusiin selevitysten selevittelyvä. Se hyvä. Sekkii ansahtoo lisäpisteitä, tunnustoo miten sekasi olj ministerlöehe sekä virkamiesten vastuunjaot, josta hyvänä esmerkkinä aejjemmin tapahtunneet lentokenttäsotkut. Alako tosiaan yhessä vaeheessa tuntuva, että käsienpesun tärkeyvestä tiijjottaminen olj se raja, jonka eellä maenitut vielä kaekki jotennii ymmärtivät. Muu männii sitten pallotteluks. […]

The post Piäministerin aprillipäevän tiijjotustillaesuus asijallista asijoo. Yhtä asijoo vaelle. appeared first on SavoBlogit.

Uuden turvallisuuden aika 01.04. Liikettä liiketoimintaan

Turvallisuusympäristömme on muuttunut. Koimme hetkessä, miten yhteiskunta siirtyi normaalioloista häiriötilanteeseen ja sitten jopa poikkeusoloihin. Kyllähän me olemme lukeneet tutkimuksia, selailleet selvityksiä ja nähneet katastrofielokuvia siitä kuinka maailmaa uhkaavat pandemiat, luonnonkatastrofit ja talouskriisit. Mutta että se tapahtui keskellä kirkasta päivää kaikkialla maailmassa ilman, että on lintukotoa, jonne paeta tuntuu hämmentävältä. Yksi virus vei meitä kuin pässiä […]

The post Uuden turvallisuuden aika appeared first on SavoBlogit.

Lisää blogikirjoituksia

Näköislehti

Näköislehteen

Päivän lehti luettavissa verkossa klo 3-24.

Tilaa näköislehti