Ruoka

Ruoka

Ota mallia Mikko "Peltsi" Peltolasta ja pelasta meri silakoilla annos kerrallaan – "Syön 90 prosenttia silakoistani paistettuna"

Paistetut silakat saavat lisämakua, kun ne leivitetään ruisjauhoilla.

Ruoka

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan.

Ruoka

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Ruoka

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ruoka

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

TryffDelissä on soppapäivä neljä kertaa viikossa.

Ruoka

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Karpalolla maustettu piimäjuustokakku maistuu myös ihmiselle, joka ei ole tavallisesti makean ystävä.

Luetuimmat

Ruoka

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ruoka

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää lohelta muttei olekaan

Porkkanoista valmistettava porkkanalohi eli porkkala ei ole hätäisen herkku. Sen tekeytymiseen pitää varata pari vuorokautta.

Ruoka

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – kun huomioit pari asiaa, komeus ei lässähdä vuoasta irrotettaessa

Henna Pirinen (takana) ja Jasmine Ollgren painottavat hyvien työvälineiden ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä raakakakkujen teossa.

Ruoka

Liikennevaloja ruokapöytään vuonna 2020 – paprikat ovat vuoden vihanneksia

Paprikoita on monen värisiä, -muotoisia ja -makuisia.

Ruoka

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Ananas ei ehkä kuulu pitsaan, mutta nyt se saa esittää kynttilöitä.

Ruoka

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

Limesillissä saa olla pientä kirpeyttä. Paavomummon silakat ovat oikeita entisajan suolaisia kaloja. Sinappisillin maun voi halutessaa pyöristää ranskankermalla.

Ruoka

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Hämärä, kynttilät ja hyasintin tuoksu houkuttelevat joulun vähän kerrallaan esiin. Minttu Rauhan ajatuksissa lähestuvä keskitalven juhla on vähintään kerran puolessa tunnissa.
Limesillissä saa olla pientä kirpeyttä. Paavomummon silakat ovat oikeita entisajan suolaisia kaloja. Sinappisillin maun voi halutessaa pyöristää ranskankermalla.

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

Ruoka

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Onko se possua? Ei ole. Onko se kanaa? Ei ole. Se on kalkkunaa.

Ruoka

Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä, katso reseptit

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille.

Ruoka

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Oranssi persimon muistuttaa ulkonäöltään tomaattia mutta maultaan luumua. Sen paras satokausi on meneillään juuri nyt.

Ruoka

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Ruoka

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan"

Marjo Eklund kattaa pöydän yhdelle. Hän kokee, että se kohottaa ruokailun arvoa. Kännykkä ja tietokone eivät myöskään kuulu ruokailuhetkeen. Linssikeitto syntyi pojan reseptillä.

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Ruoka

Kuuluuko ananas pitsaan -ikuisuuskysymys näyttää ratkenneen – data kertoo suomalaisten suosimat pitsatäytteet

Ananas on suomalaisten suosikkitäyte pitsassa.

Ruoka

Mehevä ja täyteläinen kakku ansaitsee paraatipaikan vaikkapa isänpäivän kahvipöydässä

Kuivakakkupohjaa voi tuunata laittamalla väliin jonkinlaista täytettä tai kuorruttamalla leivonnaisen.

Ruoka

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – Myös siihen sopii täyte, katso reseptit

Kuivakakkupohjaa voi tuunata laittamalla väliin jonkinlaista täytettä tai kuorruttamalla leivonnaisen.

Ruoka

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Joulukoristeiden teon Anita Käyhty aloittaa jo varhain syksyllä. Niitä myydään noin parissakymmenessä kaupassa.

Ruoka

Kylmä nakki -yhteisö jakaa vertaistukea ja vinkkejä ruuhkavuosien ruokapöytiin – "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään meillä syötiin vähän huonommin", Hanna Gullichsen sanoo

Ruoka maistuu usein paremmin, kun lapset pääsevät itse mukaan kokkailemaan. Sen tietävät Valtteri, 4, ja Oula, 3.

Ruoka

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Pähkinöillä voi korvata esimerkiksi osan eläinperäisestä proteiinista. Tai sitten vain napostella maun vuoksi.

Ruoka

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Hyviä valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita varsin maistuvassa muodossa eli pähkinäpiirakassa.

Ruoka

Älä hylkää vanhaa suosikkia – Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Perunapannukakkuihin voi hyvin käyttää eiliseltä yli jääneen perunamuusin tai jauhoiset perunat.

Ruoka

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Niin hyvää, mutta miksi siitä tulee niin kuumaa?

Ruoka

Olutkin on säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Ennen tarpeellista, nykyisin kivaa puuhaa. Lisäksi tässä on jo muutama joululahjakin valmiina.

Ruoka

Sinun takiasi, kultaseni

Ruoka

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Kahvipaketissa on paljon merkintöjä, jotka kertovat kahvin tuotantotavasta. Tämä reilun kaupan kahvi on luomua ja sen hiilijalanjälki on kompensoitu. Sen lisäksi se on tummaa, voimakasta ja mausteista, mutta nykyajan valistunut kuluttaja on kiinnostunut muustakin kuin mausta.

Ruoka

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Olli Kasken mukaan flunssan puhkeamisen voi tietää siitä, ettei kahvi enää maistu.

Ruoka

Uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta ja lihanhimoisellekin kelpaavaa kasvisruokaa, katso reseptit

Purilaiset voi tarjoilla esimerkiksi juuresspipsien kera.

Ruoka

Ihminen vaikutti ympäristöönsä merkittävästi jo tuhansia vuosia sitten

Maankäytössä näkyi ihmisen vaikutus jo 3000 vuotta sitten.

Ruoka

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Kasvisten lisääminen ruokavalioon voi vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Ruoka

Kurpitsa mehevöittää suklaakakun – syyssesongin koristeellisin kasvi yllättää monikäyttöisyydellään, katso reseptit

Kurpitsaa kannattaa maistaa myös raakana.

Ruoka

Hei hei, juusto ja voi!

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Mahtuuko elämäsi ja kotisi tämän planeetan puitteisiin 29.01. Seurakunnassa vihertää

Ottaessani vastaan tämän ”postin” kirjoittaa Ylä-Savon seurakuntayhtymän ympäristöblogiin hiilineutraalista kirkosta, mieleni valtasi heti halu selvittää vähän sitä, mitä hiili-neutraalilla kirkolla ja sen ympäristödiplomilla oikein tarkoitetaan ja miten asiat pitää ymmärtää. Suomen evankelis-luterilainen kirkko sitoutuu kansalliseen ja kansainväliseen työhön ilmaston-muutoksen hillitsemiseksi, tavoitellen ilmaston lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta. Tavoite on numeerinen ja selkeä, mutta hyvin […]

The post Mahtuuko elämäsi ja kotisi tämän planeetan puitteisiin appeared first on SavoBlogit.

Mistä osaamismerkistä sinä olisit ylpeä? 29.01. Liikettä liiketoimintaan

Pari viikkoa sitten eAMK-hankkeen loppuseminaarissa jaettiin ruusukkeita. Niitä saivat ne, jotka olivat hakeneet ja saaneet hankkeessa osoitettua osaamista kuvaavan sähköisen osaamismerkin. Kävin juhlallisesti pokkaamassa ruusukkeen. Seremonian tavoitteena oli tuoda esille osaamismerkkejä ja kannustaa hakemaan niitä. Kuvassa kanssani yliopettaja Sami Suhonen Tampereen ammattikorkeakoulusta. Hän oli saanut kaksi merkkiä, mistä syystä vielä leveämpi hymy kuin itselläni. Onko […]

The post Mistä osaamismerkistä sinä olisit ylpeä? appeared first on SavoBlogit.

kiinalaisia aarteita 29.01. Rauhallista odotusta

Kiina on tuottanut meille edullisesti mahtavan määrän tavaraa ja kaikkea muuta tarpeellista. Kiinan historia on pitkä ja loistelias; kirjoitustaito, akrobatia, menestys urheilussa, näytelmätaide, Kiinan muuri jne. Kukapa olisi tahtonut jäädä vaille läpikuultavaa riisiposliinia tai silkkiä? Silkin valmistus keksittiin Kiinassa tuhansia vuosia sitten. Kaiketi jo 5000-luvulla eaa. (1) Kiinalaisessa vuonna 1322 kirjoitetussa lähteessä keramiikkauunien sanotaan toimineen […]

The post kiinalaisia aarteita appeared first on SavoBlogit.

Hanki elämä 28.01. Kolmosvaihteella

Tuskin alkua pidemmälle on ehtinyt tämä uusi 20-luku, ja jo nyt pukkaa elämäntaito-opasta ja viisaita neuvoja elämänhallintaan. Viime viikolla Suomessa vieraili monista teoksistaan kuuluisa psykologian ja käyttäytymistieteellisen neurologian professori Daniel Levitin markkinoimassa uutukaista vanhenemisopasta: How to Age Successfully, Miten ikäännyt menestyksekkäästi. Vanhuus on elämän merkityksellisyyden huippuaikaa Levitinin mukaan juuri nyt, 20-luvun kynnyksellä, on onnekasta olla […]

The post Hanki elämä appeared first on SavoBlogit.

Lisää blogikirjoituksia

Näköislehti

Näköislehteen

Päivän lehti luettavissa verkossa klo 3-24.

Tilaa näköislehti