Ruoka

Ruoka

Älä hylkää vanhaa suosikkia – Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Perunapannukakkuihin voi hyvin käyttää eiliseltä yli jääneen perunamuusin tai jauhoiset perunat.

Ruoka

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Niin hyvää, mutta miksi siitä tulee niin kuumaa?

Ruoka

Olutkin on säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Ennen tarpeellista, nykyisin kivaa puuhaa. Lisäksi tässä on jo muutama joululahjakin valmiina.

Ruoka

Sinun takiasi, kultaseni

Ruoka

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Olli Kasken mukaan flunssan puhkeamisen voi tietää siitä, ettei kahvi enää maistu.

Ruoka

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Kahvipaketissa on paljon merkintöjä, jotka kertovat kahvin tuotantotavasta. Tämä reilun kaupan kahvi on luomua ja sen hiilijalanjälki on kompensoitu. Sen lisäksi se on tummaa, voimakasta ja mausteista, mutta nykyajan valistunut kuluttaja on kiinnostunut muustakin kuin mausta.

Luetuimmat

Ruoka

Ihminen vaikutti ympäristöönsä merkittävästi jo tuhansia vuosia sitten

Maankäytössä näkyi ihmisen vaikutus jo 3000 vuotta sitten.

Ruoka

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Kasvisten lisääminen ruokavalioon voi vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Ruoka

Kurpitsa mehevöittää suklaakakun – syyssesongin koristeellisin kasvi yllättää monikäyttöisyydellään, katso reseptit

Kurpitsaa kannattaa maistaa myös raakana.

Ruoka

Hei hei, juusto ja voi!

Ruoka

Kello löi jo viisi – Iltapäivätee on herkkuhetki, joka tarjoaa myös silmänruokaa, katso reseptit

Kello viiden tee ei sovi kiireisille. Silloin rauhoitutaan ja nautitaan.

Ruoka

Säännöllinen pähkinöiden syöminen kannattaa – Kuolemanriski pienenee merkittävästi

Kaikkein terveellisiä ovat raa'at, tuoreet pähkinät.

Ruoka

Unohda hetkeksi juusto ja makkara – Leivän päällä maistuvat nyt kasviksista tehdyt tahnat ja levitteet

Kuuma linja

"Mahtuisiko torille katukeittiö, jossa voisivat vierailla muiden paikkakuntien ”nimiravintolat”?"

Ruoka

Leipurit haluavat nyt maatiaisia – Vanhojen viljalajien makuvalikoima kasvaa

Siirtyminen luomuun on ollut Malmgårdille oikea ratkaisu, pohtii 13. omistaja, kreivi Henrik Creutz emmerpellossa.

Ruoka

Syksyn mehevin sienipiirakka sopii myös gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon

Rahka ja voi tuovat mehevyyttä pohjaan. Täytettä voit varioida mielesi mukaan, eli sienipiirakasta voikin tehdä vaikkapa kanafetapiirakan.

Ruoka

Suomalaisolut valittiin maailman parhaaksi belgialaistyyliseksi olueksi

Vahvuudeltaan kahdeksanprosenttinen Malmgård Belge voitti oman sarjansa World Beer Awards -kilpailussa.

Ruoka

Satokausi on nyt runsaimmillaan – Mehusta hedelmät, marjat ja kasvikset värikkäiksi juomiksi

Tuorepuristetuilla mehuilla voit kokeilla korvata vaikka päiväkahvin.

Ruoka

Mustikkasato jää kehnoksi, mutta kekseliästä leipuria se ei haittaa – katso reseptit niukan sadon mustikkaleivonnaisiin

Mustikkasato on tänä vuonna niukka. Moniin leivonnaisiin saa kuitenkin ihanan mustikan maun, vaikka marjoja ei käyttäisikään kovin suurta määrää.

Ruoka

Mustikan, puolukan ja lakan satohavaintoja voi ilmoittaa ja seurata netissä

Mustikkaa on tänä vuonna metsässä vähän, puolukkaa todennäköisesti vähintään kohtalaisesti.

Ruoka

Suomalaisia herkkuja ei kannata unohtaa tapaspöydästä – Ahvenet ja kantarellit sopivat suupaloihin erinomaisesti

Tapakset vievät matkalle minnepäin maailmaa tahansa.

Ruoka

"Minä lypsän, tee sinä juusto" – Suomalainen cheddar syntyy veljesten yhteistyönä

Juustomestari Markku Liias on kotoisin vain muutaman kilometrin päästä nykyisestä juustolastaan. Kotitilalta tulee maito, jonka hän muuttaa juustoksi.

Ruoka

Näin valmistat kesäiset jäätelöherkut kotona – Katso hurmaavat reseptit

Koverrettu hedelmä toimii tarjoiluastiana ja on näyttävä osa kattausta.

Ruoka

Mustikan satokausi alkoi, mutta tarkista metsän tarjonta ennen kuin päätät piirakkataikinan koon

Mustikka on monen mielestä kesän paras marja. Ensimmäiset ovat ehtineet jo toripöydille saakka.

Ruoka

Kippari-Kalle tunsi vihreän voimanlähteen – pinaatti viihtyy fetan kanssa piiraassa ja aprikoosin kaverina smoothiessa

Filotaikinaan tehdyt feta-pinaattipiiraat sopivat vaikkapa retkievääksi.

Ruoka

Rasvatonta maitoa eli "kurria" pidettiin ensin köyhien juomana – Sitten sen nousi koko kansan suosioon

Suomalaiset joivat viime vuonna maitoa noin 107 litraa keskimäärin henkeä kohti.

Ruoka

Kesäinen piknik veden äärellä – kolmen ruokalajin lounas valmistuu helposti retkeä edeltävänä iltana

Siniset astiat sopivat veden äärelle. Salaatissa maistuvat uudet perunat ja tulinen chorizo.

Ruoka

Unohda karkit, nyt on mansikka-aika

Pitkään jatkuneet suotuisat säät ovat saaneet mansikan satokauden kunnolla käyntiin lähes koko maassa.

Ruoka

Vietnamilaiset kesärullat ja pho-keitto maistuvat myös Suomen suvessa – katso herkulliset reseptit tästä

Tästä kattauksesta riittää naposteltavaa isommallekin porukalle.

Ruoka

Kesäherkkuja muurikalla – katso tästä reseptit juhannuksen varalle

Ruoanlaitto muurikalla sopii täydellisesti juhannuksen yhdessäoloon.

Ruoka

Lämpömittari lihaan niin kuin laturi puhelimeen

Etenkin broilerin kypsyyden arviointi on grillatessa vaikeaa.

Ruoka

Tosigrillaaja sytyttää tulen sateellakin – "Jos grillaaminen kiellettäisiin, saattaisin joutua harkitsemaan muuttamista Suomesta"

Timo Eade grillaa tällä kertaa valkosipulilla ja pestolla maustettuja herkkusieniä, pippuri- ja valkosipulimakkaroita, hunaja-valkosipulikurkkuja sekä maissintähkiä. Vieressä tilannetta seuraa Milla-tytär.

Ruoka

Grillaajia kiinnostavat muun muassa savustaminen ja raakamakkarat – Grillissä tehdään pitsoja, leipiä ja makeita kahvileipiä

Keittiömestari Heikki Salosen mukaan kasvisruuan suosio kasvaa grillauksessa.

Ruoka

Ruoka Akatemia välittää päättäjille tietoa suomalaisesta ruuasta – Perustettava akatemia sai arvovaltaisen suojelijan

Ruoka Akatemia herättää keskustelua suomalaisesta ruuasta.

Hyvinvointi

Harva hoksaa, että luonnon antimista voisi ammentaa paitsi lautaselle, myös kylpyhuoneeseen – tunnista yleisimmät villiyrtit testin avulla

Villiyrttikylpy hellii jalkoja.

Ruoka

Uulalalaa, mitkä patongit! Et voi ehkä vastustaa tätä kätevää ateriaa

Savukinkku, raikas ja täyteläinen omena-kaalisalaatti sekä sinappi ovat vastustamaton yhdistelmä. Omena- ja basilika tekevät varhaiskaalisalaatista ihanan kesäisen.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Päättäjät pakenevat karkailevia mummoja 14.10. Kolmosvaihteella

– Onko äitinne karannut aikaisemmin? kysyi kotisairaanhoidon ohjaaja eräältä ystävältäni, kun hänen 90-vuotias äitinsä oli poistunut kotoaan myöhään illalla, eikä sillä kertaa löytänytkään takaisin kotiinsa. Ystäväni äiti on asunut yli 30 vuotta itsenäisesti leskenä ja elänyt omaa elämäänsä ilman, että on tehnyt menemisistään ja tulemisistaan tiliä omaisille tai ylipäätään kenellekään. Keneltä ja mistä äiti olisi […]

The post Päättäjät pakenevat karkailevia mummoja appeared first on SavoBlogit.

Kiusaaminen 14.10. Savolaista suurperhe-elämää

Olen tässä viime viikkoina joutunut toteamaan, että kiusaaminen on koskettanut myös meidän perhettä. Kuvio on perinteinen. On olemassa se “kingi” ja hänen alamaisensa, jotka ilmeisesti haluavat ottaa mallia coolista rakkarista. Onneksi se oma koululainen ei ole kiusattujen kärjessä, mutta viitteitä sinne joutumisesta on ollut jonkun aikaa ilmassa. Luontaisesti ensimmäisenä nousi pintaan viha ja ajattelin, että […]

The post Kiusaaminen appeared first on SavoBlogit.

talviruokinta alkaa – aitat viljavia 14.10. Rauhallista odotusta

Vihannestiskien runsauden keskellä suositaan suomalaista. Tässä suomalaiset ovat palaamassa juurilleen. ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö luettelee kuusi luotettavaa raaka-ainetta, joihin on kautta aikojen voinut luottaa. • Nauris. Naurista on viljelty Euroopassa jo esihistoriallisena aikana. … • Peruna. Perunan ravintoarvo hehtaaria kohti on parempi kuin millään muulla viljakasvilla. … • Ohra. Ohra on Suomen vanhin viljelykasvi. […]

The post talviruokinta alkaa – aitat viljavia appeared first on SavoBlogit.

Toinen tarvitaan rinnalle 14.10. Yritäpä ite!

Olen Tuomo Burman, sokea yksin yrittäjä Kuopiosta. Usein, kun tuskailen yritykseni asioiden kanssa, niin kaipaan toista yrittäjää jakamaan yrittäjyyden kuormaa. Kerron omia ajatuksiani rinnalla kulkemisesta. Toivon, että näistä on toisillekin yrittäjille tai muuten yksin työskenteleville hyötyä. Yksi puu ei pala kunnolla Minulla puolisoni Mervin kanssa on mökki Tuusniemellä. Vietämme kesällä paljon aikaa mökkeillen. Mökkeilyyn kuulu […]

The post Toinen tarvitaan rinnalle appeared first on SavoBlogit.

Lisää blogikirjoituksia

Näköislehti

Näköislehteen

Päivän lehti luettavissa verkossa klo 3-24.

Tilaa näköislehti