Ruoka

Ruoka

Viikko vappuun – nyt on aika tehdä sima ja kirjoittaa munkkitarpeet ostoslistaan

Nyt ehtii hyvin tehdä kotisimaa vapuksi.

Ruoka

Saaliiksi tuli tonnikalaa – nyt tehdään pastakastiketta ja toasteja, katso reseptit

Lasagnen voi valmistaa myös tonnikalasta. Tästä riittää useammalle tai pakastimeen annospaloiksi etäpäivien lounasta varten.

Luetuimmat

Ruoka

Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – Eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Eräkokki Anssi Lohvansuu kokkaa mielellään sekä isoille ryhmille että omalle perheelleen.

Ruoka

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Heinäkuun piirakan resepti on 1400-luvulta. Kesäisestä nimestä huolimatta sitä voi syödä myös huhtikuussa. Piirakan täyte koostuu kermasta, munista ja parmesaanista.

Ruoka

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Nopea tortillatarjoilu syntyy itse tehtyä ja valmista yhdistellen.
Tämä ei riitä aamupalaksi.

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ruoka

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Tämä ei riitä aamupalaksi.
Nopea tortillatarjoilu syntyy itse tehtyä ja valmista yhdistellen.

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Ruoka

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Huomaavainen kuluttaja poimii tomaatit pussiin hipelöimättä kaikkia muitakin.

Ruoka

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Tuoreet herneenversot maistuvat leivän päällä tai vaikka sen välissä.

Ruoka

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Moni on viime päivinä hamstrannut pastaa. Esimerkiksi riisinjyviä muistuttavasta pastasta syntyy kätevästi pastavuoka.

Ruoka

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Perunalastut pääsivät isojen massojen herkuksi 1920-luvulla, kun mekaaninen perunankuorija keksittiin.

Ruoka

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Vohvelien perustaikinasta saa

Ruoka

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Mangosta käytetään vain sen hedelmäliha, ei kuorta eikä siementä.

Ruoka

Kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – katso tästä hänen intialaisen ruoan reseptinsä

Sheela Narasimharao

Ruoka

Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas

Kalevi Kangas teki työkseen uistimia, joilla myös hauki nappaa.

Ruoka

Ohjeita pyydettiin jatkuvasti – juurileipurit paljastavat parhaansa uutuusteoksessa

Yksi talvikauden halutuimmista ohjeista on tämä Taina Tuomiston saaristolaisleivän ohje.

Ruoka

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström uskoo, että alkuviinit jäävät pysyväksi osaksi juomakulttuuria, eivät pelkäksi hetkelliseksi ilmiöksi.

Ruoka

Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Parasta on maustaminen"

Jasmin Tilsalan mukaan muffinsipelti ja -vuoat helpottavat kuppikakkujen tekoa. Kuppikakut kohoavat pellillä kauniin muhkeiksi, paperiset vuoat auttavat leivonnaisten käsittelyssä.

Ruoka

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Moni kotikokki kavahtaa haukea. Jos ruodoista pääsisikin eroon, maku ei päätä huimaa.

Ruoka

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Kun ihminen on stressaantunut, hän syö liikaa tai tavallista epäterveellisempää ruokaa.

Ruoka

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu osaamiskilpailu, jonka avulla tutustutaan ruuan vastuullisuuteen.

Ruoka

"Miksi tässä on pandojen ruokaa?" – lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua

Pandojen ruokana paremmin tunnettu bambu vaniljapullan valmistusaineena kummastuttaa.

Ruoka

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjien keittokirjan tekijä suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Ei joko tai
Milloin viimeksi teit kyljyksiä?

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle

Ruoka

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle

Milloin viimeksi teit kyljyksiä?
Ei joko tai

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjien keittokirjan tekijä suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Ruoka

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan.

Ruoka

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ruoka

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Ruoka

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

TryffDelissä on soppapäivä neljä kertaa viikossa.

Ruoka

Ota mallia Mikko "Peltsi" Peltolasta ja pelasta meri silakoilla annos kerrallaan – "Syön 90 prosenttia silakoistani paistettuna"

Paistetut silakat saavat lisämakua, kun ne leivitetään ruisjauhoilla.

Ruoka

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Karpalolla maustettu piimäjuustokakku maistuu myös ihmiselle, joka ei ole tavallisesti makean ystävä.

Ruoka

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Ruoka

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ruoka

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää lohelta muttei olekaan

Porkkanoista valmistettava porkkanalohi eli porkkala ei ole hätäisen herkku. Sen tekeytymiseen pitää varata pari vuorokautta.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Kalastusluvat ja pyydysten merkkaukset kuntoon 25.05. Retuperällä

Tänä keväänä olen ilokseni huomannut Suonteen selälle ilmestyneen muitakin kala-eemeleitä minun lisäkseni. Verkot ja katiskat on kaivettu varastoista kun pyydysmerkkejä, lippuja ja mehukattipulloja on ilmestynyt vesille huomattavasti viime vuosia enemmän. Joku kirjoitti aiemmin SS:ssa että Suonenjoen Suonteen pyydyslupien hommaaminen on hankalaa ja löytää niiden myyjiä. Voi olla, jos sen takia pitääkin pyydyksiään vähän piiloon viritellä, […]

The post Kalastusluvat ja pyydysten merkkaukset kuntoon appeared first on SavoBlogit.

Kokonainen torstai 25.05. Seurakunnan arjesta

Tätä kirjoittaessani on helatorstai. Niin, siis mikä? Yhä harvempi tietää. Silti valtaosa pitäisi siitä kiinni kynsin ja hampain, jos joku uskaltaisi ehdottaa sen poistamista. Onhan kyseessä arkipyhä, joka monelle merkitsee ylimääräistä vapaapäivää. Jopa pidennettyä viikonloppua. Näiden etujen rinnalla päivän hengellinen merkitys on jo pitkään ollut toissijainen. Kirkollisessa kalenterissa painottuu toki pyhän ulottuvuus. Helatorstai eli suoraan […]

The post Kokonainen torstai appeared first on SavoBlogit.

Jo joutui armas aika 💓 🍟 🍝 🍅 🍓 🔆 25.05. Rauhallista odotusta

Alkukesä on kesän kaunein aika – luonto viheriöi raikkaasti. Vihdoinkin kesä: lämpötila päivisin on paikoin 21 astetta! Kasvukausi, tai kesä, alkanee kun lämpötila on 10 asteen yläpuolella myös öisin. On se taasen valoisaa ja mukavaa. Kuopio on puhdistettu talven hiekasta. Aikaa puuhaan on ollut lumettoman kauden kestäessä pitkään. Uusi lumi on puhdistanut maat sulaessaan mukavasti. Odotan […]

The post Jo joutui armas aika 💓 🍟 🍝 🍅 🍓 🔆 appeared first on SavoBlogit.

Neutralisoitu palomies – merimies on erimies – palosotilaan paluu 23.05. Rauhallista odotusta

Luin jostakin äskettäin, että palomies on neutralisoitavana. Mistäs on kysymys? Hakiessani, mitä neutraalisointi tarkoittaa, löysin esimerkiksi seuraavaa: Ups, suolaa onkin liikaa! Näillä vinkeillä pelastat aterian (IS-sivusto). Ja toinen mukava havainto: Litmus-indikaattoreita käytti tiettävästi espanjalainen alkemisti Arnaldus de Villa Nova jo noin vuonna 1300; englantilainen lääkäri Edward Jorden (1569–1632) kuvasi ennen Boylea emästen muuntavan erään punertavan […]

The post Neutralisoitu palomies – merimies on erimies – palosotilaan paluu appeared first on SavoBlogit.

Lisää blogikirjoituksia

Näköislehti

Näköislehteen

Päivän lehti luettavissa verkossa klo 3-24.

Tilaa näköislehti