Ruoka

Ruoka

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Janne Kaartinen arvostaa aitoja makuja ja selkeitä raaka-aineita, värejä ja tuoksuja. Ruoanlaitossa tärkeää on myös tekemisen ilo.

Ruoka

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Molekyyligastronomian opein koottu kananmuna-annos.

Ruoka

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Makoisa mansikka-aika on nyt meneillään.

Ruoka

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Louhisaaren juomassa käytettävät mustaherukan lehdet ovat parhaimmillaan juuri nyt.

Ruoka

Laita kalaa myös kesäpöytään

Voikastike on helppo tehdä, ja siihen voi dipata myös perunat ja kasvikset.

Ruoka

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii perunanviljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

Markku Santamäki ei ehdi nukkua kesäisin kovin paljon. Neljältä aamulla hän nousee nostamaan perunoita, seitsemän jälkeen torilla on jo ensimmäiset asiakkaat hakemassa kapallistaan.
Voikastike on helppo tehdä, ja siihen voi dipata myös perunat ja kasvikset.

Laita kalaa myös kesäpöytään

Luetuimmat

Ruoka

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Poke bowliin voi käyttää ihan mitä vain tuoreita kasviksia.

Ruoka

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Michael Björklund asuu perheineen Ahvenanmaalla, opiskelee suomen kieltä ja on aktiivinen somessa.

Ruoka

Kuka keksii jännät kesämaut? Ammattilainen voi jo kyllästyä, joten todellinen asiantuntija kutsutaan apuun

Viini käy nyt niin oluen kuin siiderinkin maustajaksi.

Ruoka

Vappukemut syntyvät kevyellä kaavalla – tarjoa jokaiselle hodarit oman maun mukaan

Hodarit voi lämmittää uunissa. Lasten kanssa voi leikkiä kioskia ja tarjoilla hodarit paperikääreestä. Omatekoiset lisukkeet syntyvät pilkkomalla ja sekoittamalla.

Ruoka

Viikko vappuun – nyt on aika tehdä sima ja kirjoittaa munkkitarpeet ostoslistaan

Nyt ehtii hyvin tehdä kotisimaa vapuksi.

Ruoka

Jäikö kermaa? Tilkkakin riittää tuomaan makua kastikkeeseen, katso reseptit

Voikanasta saa kasvisruoan, kun vaihdat kanan paneer-juustoon.

Ruoka

Saaliiksi tuli tonnikalaa – nyt tehdään pastakastiketta ja toasteja, katso reseptit

Lasagnen voi valmistaa myös tonnikalasta. Tästä riittää useammalle tai pakastimeen annospaloiksi etäpäivien lounasta varten.

Ruoka

Vastuullisen tonnikalan tuntee MSC-merkistä

Keltaevätonnikala on yleinen purkkikala.

Ruoka

Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – Eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Eräkokki Anssi Lohvansuu kokkaa mielellään sekä isoille ryhmille että omalle perheelleen.

Ruoka

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Heinäkuun piirakan resepti on 1400-luvulta. Kesäisestä nimestä huolimatta sitä voi syödä myös huhtikuussa. Piirakan täyte koostuu kermasta, munista ja parmesaanista.

Ruoka

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Nopea tortillatarjoilu syntyy itse tehtyä ja valmista yhdistellen.
Tämä ei riitä aamupalaksi.

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ruoka

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Tämä ei riitä aamupalaksi.
Nopea tortillatarjoilu syntyy itse tehtyä ja valmista yhdistellen.

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Ruoka

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Huomaavainen kuluttaja poimii tomaatit pussiin hipelöimättä kaikkia muitakin.

Ruoka

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Tuoreet herneenversot maistuvat leivän päällä tai vaikka sen välissä.

Ruoka

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Moni on viime päivinä hamstrannut pastaa. Esimerkiksi riisinjyviä muistuttavasta pastasta syntyy kätevästi pastavuoka.

Ruoka

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Perunalastut pääsivät isojen massojen herkuksi 1920-luvulla, kun mekaaninen perunankuorija keksittiin.

Ruoka

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Vohvelien perustaikinasta saa

Ruoka

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Mangosta käytetään vain sen hedelmäliha, ei kuorta eikä siementä.

Ruoka

Kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – katso tästä hänen intialaisen ruoan reseptinsä

Sheela Narasimharao

Ruoka

Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas

Kalevi Kangas teki työkseen uistimia, joilla myös hauki nappaa.

Ruoka

Ohjeita pyydettiin jatkuvasti – juurileipurit paljastavat parhaansa uutuusteoksessa

Yksi talvikauden halutuimmista ohjeista on tämä Taina Tuomiston saaristolaisleivän ohje.

Ruoka

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström uskoo, että alkuviinit jäävät pysyväksi osaksi juomakulttuuria, eivät pelkäksi hetkelliseksi ilmiöksi.

Ruoka

Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Parasta on maustaminen"

Jasmin Tilsalan mukaan muffinsipelti ja -vuoat helpottavat kuppikakkujen tekoa. Kuppikakut kohoavat pellillä kauniin muhkeiksi, paperiset vuoat auttavat leivonnaisten käsittelyssä.

Ruoka

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Moni kotikokki kavahtaa haukea. Jos ruodoista pääsisikin eroon, maku ei päätä huimaa.

Ruoka

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Kun ihminen on stressaantunut, hän syö liikaa tai tavallista epäterveellisempää ruokaa.

Ruoka

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu osaamiskilpailu, jonka avulla tutustutaan ruuan vastuullisuuteen.

Ruoka

"Miksi tässä on pandojen ruokaa?" – lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua

Pandojen ruokana paremmin tunnettu bambu vaniljapullan valmistusaineena kummastuttaa.

Ruoka

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjien keittokirjan tekijä suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Ei joko tai
Milloin viimeksi teit kyljyksiä?

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle

Ruoka

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle

Milloin viimeksi teit kyljyksiä?
Ei joko tai

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjien keittokirjan tekijä suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Ruoka

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Osaamisen kehittäminen yksilön ja organisaation yhteinen tavoite 02.07. Liikettä liiketoimintaan

Nopeat muutokset haastavat yksilöt ja organisaatiot osaamisen kehittämiseen, joka on paljon enemmän kuin osaamisen päivittäminen. Se on osaamisen laajentamista ja syventämistä tai uudelleen suuntaamista. Osaamisen kehittäminen on ennen kaikkea uuden osaamisen luomista ja jo olemassa olevan osaamisen erilaista yhdistämistä ja edelleen jalostamista. Yksilön osaamisen uudistamisen vaatimus on osa jatkuvaa oppimista. Työllistyminen edellyttää jatkuvaa oman osaamisen […]

The post Osaamisen kehittäminen yksilön ja organisaation yhteinen tavoite appeared first on SavoBlogit.

Ihanat sadepäivät! 02.07. Rauhallista odotusta

Joskus on sattunut kävelemään sateessa, missä tuuli lyö vedet lähes vaakasuoraan silmille. Tuolloin tarvitaan hyvä sadeasu, puku, viitta tai sadetakki ja kunnon kalossit ja Sherlock Holmesin mallinen lakki, mikä estää veden tippumisen kauluksen alle. Kokemusta on, että tuulisella sadesäällä sateenvarjosta on oikeastaan vain haittaa, tuuli riepottelee ja purjeen tapaan se lisää ponnistelua erityisesti vastatuuleen käveltäessä, ja […]

The post Ihanat sadepäivät! appeared first on SavoBlogit.

Menetettävät vuosikymmenet 01.07. Satunnaisia huomioita

20-vuosikymmen pääsi häthätään alkamaan, kun iski vuosikymmenten kehityksen kannalta tuhoisa korona-pandemia. Sen vaikutusten torjumiseksi on jo jouduttu ottamaan niskoillemme raju julkinen velkaantuminen eikä sille edes ole loppua näkyvissä. Kuvaavaa tilanteelle on, että toisaalta vaaditaan valtiovaltaa rahoittamaan yrityksiä, yhteisöjä ja muita toimijoita, että ne selviäisivät pandemian yli, mutta samaan aikaan hallitusta haukuttaan holtittomasta velkaantumisesta. On siinä […]

The post Menetettävät vuosikymmenet appeared first on SavoBlogit.

Valtiokonttoriko maksaa? 01.07. Retuperällä

… jorina hammassärystä jatkuu. Toista viikkoa tätä on jatkunut ja tulehdus leukaperissä on tiukassa. Onneksi helteet olivat ja menivät, niiden takia ei tarvitse enää valvoa, kun vain särky antaisi myöten. Kolmesti olen nyt tämän vaivan takia hammaslääkäsissä käynyt, kahdesti särkypäivystyksessä terveykeskuksessa ja kun siellä ”nostivat kädet pystyyn”, sain ajan vakituiselle hammaslääkärilleni yksityiselle puolelle. Häneltä kolmea […]

The post Valtiokonttoriko maksaa? appeared first on SavoBlogit.

Lisää blogikirjoituksia

Näköislehti

Näköislehteen

Päivän lehti luettavissa verkossa klo 3-24.

Tilaa näköislehti