Australialaisviinit hellivät lammasta ja poroa

Australialaiset viinit onnistuivat yhdistämään testissä poron ja lampaan makumaailmat. Lonkalta pruuviin vedetty kuiva Thomas Hyland Chardonnay oli onnekas osuma lohikeitolle.

Thomas Hyland Chardonnay (V&S) Penfolds, South Australia.

Vaaleankellertävä mangoon ja persikkaan taipuva tuoksu on selvästi tamminen. Maussa on omenaa, litsiluumua ja melonimaista pyöreyttä, joka kantaa rypäleen tammituksen yli.

Sitrusmaiset hapot kantavat rasvaiselle kalalle, jopa kermaiselle keitolle. Vanhan ajan kana olisi sen kera maukasta.

Pisteet tasaisesti 15,5/20 ovat varsin mainiot ravintolassa alle 50 euron monitoimiviinille.

Il Bali Aglianico Del Vulture 2004 (Lignell&Piispanen) CA.Di VE.,Venosa, Italia.

Vahanpunainen, paahteisesti rusehtava viini tuoksuu mustikan tavoin ikääntyneelle.

Agliano-rypäleen erikoisuus alkaa ohittaa ikänsä puolesta liharuuat. Ilmastamisen kanssa jää kahden vaiheille ainakin juustoja ajatellen, kun viini on vaativa. Tasapaino vaappuu terhakoiden ruokien seurassa.

Pisteet jakautuivat voimakkaasti 12/20 ja jäivät Alkossa 9,95 euron viinille niukoiksi.

Koonunga Hill Shiraz-Cabernet (V&S) Penfolds, Australia.

Voimakkaan punainen syvä viini tuoksuu marjaisesti. Tervaa ja punaisia marjoja on myös maussa, jossa on tanniinien puraisua grilliruokien kyydittäväksi. Tuntuva alkoholisuus ja tammitus tekevät viinistä kestävän.

Pisteet 14,2/20 ovat kohdallaan Alkossa 12,69 euroa maksavalle viinille.

Putruele Cabernet Syrah (Lignell&Piispanen) San Juan de la Frontera, Argentiina.

Tummanpuhuva viini on saanut tiilen sävyn. Sen tuoksu vaati ilmastamista, mutta se veikin terän kokonaisuudelta. Viinin elinkaari on loppusuoralla. Miellyttävät piirteet ovat muhineet pois ja tasapainoa häiritsee alkoholisuus. Maku on liuskoittunut.

Avotuliruokien seuraan tarkoitettu jälkimaku ei säily tasapainossa. Pian pois kellarin kätköistä.

Pisteet jakautuivat voimakkaasti 12,2/20 ja ovat niukahkot hintaan 12,55 euroa.

Bin 28 Kalimna Shiraz 2002

(V&S) Penfolds, South Australia.

Syvänpunainen, jo vanhentunut sävykkyys ja huisin korkea jalka lupaavat maskuliinista, mokkaista elämystä. Mausteinen ulottuvaisuus siirtyy makuun jatkuen mehevän pitkänä nieltäessäkin. Tammi ei nouse hallitsevaksi, eikä alkoholisuus rasita.

Yhä terhakka mausteinen tanniini sopii runsaille riistaruuille ja kylmäsavuporolle. Lahjaviini. Tervaisuus ja rotevuus vaativat ruualta suolaa ja proteiineja. Aurinkokuivatun tomaatin tapaiset hapokkaat suolaiset osuvat sen tasapainoiseen kokonaisuuteen.

Pisteet 17,2/20 ovat oivat, sillä viinin hintakin nousee 22,50 euroon Alkossa.

Pruuvin vieraana oli vuotsolais-turkkilainen terapeutti Elsa Aikio-Mertsoy, Suomen alkoholitukun johtaja Ossi Leväinen, valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.