Etsitkö täydellisiä voileipäkakkuja? Nämä kolme ovat menestyksiä!

Voileipäkakuissa trendinä on näyttävä koristelu. Saat kakuista kauniita, kun viimeistelet reunat siisteiksi ennen kuorruttamista ja käytät koristeluun kauniita yrttejä, versoja ja kukkia.

Myös tarjoiluun panostetaan. Voit tarjoilla kakut hillokkeiden, kastikkeiden tai siemenien kanssa.

 

Voileipäkakku on parhaimmillaan, kun sitä on helppo leikata kakkuveitsellä ja rakenne on pehmeä. Tummat leivät vaativat aina vaaleaa leipää enemmän kosteutta, jotta rakenteesta tulee mehukas ja leikattava. Myös täytteitä saa olla välissä runsas määrä, jotta ne aidosti maistuvat. Älä pelkää maustaa täytteitä kunnolla.

Antipastokakku

Antipastokakku. Kuva: Aake Roininen
 

(10–12 annosta)

 

12 kpl isoa grahampaahtoleipäviipaletta

noin 1 dl maitoa kostutukseen

 

Grillattu paprika-tomaattihillo tarjoilua varten:

2 kpl punaisia paprikoita

1–2 punaista chiliä

200 g tomaattimurskaa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuina

2 rkl punaviinietikkaa

0,75 dl hillosokeria

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl oreganoa

 

Salamitäyte:

200 g hyvää salamia tai metvurstia

200 g ranskankermaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl sitruunanmehua

0,5 tl savupaprikajauhetta

0,5 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 rkl chilikastiketta

 

Kuorrutus:

175 g maustamatonta tuorejuustoa

125 g ranskankermaa

 

Koristeluun:

50 g salamiviipaleita

100 g mozzarellajuustoa

10 kpl parmesaanilastuja

6 kpl säilöttyjä pikkupaprikoita juustotäytteellä

herneenversoja, basilikanlehtiä, pieniä sitruunan paloja, punasipulisuikaleita

 

Tarjoiluun:

grillattua paprika-tomaattihilloa

Lisäksi: kelmua

 

1. Valmista grillattu paprika-tomaattihillo. Halkaise paprikat pitkittäin kahtia ja poista kannat ja siemenet. Grillaa paprikat ja kokonaiset chilit grillissä niin, että kuori saa tummia pilkkuja. (Voit myös paahtaa paprikoita uunissa grillivastuksen alla noin 20 minuuttia.)

2. Pilko grillatut paprikat kuorineen pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Poista chilistä kanta ja halutessasi siemenet ja hienonna kattilaan paprikoiden joukkoon.

3. Lisää kattilaan vielä tomaattimurska, valkosipulit, punaviinietikka, hillosokeri ja mausteet.

4. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia tai kunnes seos paksunee. Jäähdytä.

5. Valmista salamitäyte. Hienonna salamia ensin veitsellä pienemmiksi kuutioiksi.

6. Laita salamikuutiot monitoimikoneen kulhoon ja lisää joukkoon ranskankerma sekä maustamaton tuorejuusto. Aja tasaiseksi seokseksi. Voit tehdä seoksen myös sauvasekoittimella.

7. Mausta salamitäyte sitruunanmehulla, chilikastikkeella, savupaprikajauheella, suolalla ja mustapippurilla. Maista, lisää tarvittaessa sitruunanmehua sekä chilikastiketta.

8. Leikkaa leipäpalojen reunat ohuelti pois. Leikkaa kaksi leipäviipaletta kahtia. Käytä ne 2. ja 4. kerrokseen niin, että syntyy tiililadonta.

9. Levitä kolme kokonaista leipäviipaletta työlaudalle ison tuorekelmun päälle. Kelmun tulee olla reilunkokoinen, sillä lopuksi kakku kääritään tiukaksi paketiksi.

10. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla ja levitä kolmasosa salamitäytteestä levylle. Levitä salamitäytteen päälle vielä kolmasosa grillatusta paprika-tomaattitäytteestä.

11. Jatka seuraava kerros samalla tavalla niin, että ensin levität leivät tiiliskiviladonnan tyyliin, kostutat ja levität molemmat täytteet päällekkäin. Täytekerroksia tulee kolme ja päällimmäiseksi leipäkerros.

12. Kiedo voileipäkakku tuorekelmuun tiukaksi paketiksi ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Voit laittaa voileipäkakun päälle vetäytymisen ajaksi leikkuulaudan, jotta pinnasta tulee tasainen.

13. Avaa kakku kelmukääröstä ja tasoita vetäytyneen kakun reunat veitsellä. Sekoita sähkövatkaimella kuorrutusta varten tuorejuusto ja ranskankerma sekaisin.

14. Levitä kuorrutus voileipäkakun reunoille ja pintaan.

15. Koristele kakku antipastoaineksilla.

Savustettu manteli-hernekakku

Savustettu manteli-hernekakku. Kuva: Aake Roininen
 

 

(10–12 annosta)

 

15 kpl tummaa vuokaleipä­viipaletta

 

Savustettu manteli-hernetäyte:

1 dl manteleita

3 dl herneitä, pakaste

2 dl ranskankermaa

2 rkl sitruunanmehua

puolikkaan sitruunan kuori raastettuna

1 dl parmesaania raastettuna

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria myllystä

Tomaatti-oliivitäyte:

185 g kalamataoliiveja, kivetön

150 g tomaattipestoa

Kostutukseen:

0,5 dl sitruunanmehua

1 dl vettä

 

Koristeluun:

5 kpl vihreää tankoparsaa

10 kpl kalamataoliiveja

10 kpl parmesaanilastuja

punasipulisuikaleita

Lisäksi: kelmua

 

1. Valmista savustettu manteli-hernetäyte. Savusta mantelit grillissä savustuspussissa noin 10 minuuttia. Voit myös grillata mantelit folion päällä grillissä, jos savustuspussia ei ole.

2. Sulata pakasteherneet lävikössä kuuman veden alla.

3. Laita herneet ja ranskankerma kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.

4. Lisää savustetut mantelit ja aja uudelleen hienoksi.

5. Mausta herne-mantelitahna sitruunanmehulla ja raastetulla kuorella, parmesaanilla, suolalla ja mustapippurilla.

6. Aja tomaatti-oliivitäytettä varten oliivit sauvasekoittimella tahnaksi ja lisää tomaattipeston joukkoon.

7. Leikkaa leipäpalojen reunat ohuelti pois. Leikkaa kolme leipäviipaletta kahtia, jotta voit latoa leivät tiiliskiviladontana.

8. Levitä kolme ensimmäistä leipäviipaletta työlaudalle ison tuorekelmun päälle. Kelmun tulee olla reilunkokoinen, sillä lopuksi kakku kääritään tiukaksi paketiksi kelmuun.

9. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla ja levitä puolet tomaatti-oliivitäytteestä levylle. Lado toinen kerros leipiä, kostuta sitruunanmehu-vesiseoksella ja levitä toiseen kerrokseen manteli-hernetäytettä.

10. Jatka samalla tavalla niin, että ensin levität leivät tiililadonnalla, kostutat reilusti ja levität täytteen. Täytekerroksia tulee neljä, ja päällimmäiseksi tulee vielä leipäkerros.

11. Kiedo voileipäkakku tuorekelmuun tiukaksi paketiksi ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Voit laittaa voileipäkakun päälle vetäytymisen ajaksi leikkuulaudan, jotta pinnasta tulee tasainen.

12. Avaa kakku kelmukääröstä ja tasoita vetäytyneen kakun reunat veitsellä. Leikkaa kauniisti, sillä pintaan ei tule kuorrutusta.

13. Koristele. Leikkaa parsoista kuorimaveitsellä tai juustohöylällä ohuita suikaleita. Ryöppää ne pikaisesti kuumassa vedessä ja kääri rullalle. Lisää muut koristeet.

Perulainen kala-voileipäkakku

Perulainen kalavoileipäkakku. Kuva: Aake Roininen
 

(10–12 annosta)

 

12 kpl isoa grahampaahtoleipäviipaletta

 

Lohi-chilitäyte:

200 g savulohta, nahaton

200 g ranskankermaa

1 pieni punasipuli ­hienonnettuna

puolikkaan limen mehu

2 tl paahdettua seesamiöljyä

0,5 rkl sriracha-kastiketta

1 rkl soijakastiketta

 

Avokadotäyte:

1 syöntikypsä avokado

0,5 dl majoneesia

0,5 limen mehu

0,5 tl suolaa

0,25 tl chilihiutaleita

0,25 tl mustapippuria

 

Kostutukseen:

0,5 dl limen mehua

0,5 dl vettä

 

Kuorrutus:

175 g maustamatonta tuore­juustoa

125 g ranskankermaa

 

Koristeluun:

100 g kylmäsavu- tai graavilohta siivuina

6 kpl retiisejä

1 tankoparsa viipaleina

0,5 limeä ohuina siivuina

korianteria

Lisäksi: kelmua

 

1. Valmista lohitäyte. Nypi lohesta ruodot ja murustele se kulhoon.

2. Lisää lohen joukkoon hienonnettu punasipuli, ranskankerma, limen mehu, paahdettu seesamiöljy sekä sriracha- ja soijakastikkeet. Sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa makua.

3. Valmista avokadotäyte. Halkaise avokado pitkittäin kahtia, poista siemen ja irrota hedelmäliha kuoresta.

4. Murskaa hedelmäliha haarukalla soseeksi ja lisää joukkoon majoneesi, limen mehu ja mausteet.

5. Leikkaa leipäpalojen reunat ohuelti pois. Leikkaa kaksi leipäviipaletta kahtia, jotta voit latoa leivät tiiliskiviladontana.

6. Levitä kolme ensimmäistä leipäviipaletta työlaudalle ison tuorekelmun päälle. Kelmun tulee olla reilunkokoinen, sillä lopuksi kakku kääritään tiukaksi paketiksi kelmuun.

7. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla ja levitä puolet lohitäytteestä levylle. Jatka seuraava kerros samalla tavalla niin, että ensin levität leivät tiiliskiviladonnan tyyliin, kostutat ja levität seuraavaan kerrokseen kokonaan avokadotäytteen. Kerroksia tulee kolme, ja päällimmäiseksi tulee leipäkerros.

8. Kiedo voileipäkakku tuorekelmuun tiukaksi paketiksi ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Voit laittaa voileipäkakun päälle vetäytymisen ajaksi leikkuulaudan, jotta pinnasta tulee tasainen.

9. Avaa kakku kelmukääröstä ja tasoita vetäytyneen kakun reunat veitsellä. Sekoita sähkövatkaimella kuorrutusta varten tuorejuusto ja ranskankerma sekaisin.

10. Levitä kuorrutus voileipäkakun reunoille ja pintaan.

11. Koristele kakku tankoparsalla, kalasiivuilla, retiiseillä, korianterilla ja limeviipaleilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan"

Kuuluuko ananas pitsaan -ikuisuuskysymys näyttää ratkenneen – data kertoo suomalaisten suosimat pitsatäytteet

Mehevä ja täyteläinen kakku ansaitsee paraatipaikan vaikkapa isänpäivän kahvipöydässä

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – Myös siihen sopii täyte, katso reseptit

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Kylmä nakki -yhteisö jakaa vertaistukea ja vinkkejä ruuhkavuosien ruokapöytiin – "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään meillä syötiin vähän huonommin", Hanna Gullichsen sanoo

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.