Gluteeniton suklaa-hedelmäkakku

10 annosta

5 munanvalkuaista

2 dl hienoa sokeria

100 g kuivattuja aprikooseja

100 g kuivattuja viikunoita

60 g sukaattia

250 g kaltattuja manteleita

250 g tummaa suklaata

60 g tummaa suklaata sulatettuna

juoksevaa margariiniä vuoan voiteluun

3 1/2 dl vispikermaa

hopea kuulia koristeeksi

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele syvä, pyöreä teflon-irtopohjavuoka juoksevalla margariinillä.

Pilko aprikoosit, viikunat ja tumma suklaa pieniksi paloiksi. Hienonna mantelit tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Sulata 60 g tummaa suklaata joko vesihauteessa tai mikroaaltouunissa 1 min. pienellä teholla.

Vatkaa munanvalkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi ja lisää pienissä erissä sokeri vaahdon sekaan. Vatkaa kunnes sokeri on liuennut ja seos on paksua ja kiiltävää.

Kääntele varovasti metallilusikalla seokseen mantelijauhe, hedelmäpalat, sukaatti, suklaapalat sekä sulatettu suklaa. Älä hämmennä kovasti vaan varovasti seos tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista 1,5 tuntia tai kunnes keskelle työnnetty tikku on puhdas ulos vedettäessä. Jätä kakku vuokaan vielä 15 minuutiksi ennen kuin kaadat sen tarjoiluastiaan jäähtymään.

Kun kakku on jäähtynyt, vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja pursota kerma kakun pinnalle kauttaaltaan. Koristele kakku vielä halutessa hopeisila kuulilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii perunanviljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

Laita kalaa myös kesäpöytään

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.