Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Nykyajan ruokavaikuttajat muuttavat lautasen sisältöä resepti reseptiltä. Heidän valttejaan ovat houkuttelevat kuvat, kilpailusta johtuva paine kehittää koko ajan jotain uutta ja vapaus valita, mitä tekee. He eivät ole kokkeja tai keittiömestareita vaan ruokablogien kirjoittajia.

Yksi maan suosituimmista bloggareista on Liemessä-blogin Jenni Häyrinen. Hän allekirjoittaa ruokaprofessori Johanna Mäkelän lausuman: ruokatrendit ovat jatkumo.

– Vuosi on lyhyt aika muutoksessa. On asioita, jotka jatkuvat ja taustalla on voimia, jotka vaikuttavat, mutta oikeasti on vaikea ennustaa, mikä nousee ja lyö läpi, hän kuvailee ruokatrendien syntyä.

Viime vuoden helmikuussa Jenni Häyrinen oli yksin kotona ja teki lounaaksi nopean pastan. Laittoi uuniin fetaa, chiliä, tomaattia ja oliiviöljyä. Paahtoi ja sekoitti pastaan. Ruokahitti oli syntynyt.

Google julkaisi joulukuussa listan vuoden 2019 haetuimmista asioista, ja Suomessa ruokakategorian haetuimmaksi nousi Jenni Häyrisen uunifetapastan resepti.

– Postauksella on 1,7 miljoonaa sivulatausta, hän nauraa.

Jokainen hittipastaa tehnyt ja syönyt on huomaamattaan osallistunut maailmanlaajuisesti merkittävään trendiin. He ovat syöneet kasvisruokaa.

– Minä vältän tästä asiasta paasaamista, enkä blogiposteissa puhu ilmastonmuutoksesta. Yritän vaikuttaa asiaan positiivisuuden kautta, Jenni Häyrinen kertoo.

– Syön itse lihaa, mutta en juurikaan enää julkaise liharuokien reseptejä. Niitä on jo aika paljon vuodesta 2006 lähtien.

Jenni Häyrisen mukaan nousussa ovat myös ruoanlaiton helppous ja samaan aikaan elämyksellisyys. Hän itse odottaa einesruokien vallankumousta.

– Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää, hän toteaa.

– Kaupat voisivat myös vastata tähän kysyntään hyvällä valmisruoalla tai ruokakasseilla, joissa on valmiit ainekset johonkin ruokaan.

Kokeile hittipastaa, tässä ohje:

Viime vuoden haetuin ruokaresepti uunifetapasta on helppo tehdä. Ei tarvitse kuin panna ainekset vuokaan ja uuniin. Siinä lieneekin syy suosioon.

Näin se syntyy: laita uunivuokaan loraus oliiviöljyä ja pala fetajuustoa kokonaisena (150–200 g). Pilko päälle puolikas punainen chilipalko, ympäröi yhdellä tai kahdella rasiallisella kirsikkatomaatteja. Pyöräytä mustapippuria myllystä. Paista 15 minuuttia 200 asteessa, nosta lämpö 225 asteeseen ja laita uunin grillivastus päälle. Paahda kymmenisen minuuttia. Tarjoa hyvän pastan kera.

Muita paljon haettuja ruokia olivat Lyonin kana, raastekeitto ja voileipäkääretorttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Uusimmat

Ruoka

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – katso tästä hänen intialaisen ruoan reseptinsä

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.