Hivele makuhermoja näillä parsaresepteillä

Nykyisin suorastaan huvittaa, miten vaikealta parsan keittäminen kuulosti ennen. Piti koputellen etsiä kohta, jossa varsi muuttuu puumaiseksi ja katkaista parsa siitä. Sitten piti sitoa parsat nipuksi ja laittaa ne kapeaan, korkeaan kattilaan. Joillain oli aivan erityinen parsakattila.

Onneksi joku keksi, että kun parsaa taivuttaa, se katkeaa itsekseen oikeasta kohdasta napsahtaen. Ulkomaisissa parsoissa puumainen osa on joskus aika iso osa tyvestä. No, sitten se sama ihminen oivalsi, että parsa mahtuu katkaistuna kyljelleen paistinpannuun ja sen voi kiehauttaa siinä.

Loppu on parsaruokien juhlaa: maukas, nopeasti juuri sopivaksi kypsyvä kasvis on kevään ykkönen. Keitä, paista, grillaa, paahda uunissa, kuorruta ja friteeraa.

Kokeile tätä uppomunan, parsan ja pekonin muodostamaa makukimaraa nyt!

Parsaa, pekonia ja uppomuna

(neljälle)

 

100 g pekonia

450 g nippu parsaa

tilkka vettä ja nokare voita

4 kananmunaa + vettä + loraus etikkaa

 

sinappivinegretti:

1 dl oliiviöljyä

0,5 dl rypsiöljyä

2 tl viinietikkaa tai sitruunamehua

1 tl vettä

2–3 tl dijoninsinappia

ripaus suolaa ja mustapippuria

ripaus sokeria

 

1. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja laita se uuniin 225 asteeseen leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista, kunnes pekoni on ruskeaa ja rapeaa.

2. Napsauta parsoista puumainen kanta pois. Laita paistinpannulle tilkka vettä ja nokare voita. Anna parsojen kiehua vesitilkassa hiljalleen muutama minuutti. Tee sillä välin uppomunat.

3. Tee uppomunat. Laita kattilaan vettä ja loraus etikkaa. Kuumenna vesi juuri ja juuri kiehuvaksi, älä anna veden kiehua. Riko munat yksi kerrallaan juomalasiin. Pyöräytä veteen kierre ja pudota muna keskelle pyörrettä. Kerralla voit keittää pari munaa. Keitä parin minuutin ajan, nosta reikäkauhalla sivuun.

4. Kokoa annos. Nosta parsojen päälle rapeaa pekonimurua ja uppopaistettu muna.

5. Tarjoa vaalean tuoreen leivän kera. Jos haluat kirpeyttä annokseen, tarjoa sinappivinegrettiä sen kanssa.

Lisää reseptejä kevääseen Ruoka-sivulla 3.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Mikä oli Winston Churchillin lempijuoma? Entä miten Kekkosen joulupöytään saatiin viini? – Moni suuri valtiojohtaja oli hyvän juoman ystävä

Hehtaarin tontti tuottaa satoa myös naapureille ja suvulle – "Kun muutimme tänne, emme edes kuvitelleet tällaista elämää", Kaarina Suomalainen, 74, sanoo

Tuorejuusto tasapainottaa kirpeää raparperiä voitaikinaleivoksissa

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Laita kalaa myös kesäpöytään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.