Hivele makuhermoja näillä parsaresepteillä

Nykyisin suorastaan huvittaa, miten vaikealta parsan keittäminen kuulosti ennen. Piti koputellen etsiä kohta, jossa varsi muuttuu puumaiseksi ja katkaista parsa siitä. Sitten piti sitoa parsat nipuksi ja laittaa ne kapeaan, korkeaan kattilaan. Joillain oli aivan erityinen parsakattila.

Onneksi joku keksi, että kun parsaa taivuttaa, se katkeaa itsekseen oikeasta kohdasta napsahtaen. Ulkomaisissa parsoissa puumainen osa on joskus aika iso osa tyvestä. No, sitten se sama ihminen oivalsi, että parsa mahtuu katkaistuna kyljelleen paistinpannuun ja sen voi kiehauttaa siinä.

Loppu on parsaruokien juhlaa: maukas, nopeasti juuri sopivaksi kypsyvä kasvis on kevään ykkönen. Keitä, paista, grillaa, paahda uunissa, kuorruta ja friteeraa.

Kokeile tätä uppomunan, parsan ja pekonin muodostamaa makukimaraa nyt!

Parsaa, pekonia ja uppomuna

(neljälle)

 

100 g pekonia

450 g nippu parsaa

tilkka vettä ja nokare voita

4 kananmunaa + vettä + loraus etikkaa

 

sinappivinegretti:

1 dl oliiviöljyä

0,5 dl rypsiöljyä

2 tl viinietikkaa tai sitruunamehua

1 tl vettä

2–3 tl dijoninsinappia

ripaus suolaa ja mustapippuria

ripaus sokeria

 

1. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja laita se uuniin 225 asteeseen leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista, kunnes pekoni on ruskeaa ja rapeaa.

2. Napsauta parsoista puumainen kanta pois. Laita paistinpannulle tilkka vettä ja nokare voita. Anna parsojen kiehua vesitilkassa hiljalleen muutama minuutti. Tee sillä välin uppomunat.

3. Tee uppomunat. Laita kattilaan vettä ja loraus etikkaa. Kuumenna vesi juuri ja juuri kiehuvaksi, älä anna veden kiehua. Riko munat yksi kerrallaan juomalasiin. Pyöräytä veteen kierre ja pudota muna keskelle pyörrettä. Kerralla voit keittää pari munaa. Keitä parin minuutin ajan, nosta reikäkauhalla sivuun.

4. Kokoa annos. Nosta parsojen päälle rapeaa pekonimurua ja uppopaistettu muna.

5. Tarjoa vaalean tuoreen leivän kera. Jos haluat kirpeyttä annokseen, tarjoa sinappivinegrettiä sen kanssa.

Lisää reseptejä kevääseen Ruoka-sivulla 3.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Älä hylkää vanhaa suosikkia – Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Olutkin on säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Sinun takiasi, kultaseni

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta ja lihanhimoisellekin kelpaavaa kasvisruokaa, katso reseptit

Ihminen vaikutti ympäristöönsä merkittävästi jo tuhansia vuosia sitten

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Kurpitsa mehevöittää suklaakakun – syyssesongin koristeellisin kasvi yllättää monikäyttöisyydellään, katso reseptit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.