Horsma ja voikukka ruuaksi

Sateenvarjon lailla aukeava poimulehti on hentona ja pienenä parhaimmillaan. Sen pehmeä lehti sopii käytettäväksi samalla tavoin kuin pinaatti: salaatteihin, muhennoksiin ja keittoihin.

Peruna–poimulehtikeitto

5–6 jauhoista perunaa

2 valkosipulin kynttä

2 rkl voita

2 dl silputtuja poimulehtiä

1 l kasvislientä (suolaa)

1 dl kermaa

pinnalle tuoretta poimulehteä

1. Kuori perunat ja pilko ne pienemmiksi paloiksi.

2. Sulata kattilan pohjalla voita ja kuullota perunalohkoja voissa, lisää puristetut valkosipulin kynnet.

3. Lisää kasvislientä ja silputut poimulehdet ja kypsennä keittoa, kunnes perunat ovat pehmenneet.

4. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää suolaa tarvittaessa.

5. Lisää kerma ja tarkista suola. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.

6. Ripottele keiton pinnalle vielä tuoretta poimulehtisilppua tai muutama hento lehti.

Vinkki: Perunan kanssa voi keittää keittoa myös muista luonnon yrteistä, kuten nokkosesta, vuohenputkesta ja maitohorsmasta. Keitto on lempeä tapa opetella luonnonkasvien makua.

Luonnon oma parsa on runsas saalis, sillä yleensä maitohorsmaa kasvaa paljon yhdellä paikalla. Nuoria versoja voi kypsentää keittämällä niitä hetki suolavedessä tai paistamalla pannulla. Salaattiin voi horsman versoja lisätä myös sellaisinaan ilman kypsennystä.

Tupsumainen pikkuparsa työntyy karikkeisesta maasta vieri vieressä, niitä on ilo poimia.

 

Maitohorsmaa ja parsaa alkupalana

nippu vihreää parsaa

kourallinen maitohorsman versoja

voita paistamiseen

parmesaania lastuina

oliiviöljyä

muutama tippa sitruunamehua

ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Vihreän parsan voi jättää myös kuorimatta, mutta voi sen myös kuoria. Leikkaa parsa paloiksi.

2. Huuhtele maitohorsman versot ja kuivaa.

3. Paista pannulla ensin parsan palat kevyesti ja seuraavaksi maitohorsman versot.

4. Asettele lautasille ainekset parmesaanilastujen kanssa.

5. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä, sitruunamehutippoja, suolaa ja mustapippuria.

Voikukan nuoret lehdet ovat uskomattoman hyviä, hiukan pippurisia, vahvoja ja piristäviä. Aivan nuorista lehdistä ei tarvitse poistaa keskisuonta, mutta jo täydeksi kasvaneesta se kannattaa tehdä. Lehdet ovat terveyden perikuva, ja niistä voi nauttia pitkälle kesään.

Voikukan lehtiä käytetään muualla maailmassa normaalina salaattina, ja Euroopan toreilla niitä näkee myös myytävänä. Älä vihaa pihan voikukkia, syö ne.

 

Voikukkasalaatti

jotain salaattisekoitusta tai ruukku vaikka tammenlehväsalaattia

reilu kourallinen nuoria voikukan lehtiä

2 kovaksi keitettyä munaa

muutama punajuuri

oliiviöljyä

balsamicoa

suolaa ja pippuria

1. Keitä punajuuria kuorineen al dente -kypsiksi. Kuori ne keitettyinä ja lohko.

2. Paista punajuurilohkoja hieman voissa tai öljyssä.

3. Huuhtele voikukan lehdet huolella, poimuihin voi jäädä hiekkaa. Kuivaa ne hyvin.

4. Revi salaattia suoraan tarjoiluastiaan.

5. Lisää salaatin sekaan voikukan lehdet, lohkotut punajuuret ja koristele kananmunalohkoilla.

6. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä, muutama pisara balsamicoa, suolaa ja pippuria.

Uusimmat

Ruoka

Vähän raaka-aineita, paljon kaulitsemista ja taittelua – Neljä erilaista torttutaikinan reseptiä

AURA-PUOLUKKALIHAPULLAT

POROJÄÄDYKE

APPELSIINIHYYTELÖ

Jouluinen possupata

GLÖGI

Rommirusinarahka

BROILERIPANNU

Onko tässä upein itsenäisyyspäivän kakku? Poimi nopeat ja hitaat vinkit tämän päivän jälkkäreihin

YLIKYPSÄÄ OMENAKYLKEÄ

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.