Huh hellettä – nyt maistuu klassikkosalaatti!

Jos haluat tarjota vieraille ruokaisaa salaattia, ja salaatti on pitkään esillä, jätä suosiolla pois ainakin sellaiset raaka-aineet, joiden tiedät jo valmiiksi olevan helppoja pilaantumaan: broileri, katkaravut, majoneesi ja kerma.

Sivun kaksi klassikkosalaattia sopivat hyvin vaikkapa juhlien buffetpöydän tarjoiluun.

Caesarsalaatin vahvuus on siinä, että perusohjeen lisäksi sen koostumusta voi helposti muunnella. Siihen voi lisätä lisätä esimerkiksi parsaa, paistettua pekonia tai kylmäsavulohta.

Nizzansalaatti

Noin kuusi lounasannosta

salaatinkastike:

1 valkosipulinkynsi

1 rkl dijoninsinappia

2 rkl punaviinietikkaa

2 rkl sitruunanmehua

suolaa, mustapippuria

2 dl oliiviöljyä

salaatti:

250 g uusia, pieniä perunoita

puolet salaatinkastikkeesta marinadiksi perunoille

4 munaa

200 g pitkiä, vihreitä papuja

1 keräsalaatti

1 vihreä paprika

250 g erivärisiä kirsikkatomaatteja

noin 150 g kurkkua

puolikas fenkolia

2 prk tonnikalaa öljyssä

2 dl mustia oliiveja

1 kevätsipuli tai pieni punasipuli

2 rkl kapriksia

lehtipersiljaa koristeeksi

1. Valmista ensin kastike: sekoita hieman lohkottu valkosipuli, sinappi, viinietikka ja sitruunamehu.

2. Lisää öljy nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen maustua vähintään puoli tuntia ja siivilöi kastike.

3. Keitä perunat al dente -kypsiksi. Kuori ne, jos kuori tuntuu irtoavalta. Laita perunat marinoitumaan salaatinkastikkeeseen noin tunniksi.

4. Keitä pavut muutaman minuutin ajan, jos ne ovat tuoreita. Jos ne ovat pakastettuja, sulata ne vain.

5. Keitä munia 6–7 minuuttia riippuen koosta. Jäähdytä ja kuori.

6. Aseta ensin vadille salaatinlehtiä pediksi. Ryhmittele perunat ja munat salaattipedin päälle.

7. Asettele lehtien päälle loput ainekset: paprika ohuina renkaina, pavut, tomaatit halkaistuina, kurkku viipaleina sekä fenkoli ja sipuli ohuiksi siivuiksi leikattuna.

8. Valuta siivilässä oliivit sekä tonnikala. Lisää ne salaattipedille.

9. Pirskottele salaatin päälle loput kastikkeesta.

10. Ripottele pinnalle vielä kaprikset ja lehtipersiljaa koristeeksi.

Klassinen caesarsalaatti

Noin kuusi lounasannosta

krutongit:

1 hiivaleipä tai chapatta-leipä

2 rkl voita sulatettuna

2 rkl oliiviöljyä

hieman suolaa ja mustapippuria

ripaus cayennepippuria

salaatti ja kastike:

2 valkosipulinkynttä

4 anjovis- tai sardellifileetä

1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

1 rkl sitruunanmehua

1 tl hunajaa

1 tl worcestershirenkastiketta

0,5 tl dijoninsinappia

1 keltuainen

1 dl oliiviöljyä

2 ruukkua romainesalaattia

200 g parmesaania karkeaksi raastettuna

muutama parmesaanilastu koristeeksi

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa leipä isohkoiksi kuutioiksi.

2. Sekoita kulhoon voisula, oliiviöljy ja mausteet.

3. Lisää kulhoon leipäkuutiot ja sekoita huolellisesti. Levitä kuutiot uunipellille ja paista kauniin ruskeiksi (noin 10 minuuttia). Anna jäähtyä.

4. Valmista kastike: Laita mortteliin valkosipulinkynnet, anjovisfileet ja suola. Murskaa hienoksi.

5. Laita seos toiseen kulhoon ja lisää sitruunamehu, worcestershirenkastike, hunaja, sinappi ja keltuainen. Sekoita hyvin.

6. Lisää oliiviöljy nauhana koko ajan sekoittaen. Tarkista maku.

7. Revi romainesalaattia hieman pienemmiksi paloiksi kulhoon, sisimmät lehdet kannattaa käyttää kokonaisina.

8. Lisää sekaan krutongit ja parmesaaniraaste. Kumoa kastike sekaan ja sekoita hyvin.

9. Laita tarjolle laakealle vadille ja leikkaa juustohöylällä pinnalle muutama lastu parmesaania.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Mikä oli Winston Churchillin lempijuoma? Entä miten Kekkosen joulupöytään saatiin viini? – Moni suuri valtiojohtaja oli hyvän juoman ystävä

Hehtaarin tontti tuottaa satoa myös naapureille ja suvulle – "Kun muutimme tänne, emme edes kuvitelleet tällaista elämää", Kaarina Suomalainen, 74, sanoo

Tuorejuusto tasapainottaa kirpeää raparperiä voitaikinaleivoksissa

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii perunanviljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.