Jälkiruokaviini korvaa kevyesti konjakin

Makeat jälkiruokaviinit valloittavat kahvilta ja konjakilta tilaa ravintoloissa. Eikä ihme. Toimituksen jälkiruokaviinipruuvi maistoi komean kirjon edustavia, joskin hieman tyyriitä vaihtoehtoja.

Louis Eschenauer Sauternes 2003 (Wennerco) Bordeaux, Ranska.

Vaaleankeltainen, hennohko, hedelmäisen raikas viini on tasapainoinen. Hennosti muskatille sävyttynyt lakkalightille häivähtävä viini on helppo, eikä sokeri hallitse. Pyöristynyt, aavistuksen alkoholinen, tammittamaton, pähkinöiden, brien ja hedelmien seuraan. Sokeri 80 g/l.

Pisteet 14,25/20 ovat kohtuulliset hintaan 16,25 e (50 cl)

Late Harvest Sauvignon Blanc 2003 (Pernod Ricard) Concha y Toro, Maule Walley, Chile.

Kevyesti kullankeltainen ja kiiltävä viini tuoksuu kuivalle aprikoosille ja sitruunalle, jossa on täppä hunajaa. Ne toistuvat maussa tyttömäisesti, helppoina ja keväisinä. Sokeria on 86 g/l. Kevyt alkoholisuus miellyttää omena- ja sitruunapiiraan kera. Romanttisen helppo jälkiruokaviini voi kehittyä pullossa.

Pisteet 14,5/20 ovat kohtuulliset Helsinki-menun viinille, joka maksaa liki euron sentti.

Tommasi Recioto di Soave Monte Croce 2003 (Interbrands) DOCG, Italia.

Kullankeltainen, auringonsävyinen hedelmäisen runsas ja aromaattinen viini. Tasapainoisuudesta huolimatta vaativa yhdistelmä. Poikamainen ja selkeästi tammittunut viini on hyvin edustava.

Kuivat kakut, mantelikeksit ja ruispohjainen vuohenjuustotäytteinen lakkaleivos lämpimänä maistuvat. Sokeri 98,7 g/l peittyy yllättävästi.

Pisteet 15,5/20 ovat niukahkot, kun hinta nousee 23 euroon (0,375 l)

Beerenauslese 2001 Domäne Wachau (Altia) Freie Weingärtner, Itävalta.

Kuparin ja meripihkansävyinen huippuun kypsynyt makea viini pyöristyy vielä, mutta on nyt muikea. Se tuoksuu kuin rusinapaketti, hillottuja hedelmiä. Happopuraisun saanut maku toistaa ne pähkinän kera. Aavistus alkoholia antaa sille kasvavan jälkimaun.

Jalo jälkijuoma hanhenmaksapalleroille. Sokeria 124 g/l joka ei korostu.

Pisteet 17,4/20 ovat korkeat 0,375 l pullolle hintaan 11,90 e. Löytö juhlailtoihin.

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese (Maxxium) Burgenland, Itävalta.

Hieman kehittyneen ruskehtava kultainen väri enteilee eteerisiä tuoksuja. Liköörimäinen viskositeetti ja balsamimainen makumaailma vastaavat tasapainoisen hapokkuuden myötä ensivaikutelmaan hyvin. Hattaramainen makeus pukeutuu kypsään aprikoosiin.

Hieno kylmänä sellaisenaan ja paranee pienen canapeen kera. Häiritsemättömästi sokeria 200 g/l.

Pisteet 17,4/20 vastaavat oivallisesti hintaan 14,99 euroa (0,375l).

Pruuvissa vieraili marttojen erikoisneuvoja Heta Nykänen. Peruspruuvareina ovat Teemu Huttunen, Mauno Hämäläinen ja Jouko Kääriäinen.