Joko olet testannut pekonisuolaa?

Mausteiden tekeminen ei ole vaikeaa, mutta muutama keittiökone tarvitaan.

Makusuolat ovat rakenteeltaan hienojakoisia, joten niiden valmistamiseen tarvitaan monitoimikone.

Viinietikoiden valmistamiseen tarvitaan lisäksi kärsivällisyyttä, sillä maustettu viinietikkaseos pitää valuttaa esimerkiksi harson läpi. Vaivannäkö palkitaan upeassa maussa ja kukkarolle sopivassa hinnassa.

Makusuolojen tekemiseen voi käyttää mitä tahansa kotoa löytyvää suolaa. Maustettua suolaa voi tehdä esimerkiksi yrteistä, sitruunan kuoresta ja valkosipulista. Ainekset jauhetaan monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi, joka levitetään ohueksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle ja laitetaan uuniin 15–30 minuutiksi noin 125 asteeseen. Sen jälkeen yrttijauhe sekoitetaan yhteen suolan kanssa.

Maustetuissa viinietikoissa pohjana voi käyttää vaikka tavallista valkoviinietikkaa, maustevoissa esimerkiksi oliiviöljyä.

Pekonisuola

(n. 2 dl makusuolaa)

1 dl sormisuolaa

200 g pekonia

1. Levitä pekonisiivut pellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 225 asteessa rapeiksi.

2. Nosta pekonisiivut valumaan työlaudalle talouspaperin päälle.

3. Laita pekonit monitoimikoneeseen ja aja murusiksi.

4. Lisää joukkoon suola. Aja sekaisin.

5. Siirrä ilmatiiviiseen rasiaan. Säilytä jääkaapissa, sillä pekonissa on rasvaa, joka härskiintyy huoneenlämmössä.

Pistaasivoi

(1,5 dl pähkinävoita)

200 g paahdettuja ja suolattuja kuorellisia pistaasipähkinöitä

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunan mehua

1. Kuori pähkinät ja laita monitoimikoneeseen.

2. Jauha murusiksi.

3. Lisää oliiviöljy ja sitruunan mehu ja jauha niin kauan, että seos muistuttaa tahnaa.

4. Purkita ja laita jääkaappiin.

5. Jos haluat antaa pistaasivoita lahjaksi, steriloi purkit ensin.

Mansikkaviinietikka

(3 dl)

2 dl valkoviinietikkaa

3 dl mansikoita

1. Soseuta mansikat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.

2. Lämmitä valkoviinietikka kattilassa, mutta älä anna kiehua.

3. Yhdistä puhtaassa kulhossa valkoviinietikka ja mansikkasose. Sekoita.

4. Peitä tiiviisti muovikelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan pariksi päiväksi. Sekoita kerran päivässä kulhoa pyöritellen. Siten kelmua ei tarvitse avata.

5. Kaada seos kahvisuodattimeen ja valuta suoraan puhtaaseen kattilaan. Anna valua rauhassa, älä vain painele kiinteää tavaraa ulos.

6. Kuumenna neste kattilassa lähes kiehuvaksi ja kaada steriloituun pulloon.

7. Säilyy huoneenlämmössä kaksi kuukautta.

Uusimmat

Ruoka

JAUHELIHAKEITTO

HUNAJAPAAHDETTU KUKKAKAALI Mustikkamöllö

KINKKU-JUUSTOMUFFINIT

Vähän raaka-aineita, paljon kaulitsemista ja taittelua – Neljä erilaista torttutaikinan reseptiä

AURA-PUOLUKKALIHAPULLAT

POROJÄÄDYKE

APPELSIINIHYYTELÖ

Jouluinen possupata

GLÖGI

Rommirusinarahka

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.