Keveitä ja edullisia viinejä pääsiäislampaalle

Pääsiäisen lammasviinille olisi helppo poimia reilun kympin tammitettu klassikkoviini uudesta maailmasta. Jos resepti olisi paahteinen, valeltu ja syvälle marinoitu, olisi viinivalintakin haasteellinen hintansa puolesta. Toimituksen viinipruuvi haki keveyttä paitsi makukokonaisuudelle, myös kukkarolle.

Pasqua Bardolino Classico 2006 (Wennerco) DOC Bardolino, Italia

Kirsikanpunainen, tuore ja heleä viini on jopa roseemainen. Siinä on raakamehua, tuoksussa vadelmaa, mutta kokonaisuutena viini jää keveäksi. Myöhäisemmän illan seurusteluviini viilennettynä. Helppoja kosiskelevia elementtejä siinä ei ole. Mausteinen savukala voi toimia. Pisteet 12/20 ovat Alkon hintaan 7,50 e niukat.

Arniston Bay The Shore Red (V&S) Etelä-Afrikka

Syvä väri, tuoksu kuivakasti marjaisa, mutta bensiinin tai petrolin utuinen sävy häiritsee. Hieman tympeän robustinen viini. Voisi mennä loppuillan buffetissa. Marinadiviiniksikin kallis. Tasapaino-ongelmaan voi kokeilla viilentämistä.

Pisteet 11,7/20 tekevät viinistä vaikean hinnoiteltavan ravintoloille. Ei Alkossa.

Jeanjean Merlot 2005 (V&S) Lanquedoc-Roussillon, Ranska

Rubiininpunaisen sävyissä välkehtivä viini tuo mieleen puun nilakerroksen, johon yhtyy marjaisa täyteläinen ja kosiskeleva vadelmaisuus. Miellyttävän helppohappoinen ja tasapainoinen viini on kevyiden ruokien seuralainen. Varsinkin viilentämällä se pääsee oikeuksiinsa.

Merlotin ystäville yllätys pistein 14,3/20. Hinta 5,99 e tekee loisto-ostoksen jopa lampaalle.

Laroche Merlot 2006 (Norex) Lanquedoc-Roussillon, Ranska

Keskitäyteläinen syvänpunainen viini tuoksuu lihaisalle marjalle, luumulle ja kirsikalle. Se jatkuu makuun, jossa on säväys tammea. Siinä ei ole ärsyttäviä piirteitä.

Mainio paistiviini menee punaisen pihvin ja pariloitujen kasvisten seuraan. Idioottivarma ravintolavalinta ja laajakirjoinen kotikellarihankinta.

Pisteet 16/20 ovat mainiot Alkon tilausvalikoiman hintaan 9,70 euroa.

Torres Atrium Merlot (Winestate) DO Penedes, Katalonia, Espanja.

Kirsikanpunaisessa viinissä on tiukat sävyt. Upeat juuri havaittavat tanniinit ja paahteiset hedelmät hallitsevat. Laadukas hienosti tammitettu viini menee moneen ruokaan vesilinnuista leikkeille.

Ei ole paras lammasviini, mutta venyy viilennettynä sillekin. Kaipaa ehdottomasti ruokaan rasvaa, jolloin käräytetty norjanlohi kelpaa hyvin.

Pisteet 16/20 ovat rasakat. Alle 40 euron viininä kohtaa hyvin hintansa ravintolassa. Ei Alkossa.

Pruuvissa olivat mukana marttojen erikoisneuvoja Heta Nykänen, alkoholikaupan asiantuntija Teemu Huttunen Suomen Alkoholitukku Oy:stä, valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.