Kinkulle pikkujoulun sävykästä Pinot Noiria

Kinkkua sisältävälle aterialle etsittiin viiniä, jolla olisi pikkujoulukäyttöäkin.

Araucano Cabernet Sauvignon 2005 (Altia) Jacques&Francois Lurton, Casablanca, Chile.

Tummanpunainen, täyteläinen viini on mausteisen raukea. Yleisviiniksi se kannattaa ilmastaa hyvin, jolloin kevyehkö happorunko, tammi, vastamurskattu pippuri ja tummat marjat pääsevät oikeuksiinsa. Hiven minttua tekee siitä omalaatuisen.

Grillatuille lihoille ja kasviksille osuva viini on pistein 13,2/20 ravintolassa alle 30 eurolla oikeassa hintaluokassaan.

Jose de Sousa 2004 (Nordquist) Jose Maria de Fonseca, Portugali.

Väriltäänkin maanläheinen viini on saanut mineraalisuutta, yrttejä ja hapokkuutta, joiden tasapaino notkahtaa varsinkin jälkimaun savisena utuisuutena. Vaaleaa lihaa, oikeaa vanhaa kanaa, ehkäpä bacalaon muodossa kapakalaakin, voisi sen kera kokeilla.

Pisteet 12,7/20 ovat selvästi alle 30 euron ravintolaviinille.

Yali Reserve Pinot Noir 2006

(Notandum) Vina Ventisqu-ero,Casablanca Valley, Chile.

Kirsikan ja marjojen rubiinisen runsas väri ja tuoksu luovat rotevuutta keskitäyteläisen viinin helpolle kuosille. Häivähdys tupakkaa, suklaata ja vaniljainen pitkä jälkimaku ohjaavat sitä myös aasialaisen keittiön suuntaan.

Tanniiniensa puolesta helppo viinillisyys tekee siitä monipuolisen ja sävykkään. Sorsaa, parmesaanilastuja, lohta ja sushia ja erityisesti jouluista possua kannattaa kokeilla hieman viilennettynä.

Pisteet 15,2/20 ovat Alkon tilausvalikoiman viinille hintaan 13,70 mainiot.

Brigardara Valpolicella Classico 2005 (Arrape ) Veneto, Italia.

Tumma, miltei opaasimainen punaviini kantaa tuoksussaan mustikan ja kevyen kukkaista huntua.

Selvästi valittava viini ohjautuu antipastoille, suunmukaisesti aromikkaille aterioille, joilla se ei ole ainoa viini. Tuntuva alkoholi ja alueelleen tyypillinen viini on arominsa takia eläväinen jakaessaan makuja entrecotelle ja mediumille tai sitä raaemmalle näppisuolatulle pihvillekin.

Alle 50 euron hintaluokan ravintolaviininä hyvät pisteet 15,6/20. Ei possuviini.

Rolling Shiraz Viognier 2006 (Sky Cellar) Cumulus Wines, Central Ranges, Australia.

Nuori, violetti, tumma, rypäleelle uskollinen viini on täyteläisen lämmin ja tammitetun helppo. Siinä on sitrusta, hyvää happoisuutta ja pippurin mausteisuutta. Viini jää lyhyeksi, mutta kovat juustot antaisivat sille jatkoa.

Mieliinpainuva etiketti kertoo yleisviinistä, joka osuu paahdetulle possullekin. Kiva kellariviini ja ravintolaviini, jota voi säilyttää laatikollisen kaiken varalta kolmekin vuotta.

Pisteet 14,8/20 ovat 9,89 euron viinille oivalliset.

Pruuvissa istuivat keittiöpäällikön lisäksi ravintolan juomatuntija Erkka Isotalo, Alkoholitukun Teemu Huttunen, valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Mikä oli Winston Churchillin lempijuoma? Entä miten Kekkosen joulupöytään saatiin viini? – Moni suuri valtiojohtaja oli hyvän juoman ystävä

Hehtaarin tontti tuottaa satoa myös naapureille ja suvulle – "Kun muutimme tänne, emme edes kuvitelleet tällaista elämää", Kaarina Suomalainen, 74, sanoo

Tuorejuusto tasapainottaa kirpeää raparperiä voitaikinaleivoksissa

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii perunanviljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.