Kokeile kreikkalaista juustopiirasta

Tiropita eli juustopiiras on tavanomainen pikkupurtava ympäri Kreikan, kirjoittaa Karjalainen.

Kreetan vuoristoisessa lounaisosassa sijaitsevalla Sfakian alueella siitä on kehitetty aivan omanlaatuisensa versio, sfakialainen pita.

Sfakia tunnetaan vaikeakulkuisena alueena, jolla on hurja ja jääräpäinen maine. Juuri Sfakiassa on historian aikana ankarimmin vastustettu kaikkia Kreetan miehittäjiä venetsialaisista ja turkkilaisista toisen maailmansodan Saksaan. Sfakialainen villi länsi -henki näkyy nykyisinkin luodinreikinä tienvarsikylteissä, joita paikalliset metsästäjät käyttävät harjoitusmaaleina.

Ei ihme, että sfakialaiset päättivät tehdä juustopiiraansakin aivan toisin kuin muut. Ainekset ovat samat kuin muuallakin Kreikassa, mutta lopputulos muistuttaa enemmän lettua kuin piirasta. Maultaan sfakialainen pita on kenties vieläkin herkullisempi.

Kreetalla piiraan täytteeksi käytetään perinteistä anthotyros-nimistä pehmeää vuohenjuustoa.

Suomessa kannattaa valita pehmyttä, kuoretonta vuohenjuustoa, jota on helppo muotoilla käsissä.

Perinteisesti pita nautitaan lämpimänä hunajan ja mahdollisesti kanelin kera. Mikään ei kuitenkaan estä kruunaamasta kokonaisuutta viipaleella vaniljajäätelöä.

Sfakian pita eli sfakialainen juustopiiras

4 kpl

4 dl vehnäjauhoja

suolaa

1 dl vettä

4 rkl oliiviöljyä

2 tl kirkasta viinaa (valinnainen – kreetalaiset käyttävät aavistuksen hedelmäiselle maistuvaa rakia, mutta tätä juomaa ei Suomesta saa)

200 g pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa

1. Sekoita vehnäjauhot, vesi, oliiviöljy ja suola. Vaivaa kiinteäksi taikinaksi.

2. Jaa taikina neljään osaan. Muotoile palloiksi. Taputtele taikinapalloista alustaa vasten noin 10-12 cm halkaisijaltaan olevia paksuhkoja lettuja.

3. Ota 50 grammaa juustoa lettua kohti. Pehmitä ja lämmitä juustoa käsissä. Muotoile juustosta pyöreitä palloja.

4. Letut kannattaa tehdä mieluiten yksi kerrallaan, sillä taikina tarttuu helposti alustaan, jos se joutuu odottamaan.

5. Laita yksi juustopallo yhden letun päälle. Kääri lettu pallon muotoon juuston ympärille ja sulje juusto taikinapallon sisään.

6. Taputtele taikinapallosta litteä, tasainen noin 15 cm halkaisijaltaan oleva lettu. Paista lettu oliiviöljyssä paistinpannulla. Varo puhkaisemasta letun pintaa, sillä tällöin juusto pursuu ulos. Jos lettu kohoaa pannulla liikaa, laske lämpöä.

7. Tarjoa kuumana hunajan ja kanelin kera.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.