Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Tuttu tilanne lounaskeittojonossa: joku on taas kauhonut kaikki sattumat, ja jäljellä on pelkkä liemi. Seuraava yrittää löytää sopasta muutakin kuin pari perunaa, mutta esimerkiksi kalakeitosta on jo saalistettu kaikki kunnon palat. Jäljellä on ehkä muutama hippu.

Harmittaa sellainen. ”En maksa seitsemää euroa lautasellisesta perunalohkoja”, jonossa muristaan.

Tekee mieli huomauttaa sopan siivilöijälle, että jonossa on muitakin, ei ole yksin hän tässä syömässä. Ja että jos ruoan nimi on keitto, oletus on, että lautaselle päätyy myös sen lientä, ei vain parhaita paloja. Niitä jonossa seisovien mielestä on laitettu sopan joukkoon ilmeisen vähän, koska kaikille ei riittänyt.

Jos keitto on tehty huolella, itse asiassa sen parhain osa on juuri liemi. Aivan kuin hyvässä kastikkeessa: haudutettuun liemeen on kertynyt makujen sinfonia siihen käytetyistä raaka-aineista.

Lihaisista ruuista tulee mieleen bouef bourguigon eli tutummin Burgundin lihapata. Siihen tulee erilaisia sipuleita, yrttejä, kasviksia, hyvää paistia, hieman pekonia tai silavaa, hapokasta tomaattipyreetä ja punaviiniä. Se hautuu hiljalleen, pitkän aikaa. Tämän klassikon ehdottomasti paras osa on sen liemi. Toinen tähän sarjaan kuuluva ruoka on vietnamilainen pho. Hyvänen aika, miltä sen liemi maistuu!

Tai lempiruokani eli mitä tahansa kultaisessa kastikkeessa. Yhdistelmään kuuluu vähän savupekonia, valkosipulia, sitruunaa, sahramia ja aikaa. Monesti tätä tehdessäni päädyn keittiöön latkimaan pelkkää kastiketta seisaaltaan hellan ääressä.

Sattumien saalistajat tekevät aisteilleen karhunpalveluksen. Onhan toki komeaa, kun keittolautasella on nakkipyramidi, mutta jotain jää puuttumaan kokonaisuudesta.

Moni keventää näin vuoden alussa. Sitten syödään lounaaksi ”ihan vain vähän kasvissosekeittoa”. Jos ateria ei sisällä muuta, keitto ei täytä vaatimuksia ravitsemuksellisesti. Pelkkää sosetta saa lappaa pari santsilautasellista, jos aikoo tuntea itsensä kylläiseksi.

Ja miksi pitäisi tuntea kylläiseksi? Siksi, että jaksaa vielä iltapäivälläkin tehdä töitä ilman voimia tuovaa karkkipussia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – katso tästä hänen intialaisen ruoan reseptinsä

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.