Kookos on hyväpaha herkku, joka jakaa kansan makuhermot mutta yksi on varmaa: Laihduttaja, älä koske!

Yksi rakastaa, toinen inhoaa.

Kookos jakaa mielipiteitä, mutta mausta tykkäävälle se antaa monenlaisia mahdollisuuksia niin leivonnassa kuin ruuanlaitossakin.

Leivonnaisista kookos tekee mehukkaita ja täyteläisiä, ja varsinkin kookoshiutaleet ovat monikäyttöisiä. Niitä voi hyödyntää niin kakuissa, pikkuleivissä kuin leivonnaisten koristelussa.

Kookosmaito on tuttu aasialaisten ruokien kastikkeista, mutta sitä voi käyttää myös leipomisessa nesteenä maidon tapaan.

Esimerkiksi munkkitaikinaan kookosmaito sopii nesteeksi hyvin. Munkit voi myös paistaa kookosrasvassa.

Kookoksen trooppista makumaailmaa voi täydentää esimerkiksi inkiväärillä tai limellä.

Paitsi mausta, myös kookoksen terveellisyydestä on vaihtelevia näkemyksiä.

Jotkut vannovat kylmäpuristetun kookosöljyn nimeen ja ovat vaihtaneet esimerkiksi paistorasvan siihen. Reseptejä kookosöljyn hyödyntämiseksi löytyy smoothieista jäätelöön ja leivästä lettuihin – se sopii käytettäväksi siellä missä voi tai öljykin.

Toisaalta esiin on nostettu kookosöljyn runsas tyydyttyneiden rasvahappojen määrä. Korkean energiapitoisuutensa vuoksi se ei sovi myöskään kaloreihin keskittyvälle laihduttajalle, sillä sadassa grammassa kookosöljyä on 900 kilokaloria.

Yksistään kookosöljy tuskin pelastaa tai tuhoaa kenenkään terveyttä, mutta vaihtelua siitä ainakin voi saada ruoanlaittoon ja leivontaan.

Kookoskakun päälle tulee paahdettuja kookoslastuja. Kuva: Eveliina Salomaa
 

Kookoskakku

10 hengelle

Pohja:

3 kananmunaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kookoshiutaleita

150 g sulatettua ja jäähdytettyä voita

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

2 rkl sitruunan mehua

Kuorrutus:

2 dl tomusokeria

1,5 rkl sitruunan mehua

1,5 dl paahdettuja kookoslastuja

1. Vatkaa munat vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja vatkaa, kunnes sokeri on liuennut vaahtoon.

2. Yhdistä vehnäjauhot ja kookoshiutaleet ja lisää ne varovasti muna-sokerivaahtoon.

3. Lisää taikinaan sula voi, raastettu inkivääri ja sitruuna mehu.

4. Kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia.

5. Valmista kuorrutus sekoittamalla sitruunanmehu tomusokeriin.

6. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja ripottele päälle kookoslastut. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Kookoskeot valmistuvat nopeasti. Kuva: Eveliina Salomaa
 

Kookoskeot

20 kappaletta

2 kananmunan valkuaista

1,5 dl sokeria

100 g kookoshiutaleita

1. Vatkaa kattilassa munanvalkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja kookoshiutaleet ja sekoita.

2. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri antaa hieman periksi ja taikinasta muodostuu möykky eli se alkaa irrota kattilan reuoista. Älä kuumenna seosta liian kuumaksi!

3. Pyörittele taikinasta märin käsin leivinpaperilla vuoratulle pellille 20 pientä palloa.

4. Paista 180 asteessa noin kymmenen minuuttia. Anna kekojen jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat ne pelliltä.

 

Kookosmunkit

20 kappaletta

1 purkki (400 g) kookosmaitoa

1 kananmuna

yhden limetin raastettu kuori

0,5 dl rypsiöljyä

10–12 dl vehnäjauhoja

1,5 dl sokeria

2 pussia (á 11 g) kuivahiivaa

1,5 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

750 g kookosrasvaa paistamiseen (kovaa kookosrasvaa, kylmäkaapista)

Kuorrutus:

200 g valkosuklaata

2 dl kookoshiutaleita

1. Lämmitä kookosmaito 42-asteiseksi. Lisää maitoon muna, limetin kuori ja öljy.

2. Sekoita kulhossa 6 dl vehnäjauhoja ja muut kuivat aineet keskenään.

3. Kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita. Lisää loput jauhot taikinaan pienissä erissä kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

4. Peittele taikina liinalla ja anna kohota noin kaksinkertaiseksi.

5. Pyörittele taikinasta 20 pullaa, tee pullien keskelle reikä ja muotoile munkeiksi. Jätä kohoamaan.

6. Sulata 750 grammaa kookosrasvaa kattilassa 180-asteiseksi. Paista munkit pienissä erissä kauniin ruskeiksi ja nosta talouspaperin päälle jäähtymään.

7. Sulata valkosuklaa. Levitä suklaata jäähtyneiden munkkien päälle ja koristele kookoshiutaleilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta ja lihanhimoisellekin kelpaavaa kasvisruokaa, katso reseptit

Ihminen vaikutti ympäristöönsä merkittävästi jo tuhansia vuosia sitten

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Kurpitsa mehevöittää suklaakakun – syyssesongin koristeellisin kasvi yllättää monikäyttöisyydellään, katso reseptit

Hei hei, juusto ja voi!

Kello löi jo viisi – Iltapäivätee on herkkuhetki, joka tarjoaa myös silmänruokaa, katso reseptit

Säännöllinen pähkinöiden syöminen kannattaa – Kuolemanriski pienenee merkittävästi

Unohda hetkeksi juusto ja makkara – Leivän päällä maistuvat nyt kasviksista tehdyt tahnat ja levitteet

"Mahtuisiko torille katukeittiö, jossa voisivat vierailla muiden paikkakuntien ”nimiravintolat”?"

Leipurit haluavat nyt maatiaisia – Vanhojen viljalajien makuvalikoima kasvaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.