Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – Myös siihen sopii täyte, katso reseptit

Kuivakakku on termi, joka ei tee monellekaan luokkaan kuuluvalle leivonnaiselle oikeutta.

Sanasta tulee ensimmäisenä mieleen käsiin mureneva ja kitalakeen takertuva kakkuviipale, vaikka kuivakakkujen joukkoon mahtuu myös meheviä ja täyteläisiä vaihtoehtoja.

Kuivakakkupohjaa voi myös tuunata hivenen juhlavammaksi kostuttamalla, kuorruttamalla ja jopa laittamalla väliin jonkinlaisen täytteen.

Sunnuntaina vietettävän isänpäivän kahvipöytään sopii esimerkiksi vaniljakiisselillä täytetty ja pistaasirouheella kuorrutettu kakku.

Tuliaisiksi tai vaikkapa joululahjaksi puolestaan sopii mehevän suklainen perinteinen kuivakakku, jonka taikinaan upotetaan niin suklaahippuja kuin pähkinärouhettakin.

Jos vieraat yllättävät, banaanileipä on nopeasti valmistuva vaihtoehto kahvipöytään. Aineetkin siihen löytyvät useimmiten kotoa valmiina. Banaanileivänkään nimi ei tee herkulle oikeutta, sillä todellisuudessa kyse on kosteasta ja täyteläisestä kakusta eikä suinkaan leivästä.

Vaniljakastikkeen väliinsä saanut kuivakakku ei häviä perinteiselle täytekakulle kahvipöydässä. Kuva: Jarno Artika

Pistaasi-vaniljakakku

noin 10 annosta

Taikina:

3 kananmunaa

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja

150 g voita sulatettuna ja
jäähdytettynä

Täyte:

2 dl täysmaitoa

1,5 dl kermaa

2 kananmunan keltuaista

1 rkl maizenajauhoja

1 rkl vaniljasokeria

Kuorrute:

2 dl kermaa

1,5 dl sokeria

1 rkl tummaa siirappia

1 rkl voita

1 tl vaniljasokeria

1 dl pistaasipähkinärouhetta

1. Vatkaa kananmunat kuohkeiksi. Lisää joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes se on liuennut muniin.

2. Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot ja lisää ne muna-sokerivaahtoon.

3. Sekoita taikinaan jäähtynyt voisula ja kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn irtopohjavuokaan.

4. Paista noin 30 minuuttia 175 asteessa ja kumoa jäähtymään.

5. Valmista täyte vatkaamalla kaikki aineet sekaisin pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen, kunnes täyte paksuuntuu jämäkäksi kiisseliksi. Anna jäähtyä.

6. Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä jäähtynyt vaniljakiisseli väliin.

7. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kuorrutteeseen tuleva kerma, sokeri ja siirappi. Keitä noin viisi minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Lisää joukkoon voi ja vaniljasokeri. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki ja levitä kakun pinnalle veitsen avulla. Ripottele lopuksi pinnalle pistaasirouhe ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Suklaakakun taikinaan on upotettu suklaahippuja ja pähkinärouhetta. Kuva: Jarno Artika

Tosisuklainen kakku

noin 12 annosta

3 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 rkl vaniljasokeria

1 dl kaakaojauhetta

2 dl suklaahippuja

1 dl saksanpähkinärouhetta

2 kananmunaa

0,75 dl maitoa

1 dl mansikanmakuista
tomusokeria

1 rkl vettä

30 g rouhittua tummaa suklaata

1. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaakaojauhe, suklaahiput ja saksanpähkinärouhe.

2. Sekoita keskenään kananmunat ja maito ja lisää kuivien aineiden joukkoon.

3. Lusikoi taikina voideltuun ja jauhotettuun, litran vetoiseen kakkuvuokaan.

4. Paista 150 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä vuoassa ennen kakun kumoamista.

5. Sekoita kulhossa tomusokeri ja vesi keskenään ja valuta kuorrute jäähtyneen kakkupohjan päälle lusikalla.

6. Ripottele pinnalle rouhittu tumma suklaa.

Mehevän banaanileivän aineet löytyvät usein kotoa valmiina. Mitä kypsempi banaani, sen parempi. Kuva: Jarno Artika

Banaanileipä

noin 10 annosta

Taikina:

3 kypsää banaania

1,5 dl sokeria

100 g voita sulatettuna

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1,5 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

Päälle:

1 banaani

2 rkl hunajaa

1. Muussaa kolme banaania haarukalla kulhossa. Lisää joukkoon sokeri, kananmuna ja jäähtynyt voisula.

2. Sekoita keskenään toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne banaaniseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Kaada taikina litran vetoiseen, leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.

4. Viipaloi yksi banaani pitkittäin siivuiksi ja asettele kakkutaikinan päälle.

5. Levitä päälle hunaja. Paista banaanileipää 150 asteessa 50 minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Ohjeita pyydettiin jatkuvasti – juurileipurit paljastavat parhaansa uutuusteoksessa

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström

Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Parasta on maustaminen"

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

"Miksi tässä on pandojen ruokaa?" – lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle

”Suomen roolina on olla pisara meressä, mutta sitä tarvitaan” – sekasyöjien keittokirjan tekijä suosittelee syömään herneen, ei vetämään sitä nenään

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.