Kylmiä kulauksia kesään

Kesäpäivänä on mukava tarjota vieraille ja ystäville juotavaksi jotain muuta kuin olutta, mehua, vettä tai limpparia. Lasillinen kylmää, maustettua jääteetä tai muodikas smoothie on riemastuttava yllätys kesävieraille ja myös kotiväelle.

Kesäsmoothien raaka-aineiksi sopivat kaikki marjat. Herkuttelija lisää juomaan pallon vaniljajäätelöä tai lorauksen kermaa.

Pensasmustikkasmoothie

kaksi annosta

2 dl pensasmustikoita

2 dl luonnonjogurttia

2 dl rasvatonta maitoa

1 rkl hunajaa

1 tl vaniljasokeria

(jäitä)

1. Mittaa ainekset tehosekoittimeen.

2. Pyöräytä sekaisin ja tarjoa mahdollisimman pian. Lisää jäitä, jos niin haluat.

Jäätee

Jääteen valmistaminen on yhtä helppoa kuin teen keittäminen, mutta sen voi valmistaa myös keittämättä. Mittaa jääkylmää vettä purkkiin, kannuun tai kulhoon. Lisää mukaan muutama teepussi mieleistäsi teetä. Se voi olla mustaateetä, valkoista teetä, yrttiteetä, rooibosta, vihreää teetä tai maustettua teetä. Laita teeastia kylmään ja anna teen maustaa vesi. Maku on hyvä seuraavana päivänä.

Poista teepussit ennen tarjoilua. Lisää sekaan makua antamaan esimerkiksi sitruunanviipaleita mustaan teehen, mintunoksia ja kurkunviipaleita yrttiteehen, timjaminoksa valkoiseen teehen tai tuoreita marjoja maustettuun tai rooibosteehen. Makeuta tee hunajalla.

Lisää kylmiä kesäjuomia torstain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Mikä oli Winston Churchillin lempijuoma? Entä miten Kekkosen joulupöytään saatiin viini? – Moni suuri valtiojohtaja oli hyvän juoman ystävä

Hehtaarin tontti tuottaa satoa myös naapureille ja suvulle – "Kun muutimme tänne, emme edes kuvitelleet tällaista elämää", Kaarina Suomalainen, 74, sanoo

Tuorejuusto tasapainottaa kirpeää raparperiä voitaikinaleivoksissa

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii perunanviljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

Laita kalaa myös kesäpöytään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.