Made vaatii hienostuneen viinin

Kutumatikan hinta pyörii muutamissa euroissa. Se ei ole paljon hieman aromaattisesta, hienosta ja jopa äyriäisiin viittaavasta makumaailmasta. Äyriäisille ja merellisille ruuille sopivat viinit osuivat parhaiten mateelle toimituksen pruuvissa.

Thandi Chardonnay 2007 (Pernod Ricard) Omnia Wines, Elgin, Etelä-Afrikka.

Kuivasti sitrukselle ja trooppisille hedelmille tuoksuva viini on nuori ja vuoden sisällä nautittava. Helppo, lämmetessään voimakkaasti tammelle sävyttyvä viini on sitruunan ryhdittämä.

Reilun kaupan viini sopii mm. pariloidulle tonnikalalle, mutta ei ole vaihtoehto mateelle. Lämpötila vaikuttaa voimakkaasti.

Hinta 12,12 euroa Alkossa, pisteet 11,4/20.

Le Clos de Cahteau dIsenbourg Pinot Gris 2003, (Domain Wines) Alsace, Ranska.

Reilusti, ei kovin tyylikkäästi aprikoosille tuoksuva viini kaipaa dekantoinnin. Vuosi ei ole parhaita, mutta tuoreena ja miellyttävänä hieman konstikas viini vaatii harkintaa. Rypäleen aromaattisuus kaipaa myös viilennystä.

Puolikuivan viinin hedelmä ja hunajaisuus osuvat klassiseen tapaan ankanmaksapateelle.

Pisteet 14/20 ovat ravintolaviinille mukavat, vaikka hinta nousisi reilusti yli 30 euron.

de Ladoucette Poilly-Fume, (Interbrands) AC Poilly-Fume, Loire, Sancerre, Ranska.

Kirkas, hohtava, oljenkeltainen ja kuiva viini tuoksuu hieman särmikkäästi herukalle. Maku levenee nokkoselle ja aromit lämpimiksi, ryhdikkäiksi - kuin hiukan raaka omena. Tammittamattoman viinin tasapaino on hieno. Sopii mademurekkeelle loistavasti. Paahdettu kuha tai rapu kampasimpukoiden kera osuu mineraaliselle viinille.

Vaativa, mielipiteitä jakava viini pistein 16/20, hinta 27,70 euroa.

Guntrum Dry Riesling 2006, (Notandum) Rheinhessen, Saksa.

Valkoisten kukkien ja petrolin erikoinen tuoksu luo hieman vaativan bukeen, mutta rikas, saviperäinen, perinteinen ja hieman yrttinen riesling tempaisee mukaansa.

Alhainen alkoholiprosentti, tasapainoiset hapot sekä omenaisen kevyt ja öljyisen miellyttävä jälkimaku kantavat hyvin 8-10 asteisena mateen seuraan.

Pisteet 14,2/20 ovat Alkon tilausvalikoiman 10,39 euron ruokaviinille mainiot.

Etukäteen harkittuja vaihtoehtoja maistoivat ravintoloitsija Ari Alanko ja keittiömestari Timo Kuhmonen sekä peruspruuvarit Teemu Huttunen, Mauno Hämäläinen ja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.