Metsäretkellä: Kuivamuona, peruna ja sipuli pelastavat nälkäisen kulkijan

Luontoretkellä on tärkeää saada tarpeeksi ravintoa. Koko viikoksi ei kuitenkaan voi pakata muhkeaa piknik-koria. Eräretken ruokalistan perusta on usein kuivamuona ja säilykkeet. Jos matkassa ovat kalavehkeet, ruokavalion voi olettaa laajenevan saaliskalalla. Mutta niinkin voi käydä, ettei Ahti ole anteliaalla tuulella. Näin kesällä luonto tarjoaa syötäväksi marjoja ja luonnonkasveja, mutta varhain keväällä ja myöhään syksyllä luonto tarjoaa niukemmin muonaa.

Mitä sitten tehdään? Käytetään mielikuvitusta ja laitetaan ruokaa niistä tarpeista, joita on mukana.

Ruokarepun perustana on kuivamuona. Erilaisia valmiita kuivamuonia saa hyvin varustelluista ruokakaupoista ja eräliikkeistä. Kasviksia ja lihaa voi kuivata myös itse. Kuivamuonat eivät paina juuri mitään, mutta antavat metsäruokaan kaivattua lisää. Kuivatusta jauhelihasta ja vihanneksista keittää vaikka lämmittävän sopan.

Joitain tuorekasviksia voi ottaa matkaan. Kanootin kyydissä kulkevat niin sipulit kuin perunapussikin. Kananmunista saa monipuolista lisää ruokiin. Varhain keväällä ja myöhään syksyllä ulkolämpötila on lähellä jääkaappia, silloin kanoottiretkeläinen saattaa ottaa matkaan jopa tuoretta lihaa.

Lihoista kannattaa muistaa myös säilykeliha. Pannuleivästä ja säilykelihaviipaleesta syntyy jopa hampurilainen.

Perunasta, sipulista, munista ja pastapussista saa yllättävän monta ruokaa. Maut saattavat muistuttaa toisiaan, kun listalla on perunaa sipulin ja pastan kera tai pastaa sipulilla ja perunalla. Vaihtelua antaa sulatejuusto – se näet säilyy metsässä kohtalaisesti.

Kalapannu

onkisaaliiksi saatua kalaa

perunoita

sipulia

sulatejuustoa

suolaa

 

1. Saalista kala. Perkaa se.

2. Kiehauta perunat – tähän voi käyttää myös edellisellä kokkauksella käytettyjä perunoita. Paloittele ja paista pannulla. Lisää silputtua sipulia.

3. Perkaa kala ja leikkaa fileiksi. Lisää kala pannuun. Paista hetki, eli kunnes kala on kypsä. Mausta suolalla ja sulatejuustolla.

Vinkki: Jos kalaa ei ole tullut, valmista pannu ilman sitä.

Lue lisää torstain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.