Mustikkakakku kruunaa juhlapöydän

Elävä ravinto, kansan suussa raaka kasvisruoka, rantautui Suomeen 1990-luvulla. Viime vuosina sen rinnalle – ja ohi – on noussut helppotekoisempi raakaruoka, josta on hyvää vauhtia sukeutumassa suuren yleisön ruokatrendi, kirjoittaa Etelä-Suomen Media.

Kokki ja yrittäjä Tytti Lairolahti, 27, seuraa suosion kasvua aitiopaikalta, raakaruokaa myyvän kahvilansa Pure Heron tiskin takaa.

Yrittäjä arvelee raakaruuan suosion salaisuuden olevan osittain se, että ihmiset ovat oppineet vaatimaan puhtaampaa ruokaa.

Toinen syy raakaravinnon menekkiin saattaa olla sen yksinkertaisuus.

Toisin kuin elävä ravinto, raakaruoka ei edellytä idättämistä tai hapattamista. Tehosekoittimella pääsee pitkälle, yleensä perille saakka.

Raakaruokaa pystyy kuka tahansa aloittelija tekemään, Lairolahti lupaa.

– Tarvittavat elintarvikkeetkin löytyvät nykyään suurimmista kaupoista, tai viimeistään luontaistuotekaupasta.

Mustikkakakku

(8–12 annosta)

Pohja:

1 dl kaakaopapuja tai raakakaakaonibsejä

2 dl taateleita

2 rkl kookosöljyä

2 dl kuivattuja karpaloita

2tl kanelijauhetta

0,5 dl palmusokeria tai intiaanisokeria

0,25 tl Himalajan kristallisuolaa

1dl kookosöljyä

1. Jauha ensin kaakaopavut tai nibsit hienoksi tehosekoittimessa. Kaada ne erilliseen kulhoon odottamaan.

2. Jauha sitten taatelit ja karpalot, joiden seassa on pari ruokalusikallista kookosöljyä. Kuivahedelmiin sekoitettu kookosöljy auttaa niiden hienontamista, sillä liukkaat kuivahedelmät eivät jää terään kiinni.

3. Laita taateli-karpalosekoitus kulhoon kaakaon kaveriksi. Lisää kulhoon mausteet ja sokeri. Kanelin määrää kannattaa maistella, sitä voi laittaa enemmänkin.

4. Sekoita taikina huolellisesti ja tarkista koostumus.

5. Jos arvioit, että koostumus vaatisi vielä hieman kostuketta hyytyäkseen hyvin (paloiksi leikattavaksi), lisää vielä pari ruokalusikallista kookosöljyä. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja laita joko pakastimeen tai jääkaappiin hyytymään.

Täyte:

2 dl pakastemustikoita (kotimaisia)

4 dl cashewpähkinöitä

1dl vettä

1dl kaakaovoita sulatettuna

2 dl kookosöljyä sulatettuna

noin 0,5 dl lähihunajaa

0,25 tl Himalajan kristallisuolaa

1. Laita tehosekoittimeen kaikki raaka-aineet lukuun ottamatta kookosöljyä ja kaakaovoita. Hurauttele mahdollisimman tasaiseksi.

2. Lisää joukkoon sulatetut rasvat hitaasti käsin sekoittaen.

3. Tarkista lopuksi massan paksuus: mustikoita tai pähkinää vielä voi lisätä paksuuden saamiseksi.

4. Tee kakkumassan koostumuksesta mahdollisimman sileää.

5. Kaada valmis massa vuokaan.

6. Hyydytä jääkaapissa, kunnes kakkumassa on kiinteää.

7. Koristele valmis kakku esimerkiksi pensasmustikoilla, kauniin vihreillä mintun- tai melissanlehdillä ja syötävillä kukilla – saat talvi- tai kesäjuhlapöytään upean ja helpon herkun.

Resepti: Tytti Lairolahti, Pure Hero.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.