Näillä jäätelökemuilla hurmaat lapset kesäloman kunniaksi

Syntymäpäiville ja muihin kesän juhliin voi vaihtelun vuoksi valmistaa jäätelöitä kakkutarjoilun sijaan.

Jäätelökestit järjestyvät helposti, kun jäätelöt tekee yksinkertaisilla resepteillä ja valmisjäätelöä tuunaten.

Kondensoidusta maidosta ja kermasta tehty vaahto on helppo ja takuuvarma tapa onnistua kotitekoisessa jäätelössä ilman jäätelökonetta. Vaahtoa voi maustaa omaan makuun sopivaksi. Mokkajäätelöä saa, kun vaahtoon sekoittaa pikakahvijauhetta. Erilaiset marja- ja hedelmäsoseet puolestaan tuovat täyteläiseen jäätelöön raikkautta.

Lasten jäätelökesteille perinteinen triojäätelö on hyvä valinta: vaniljasta, mansikasta ja suklaasta jokainen vieras löytänee itselleen mieleisen maun.

Jos jäätelön haluaa valmistuvan vieläkin nopeammin muttei halua tarjoilla kaupasta ostettua jäätelöä sellaisenaan, voi vaniljajäätelöä tuunata monella tavalla.

Jäätelön tuunauksessakin kannattaa käyttää mielikuvitusta. Valmiit marja- ja hedelmäsoseet ovat hyvä vaihtoehto myös valmisjäätelön parantelussa. Suklaakastike, karkit, hedelmien ja marjojen palaset, pähkinät ja keksinmurut tuovat valmisjäätelöön kotitekoisuuden tuntumaa.

Pähkinäjäätelö valmistuu nopeasti, kun hieman pehmenneeseen vaniljajäätelöön sekoittaa maapähkinävoita ja pähkinärouhetta. Jäätelön täyteläisyyttä voi säätää omaan makuun sopivaksi muuttamalla maapähkinävoin määrää. Kun maapähkinävoi on huoneenlämpöistä, se sekoittuu jäätelön joukkoon helposti.

Vesimelonista leikatut siivut puolestaan ovat pakastettuina helpoin mahdollinen tapa valmistaa mehujäätä.

Jäätelöiden seuraksi voi tehdä juuri ennen tarjoilua kinuskikastiketta ja suklaakastiketta, jotka tarjoillaan lämpiminä. Jäätelöannosten viimeistelyn saa jättää vieraiden tehtäväksi, kun tarjolle laittaa esimerkiksi karkkeja, strösseleitä, hedelmiä ja marjoja.

Kondensoidusta maidosta ja kermavaahdosta tehtyä pohjaa voi helposti muokata erimakuisiksi jäätelöiksi. Kuva: Riikka Hurri
 

Triojäätelö

2 litraa

2 prk (à 397 g) makeutettua kondensoitua maitoa

8 dl kuohukermaa

2 dl mansikkasosetta

0,5 litraa mansikoita (tuoreita tai jäisiä)

2 rkl vaniljasokeria

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

100 g maitosuklaata rouheena

1. Vatkaa kondensoitu maito ja kerma vaahdoksi. Jaa vaahto kolmeen vatkauskulhoon eri jäätelömakuja varten. Jaa vaahto siten, että vanilja- ja suklaajäätelöihin tulee 2/5 vaahdosta ja loput 1/5 jää mansikkajäätelöön.

2. Valmista vaniljajäätelön massa sekoittamalla vaniljasokeri vaahtoon.

3. Valmista suklaajäätelön massa sekoittamalla kaakaojauhe ja suklaarouhe vaahtoon.

4. Valmista mansikkajäätelö sekoittamalla mansikkasose ja pieneksi palastellut mansikat vaahtoon.

5. Laita kaikki jäätelömassat erillisiin pursotuspusseihin. Tämä helpottaa jäätelöosioiden pitämistä erillään pakastusvuoassa.

6. Pursota pakastusastiaan ensin jämäkin suklaamassa, tämän jälkeen vaniljamassa ja lopuksi löysin mansikkamassa. Pakasta vähintään neljä tuntia.

Linnea Van Brusselen (vas.), Iita Kiiski ja pähkinäjäätelöt. Kuva: Riikka Hurri
 

Simppeli pähkinäjäätelö

1 litra

1 litra vaniljajäätelöä

1,5 dl huoneenlämpöistä maapähkinävoita

100 g hasselpähkinärouhetta

1.

Anna jäätelön pehmentyä huoneenlämmössä 10 minuuttia.

2. Vatkaa jäätelö notkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon maapähkinävoi ja hasselpähkinärouhe.

3. Pakasta vähintään tunti ennen tarjoilua.

Kannussa suklaakastike, kaatimessa kinuskikastike. Kuva: Riikka Hurri
 

Kinuskikastike

2 dl kuohukermaa

1 dl fariinisokeria

1 rkl voita

1. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Keitä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kinuski on muuttunut kiiltäväksi.

2. Ota kinuski pois liedeltä ja lisää joukkoon voi. Tarjoile kastike lämpimänä.

Suklaakastike

2 dl kuohukermaa

100 g tummaa suklaata

1.

Rouhi tumma suklaa.

2. Kuumenna kuohukerma höyryväksi joko kattilassa tai mikrossa.

3. Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle ja anna suklaan sulaa kerman joukkoon. Jos suklaa ei sula kokonaan, voit lämmittää seosta lyhyissä jaksoissa mikrossa. Tarjoile kastike lämpimänä.

Vesimelonisiivuja pakastamalla saa nopeasti mehujäätä. Kuva: Riikka Hurri
 

Melonimehujäät

24 palaa

1 vesimeloni

24 grillitikkua

1. Leikkaa vesimeloni neljäksi lohkoksi. Siivuta melonista noin kahden senttimetrin paksuisia siivuja.

2. Katkaise grillitikut keskeltä ja tökkää jokaisen melonisiivun kuoreen kaksi tikkua.

3. Pakasta vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua. Ota sulamaan noin varttia ennen tarjoilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii perunanviljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

Laita kalaa myös kesäpöytään

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Kuka keksii jännät kesämaut? Ammattilainen voi jo kyllästyä, joten todellinen asiantuntija kutsutaan apuun

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.