Nämä ruokalahjat eivät jää kaappiin turhakkeiksi

Maisteltavat lahjat ovat varma vaihtoehto hänelle, joka ei tarvitse enää yhtään tavaraa. Tai hänelle, jota haluaisi jotenkin muistaa, mutta ostettu tavara tuntuu liian isolta tai keinotekoiselta. Tee itse niin hyvin kuin osaat. Omin käsin tekeminen on arvokkaampaa kuin kaupan kultapaperiin kääritty tilpehööri.

Leivo, keitä, säilö.

Jos et ehdi leipoa itse, anna hyvät ainekset. Kirjoita resepti nätille kortille ja piipahda maatilatorilla hakemassa pikkumyllyn jauhamat jauhot. Voit kysäistä ruisleivän kuivattua juurta tutulta leipurilta, ja sen pariksi voit laittaa hyviä ruisjauhoja. Siinä saattaa olla kaunis alku uudelle hapanleiväntekijälle. Tämä on keittiöversio lahjasta ”hei, halusin kutoa sinulle villapaidan, mutta en osannut, joten tässä lankaa ja puikot”.

Leivo lempikakkusi ystävälle. Vie se itse perille, ties vaikka saisit kupposen teetä ja maistiaiset. Tee karkkia. Toffeen tai tryffelien tekeminen vie vain puolisen tuntia, mutta niiden nostattama mielihyvä kestää pitkään.

Omatekoinen lahja voi olla vaikka osa syötävää kokonaisuutta. Tee itse viikunahilloa, ja osta sen kanssa samaan pakettiin ruskeita piparkakkuja ja hyvää sinihomejuustoa. Balsamicosipuleiden kanssa samaan nyyttiin voi sujahtaa vaikka pala hyvää savulammasta – sipulit kun viihtyvät liharuokien seurassa.

 

Balsamicosipulit

500 g salottisipuleita

1 dl vettä

1,5 dl punaviinietikkaa

1,5 dl tummaa balsamiviinietikkaa

1 dl sokeria

1,5 dl hunajaa

mausteeksi timjamia, salviaa tai rosmariinia

 

1. Kuori sipulit. Isot voit halkaista. Mittaa liemiainekset kattilaan, kiehauta ja lisää sipulit. Keitä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes sipulit pehmenevät ja muuttuvat hieman läpikuultaviksi.

2. Nostele sipulit ja kuuma liemi uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kansi, jäähdytä ja säilytä viileässä.

 

Ruisnäkkäri

50 g hiivaa

5 dl kädenlämpöistä vettä

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

7–8 dl ruisjauhoja

3–5 dl vehnäjauhoja

(seesaminsiemeniä)

 

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Alusta joukkoon jauhot. Jätä taikina kohoamaan peitettynä vedottomaan paikkaan noin tunniksi.

2. Kumoa taikina leivinalustalle. Kauli taikina muutaman millimetrin paksuiseksi levyksi. Muotoile neliöiksi tai varrasleiviksi, tai ota piparkakkumuotilla paloja taikinasta.

3. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia. Varo paistamasta liikaa. Jos leivät eivät ole tarpeeksi kuivia, laita ne hetkeksi 100 asteen lämpöön kuivumaan. Säilytä näkkäri kuivassa ja viileässä.

 

Luumukakku

5 tuoretta luumua tai 10 kuivattua

150 g voita

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

juustoseos:

200 g tuorejuustoa

2 rkl ruskeaa sokeria

1 kananmuna

pinnalle ripaus ruokosokeria ja kanelia

1. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet. Jos käytät kuivattuja luumuja, liota niitä vesitilkassa.

2. Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen huolella sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, ja lisää ne taikinaan. Painele taikina voideltuun kakku- tai piirakkavuokaan.

3. Sekoita tuorejuustoon sokeri ja muna. Kaada seos taikinan päälle. Painele juustoseoksen joukkoon tasaisesti halkaistut luumut.

4. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja tasaantua kunnolla.

 

Minttutryffelit

1,5 dl kuohukermaa

200 g tummaa suklaata

200 g maitosuklaata

150 g pussi Marianne-karkkirouhetta

Pinnalle:

karkkirouhetta,

kaakaojauhetta ja perunajauhoja

tomusokeria

 

1. Kiehauta kerma. Lisää kerman joukkoon paloitellut suklaat ja sekoittele, kunnes suklaat sulavat. Nosta kattila liedeltä sivuun ja jäähdytä suklaamassa kädenlämpöiseksi.

2. Lisää suklaamassaan karkkirouhe. Jätä osa koristelua varten. Kaada taikina kelmutetulle levylle ja nosta seos viileään jähmettymään.

3. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi, halutessasi pyörittele massasta palloja.

4. Kierittele tryffelit karkkiseoksessa tai kaakaojauheessa, jossa on hieman perunajauhoa. Siivilöi pinnalle vielä tomusokeria.

Vinkki: Jos lahjan saaja on salmiakin ystävä, valitse karkkirouheeksi Turkinpippuri.

 

Karpalotoffee

100 g voita

2 dl kuohukermaa

3 dl taloussokeria

0,5 dl vaaleaa siirappia

0,5 dl glukoosisiirappia

1 tl vaniljasokeria

1 dl kuivattuja karpaloita

 

1. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kerma, sokerit ja siirapit. Keitä välillä sekoittaen, kunnes seoksen lämpötila on 125 astetta. Jos sinulla ei ole sokerimittaria, pudota hieman karkkimassaa lasilliseen kylmää vettä. Jos veteen pudotetusta massasta saa pyöritettyä kiinteän pallon, toffee on kiehunut tarpeeksi. Keittoaika on noin 20–30 minuuttia, ja huomaa, että toffee kovettuu vielä jäähtyessään.

2. Sekoita toffeen joukkoon hienonnetut karpalot. Vuoraa kuumaa kestävä vuoka leivinpaperilla, kostuta paperin pintaa hieman ruokaöljyllä ja kaada toffeeseos vuokaan. Kuuma toffee on polttavan kuumaa, joten ole varovainen.

3. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

Vinkki: Toffeen voi maustaa myös appelsiininkuorella, liköörillä, pähkinärouheella tai kuivatuilla marjoilla.

 

Viikunahillo

200 g pehmeitä viikunoita

2 dl vettä

1 dl ruokokidesokeria

1 dl hillosokeria

 

1. Paloittele viikunat ja laita kattilaan. Lisää vesi. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes viikunat hajoavat. Voit vähän auttaa puukauhalla. Sekoittele, ettei hillo tartu kattilan pohjaan.

2. Lisää sokerit joukkoon ja anna kiehua hiljalleen vielä viidestä kymmeneen minuuttia.

3. Purkita puhtaaseen, kuumennettuun purkkiin. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – katso tästä hänen intialaisen ruoan reseptinsä

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.