Naposteluhetki onnistuu näillä herkullisilla ohjeilla

Saat kerättyä kaupasta juustotarjottimen, leikkelelajitelman ja konvehdit kupposeen, mutta niistä puuttuu oma sydän. Se tärkein, rakkauden ja välittämisen osoittaminen, voi olla yhdessä tekemistä, yhdessä syömistä tai läheisille ilon tuomista itse leivotun piirakan muodossa.

Kokoa ystävät tai perhe yhteen ja pankaa naposteluhetki pystyyn.

Tarkoitus on piristää ja rikastuttaa joulukuun pikkusyötäviä. Ajattele tuttua raaka-ainetta uudella tavalla tai mieti, mikä on oikeasti hyvää. Hyvää on mausteinen ja rapea. Ihanaa on myös raikas ja terveellinen tai tuhti ja täyteläinen.

Kun tuon ajatusmaailman siirtää ruoka-aineisiin, suklaan ei tarvitsekaan olla aina kakussa tai paloina. Ja herne on muutakin kuin lipeäkalan kaveri. Kaiken ei tarvitse olla valmiina, vaan riittää, kun osaset ovat tarjolla.

Viehäty uusista makuyhdistelmistä ja ravistele ennakkoluuloja.

Kesän raikkautta kuvastavat tomaatit ovat yllättävän jouluinen maku kardemummalla maustettuna, ja tomaattien väri on kuin tonttulakeista konsanaan.

Myös kiinalainen hoisinkastike kanelilla ja valkosipulilla terästettynä istuu jouluun.

Muistatko, miten kiva on kauhaista lusikalla jäätelöpaketista kesällä? Yhtä herkullista on ottaa lusikallinen itse tehtyä tuhtia tryffelimassaa kupista.

Appelsiinitryffelikulho

(30 kpl)

200 g hyvää tummaa suklaata

1 dl kuohukermaa

2 rkl voita

1 appelsiinin raastettu kuori

ripaus suolaa

(1 rkl rommia tai muuta mieleistä alkoholia)

Tarjoiluun:

pähkinärouhetta

tummaa kaakaojauhetta

keksejä

1. Paloittele suklaa vesihaudekattilaan.

2. Lisää kerma, voi ja appelsiinin raastettu kuori.

3. Kuumenna miedolla lämmöllä niin, että suklaa sulaa ja saat sen sekoittumaan kerman joukkoon.

4. Ota vesihaudekattila pois kuuman veden päältä. Lisää seokseen ripaus suolaa ja halutessasi ruokalusikallinen rommia.

5. Kaada suklaaseos kauniiseen tarjoilukulhoon ja anna jähmettyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

6. Joulu on kiireistä aikaa, joten tryffelimassan voi hyvin tehdä pari päivää etukäteen. Ota massa silloin jääkaapista lämpenemään huoneenlämpöiseksi noin 30 minuuttia ennen tryffeleiden tarjoamista.

7. Laita kaakaojauhe ja pähkinärouhe erillisiin kippoihin ja varaa tryffelikulhon viereen kuppi kuumaa vettä, jossa on pikkulusikoita, joilla voi pyöräyttää itselleen tryffelin.

Kaneli-hoisinpossutikut

(4 annosta)

600 g ylikypsää porsaan palvikylkeä

3–4 rkl hoisinkastiketta

1 tl jauhettua kanelia

1–2 valkosipulinkynttä raastettuna

Koristeluun:

mintunlehtiä

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Leikkaa lihasta puolen sentin paksuisia viipaleita.

3. Sekoita pienessä kulhossa hoisinkastike, raastetut valkosipulit ja kaneli.

4. Aseta possuviipaleet uunin ritilälle ja nosta ritilä pellille, jonka päällä on leivinpaperi.

5. Sivele possuviipaleet hoisinkastikkeella.

6. Laita possut uuniin ja paahda niitä noin 30 minuuttia niin, että rasva sulaa ja viipaleet rapsakoituvat. Käännä kerran paistamisen aikana.

7. Leikkaa rapeat possuviipaleet pitkittäin puoliksi ja tarjoa mintulla maustetun hernedipin kanssa.

Minttu-hernedippi

(4 annosta)

4 dl pakasteherneitä

1 pieni salottisipuli

1 tl voita

2 dl kermaa

1 dl minttua hienonnettuna

valkopippuria

suolaa

1. Kuori ja hienonna sipuli.

2. Kuullota sipulisilppu pehmeäksi kattilassa, jossa on voita.

3. Lisää joukkoon herneet ja anna niiden lämmetä sekoittaen.

4. Lisää kerma ja anna kiehua muutama minuutti.

5. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.

6. Lisää hienonnettu minttu ja mausta dippi valkopippurilla ja suolalla. Aja vielä sekaisin.

7. Tarjoa possutikkujen kanssa.

Kardemummalla maustettu tomaatti-sinihomejuustopiiras

(6 annosta)

Pohja:

125 g voita tai margariinia

0,5 prk (125 g) rahkaa

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

Täyte:

170 g huoneenlämpöistä sinihomejuustoa

2 rkl maitoa

1 rkl hunajaa

3 tomaattia noin sentin viipaleina

1 tl kardemummaa

1 tl hienonnettua tuoretta timjamia

2 tl oliiviöljyä

Pinnalle paistamisen jälkeen:

hieman oliiviöljyä

1. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin kulhossa.

2. Lisää kulhoon kuutioitu voi ja rahka. Nypi sormin sekaisin. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin viilentymään puoleksi tunniksi.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

4. Kauli piiraspohja jauhotetulla leivinalustalla tai pöydällä noin puolen sentin paksuiseksi pyöreäksi levyksi.

5. Kääri levy kaulimen ympärille ja nosta varovasti piirasvuokaan, jonka halkaisija on noin 23–26 cm. Taputtele taikina vuoan pohjaan ja reunoille, tasaa reunat.

6. Sekoita pienessä kulhossa haarukalla sinihomejuusto ja maito tasaiseksi seokseksi.

7. Mausta juustoseos hunajalla ja levitä täyte pohjan päälle.

8. Leikkaa tomaatit sentin viipaleiksi. Aseta ne tiiviisti vieri viereen yhteen kerrokseen sinihomejuuston päälle.

9. Mausta tomaattien pinta kardemummalla, hienonnetulla tuoreella timjamilla ja hunajalla. Pirskottele oliiviöljyä pinnalle.

10. Paista noin 35 minuuttia. Aloita paistaminen ensin uunin alatasolla ja nosta sitten hieman ylemmäs, kun ajasta on kulunut puolet.

11. Piiras on kypsä, kun kuori on kauniin ruskea ja tomaattien pinta on saanut väriä.

12. Nosta piiras vuoassaan ritilälle ja anna jäähtyä.

13. Pirskota vielä oliiviöljyä pinnalle ennen tarjoilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.