Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää lohelta muttei olekaan

Kalapöytä kuuluu monen suomalaisen jouluperinteisiin. Vegaanit eivät kalaa syö, mutta heille on kehitetty yhdestä perinneherkusta oma versio, porkkanalohi eli porkkala.

Kyse on vegaanisesta "kylmäsavulohesta", joka maistuu vaikkapa jouluaterian alkupalana.

Tarvitset neljä paksua (luomu)porkkanaa, yhden paketin karkeaa merisuolaa sekä marinadiin kaksi teelusikallista nestemäistä savuaromia, yhden teelusikallisen valkoviinietikkaa ja yhden ruokalusikallisen ruokaöljyä.
 

Tee näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.

2. Pese porkkanat ja lado ne uunivuokaan, jonka pohja on peitetty merisuolalla. Peitä porkkanat kokonaan suolalla. Kypsennä uunissa 1,5 tuntia.

2. Ota porkkanat pois suolasta ja anna niiden jäähtyä. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.

3. Sekoita marinadi ja lisää siihen porkkanasuikaleet. Anna maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

4. Nauti esimerkiksi saaristolaisleivän päällä vegaanisen tuorejuuston, punasipulin, sitruunamehun ja tillin kera.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Kuusi vuotta sitten Suomeen muuttanut Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – katso tästä hänen intialaisen ruoan reseptinsä

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.