Omenasima

8 litraa vettä

500 g fariinisokeria

500 g sokeria

10 hapanta omenaa esim. valkea kuulas, granny smith

1/4 tl tuoretta hiivaa tai kuivahiivaa

rusinoita

Raasta omenat karkealla terällä. Kiehauta puolet vedestä. Lisää veteen sokerit ja omenaraaste ja kiehauta uudelleen.

Lisää loput vedestä keitokseen. Kun keitos on kädenlämpöistä sekoita hiiva joukkoon. Kuivahiiva ripotellaan pinnalle keitoksen. Jos käytät tuorehiiva, niin kannattaa sekoittaa ensin se nestetilkkaan ja sekoittaa se sitten keitokseen.

Anna siman käydä huoneen lämmössä 1 vuorokausi. Siilaa sitten omenaraaste pois nesteestä. Pullota sima puhtaisiin pulloihin, joiden pohjalle olet tiputtanut pari rusinaa. Siman annetaan käydä vielä toinen vuorokausi huoneenlämmössä ennen kuin pullot siirretään jääkaappiin. Jääkaapissa siman annetaan käydä 4-7 päivään. Sima on valmista juotavaksi kun rusinat ovat nousseet pinnalle.

Vappu on tehty roseteista ja rieskarullista