Omenasima

8 litraa vettä

500 g fariinisokeria

500 g sokeria

10 hapanta omenaa esim. valkea kuulas, granny smith

1/4 tl tuoretta hiivaa tai kuivahiivaa

rusinoita

Raasta omenat karkealla terällä. Kiehauta puolet vedestä. Lisää veteen sokerit ja omenaraaste ja kiehauta uudelleen.

Lisää loput vedestä keitokseen. Kun keitos on kädenlämpöistä sekoita hiiva joukkoon. Kuivahiiva ripotellaan pinnalle keitoksen. Jos käytät tuorehiiva, niin kannattaa sekoittaa ensin se nestetilkkaan ja sekoittaa se sitten keitokseen.

Anna siman käydä huoneen lämmössä 1 vuorokausi. Siilaa sitten omenaraaste pois nesteestä. Pullota sima puhtaisiin pulloihin, joiden pohjalle olet tiputtanut pari rusinaa. Siman annetaan käydä vielä toinen vuorokausi huoneenlämmössä ennen kuin pullot siirretään jääkaappiin. Jääkaapissa siman annetaan käydä 4-7 päivään. Sima on valmista juotavaksi kun rusinat ovat nousseet pinnalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vappu on tehty roseteista ja rieskarullista

Uusimmat

Ruoka

Ota mallia Mikko "Peltsi" Peltolasta ja pelasta meri silakoilla annos kerrallaan – "Syön 90 prosenttia silakoistani paistettuna"

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää lohelta muttei olekaan

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – kun huomioit pari asiaa, komeus ei lässähdä vuoasta irrotettaessa

Liikennevaloja ruokapöytään vuonna 2020 – paprikat ovat vuoden vihanneksia

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.