Portviiniä - vähän tulista, lämmittävää ja makeaa

Portviinien maailmaan kurkistaminen kannattaa. Ennakkoluulot ja turhat säännöt häiritsevät näiden väkevien viinien nauttimista. Lyhyt lasi on maistelussa oikea valinta, kun makuja etsitään ns. fortified-viineistä. Alkoholiprosentti on 20 ja makumaailma intensiivinen.

Vain makeiden ruoka-aineiden liittäminen portviiniin on vahinko. Hapokkaan ja suolaisen, voimakkaan makurakenteen kokeilu kannattaa. Sen todistavat juustot.

Burmester Extra dry White

Vaalean kullankeltainen, yllättävä porttiväri. Tuoksu suolainen ja vaikeahko, omenankuorta kuin Malvasia-rypäleessä joka tuo mieleen Madeiran. Maku helppo pyöristynyt ja kuivahko. Jälkimakua kannattaa odotella jotta aistii tasapainon. Viilennä jopa kylmäksi aperitiiviksi. Sokeria: vain 33,4 g/l.

Erikoisuus pistein 14,5/20 on hieman tiukkaan 6 e/8 cl hintaan.

Burmester Ruby

Tumma, hieman kehittynyt, mutta violettiin vivahtava väri. Tuoksu nuori ja tuore, luumua, kirsikkaa, suklaata ja rusinasoppaa. Ei kovin täyteläinen, makea, poltteisen hedelmäinen jossa tummia marjoja.

Suutuntuma jälkimakuun painottuva ja kuivahko. Tuore kova tomaatti, mozzarella ja balsamico maistuisivat sen kera. Oivallisesti osuu myös chili-suklaa. Sokeria: 91,5 g/l.

Pisteet 13,5/20 ovat niukahkot 5 e/8 cl hintaan.

Burmester Tawny

Läpikuultava, merirosvolipun punainen väri. Tuoksussa juhannusruusua, kevyesti rusinoita, nahkaa ja alkoholia.

Imelästi pehmeää rusinaista hedelmää, vaniljainen, aavistuksen poltteinen maku. Tapakseksi sopivat suolaiset potkasiivut ja yrttivoi-canapet. Maitosuklaiset pähkinät ovat hyviä. Sokeria: 94,4 g/l.

Pisteet 15,5/20 ovat hyvät 5 e/8 cl hintaan.

Burmester Sotto Voce

Syvä, punamusta purppuraa hohtava väri. Tuoksu hieman kehittynyt, mutta mieto, kirsikkainen ja harmonisen rikas. Makea, alussa pistävästi kirsikkaa, joka taittuu vadelmaan ja pähkinään. Paranee suussa ja saa suklaan sävyjä jälkimaussa.

Jälkiruokakakun kaveri ja höyrytetyt hedelmät hyvä idea. Sokeria 97,4 g/l.

Pisteet 15,25/20 ovat mainiot 6 e/8 cl hintaiselle viinille.

Burmester LBV

Tummanpunainen purppurainen väri. Tuoksussa tiukkaa kypsää hillomaista hedelmää. Rusinaiset, hyvät hapot ja tanniinit. Kuiva suutuntuma. Kannattaa hieman viilentää tarjolle, jolloin se on helppo aloittelijallekin. Sokeria 92,7 g/l. Voisi kokeilla piri-piri-kanan ja pähkinöiden kera ruualla. Modernia suklaata voisi kokeilla.

Pisteet mainiot 15,75/20 hintaan 8 e/8 cl nähden.

Burmester Colheita

Ikääntynyt mahonkinen meripihkaan taittuva väri. Tuoksu voimakas, rusinoita, cherrymäisen raskas, jossa tammea verhoaa tasapainottava häivähdys konjakista.

Kehittynyt, öljymäinen, vadelmaa, suklaata ja rusinoita esille nostava raukea viini on tullut loppusuoralle. Sokeria 118,6 g/l. Kaakaomaisen paksu suklaa ja espressokakku, rasvainen makea, mikä vaan saa sen huokumaan ylellisyyttä.

Korkeat pisteet 19/20 ovat pisteen yläkanttiin. Elämys hintaan 4,5 e/4 cl ei toistu helposti.

Toimituksen pruuvi maistoi Kuopion viinijuhlien portviinit. Mukana olivat juhlien projektipäällikkö Jorma Iivanainen, Tampereen Viinitukun myyntipäällikkö Mika Huovinen, valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.