Punainen lahnaviini viilennettynä

Savulahnan rasvaprosentti on peräti 38, kun se esimerkiksi savumuikulla on 22. Savustaminen tuo aromikkuutta ja suola korostaa kalan omia happoja. Siksi lahna on loistava viinin kumppani.

Tamminen, espanjalaistyylinen Chardonnay Chilestä sopii sille siinä missä lohellekin, mutta Beaujolais Village osoittautui toimituksen pruuvissa hienoksi vaihtoehdoksi. Hieman viilennetyn punaviinin kanssa rasvainen savukala toimi hyvin. Jäähtyneelle halsterilahnalle se sopi parhaiten.

Saurus Patagonia Select Chardonnay 2008 (Arvi Nordqvist) Familia Schroeder, Patagonia Argentiina.

Kellertävä, sitruksen ja mineraalien hunnuttama tuoksu miltei peittää rypäleen pyöreät ominaisuudet. Kuiva, keskitäyteläinen ja hedelmäinen viini on tasapainoinen. Paistetun, merellisen ja kuivahkon kalan seuraan paremmin sopiva maskuliininen viini on hieman rasakka ja vaativa savulahnalle. Pisteet 14/20 ovat hyvät ravintolassa alle 30 euron hintaluokan viinille. Saman tuottajan Sauvignon Blanc Alkossa 12,33 euroa.

Torres Cordillera Chardonnay (Winestate) Curico Valley, Chile.

Vihertävään kauran olkeen sävyttynyt puhdas Chardonnay tuoksuu omenalta, krookuksilta ja paahtoleivältä. Hieman arkinen, alkoholinen, täyteläinen ja appelsiiniin vivahtava maku on pitkä. Savulahnalle sopii tuntuvasti Neversin tammea ja hienoa paahteisuutta puskeva viini. Seurusteluviininäkin mainio viini voitti pistein 14,5/20. Alkon tilausvalikoimassa hinta 14,50 euroa on hyvin kohtuullinen.

Beaujolais-Villages 2007 Duboeuf (BPF-Finland) AC Beaujolais-Villages, Bourgogne, Ranska.

Punainen, marjainen viini vaatii viilennyksen 14 asteeseen toimiakseen kalan kanssa. Grillatulle maksalle mainio viini nousi savulahnan seurassa esiin edukseen. Sellaisenaan kevyehkö ja voimakkaasti punaisille marjoille, lähinnä mansikalle ja herukalle maistuva monikäyttöinen ravintolaviini sai pisteet 12,3/20, Sopiva 25 euron hintaluokassa. Vastaava 2006 vuoden versio Alkossa maksaa 9,97 euroa.

Toimituksen pruuvissa vierailivat opettajapariskunta Leena ja Antero Viitanen. Peruspruuvarit ovat valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.