Ranskalainen voikukkahöystö

3 keltasipulia

3 punaista paprikaa

4 tomaattia

1 kesäkurpitsa

2 valkosipulin kynttä

10 kokonaista korianteria

1-2 rkl rieslingiä

0,5 tl timjamia

0,5 dl oliiviöljyä

10 voikukanlehteä

vettä keittämiseen

suolaa

Hakkaa sipulit silpuksi ja kuullota öljyssä. Kuutioi paprikat ja tomaatit. Pilko kesäkurpitsa paloiksi. Pane kasvikset pataan ja mausta. Keitä kannen alla kymmenen minuuttia. Poista voikukanlehdistä keskiruodit ja suikaloi. Keitä niitä väljässä vedessä viisi minuuttia ja valuta ja lisää voikukat kasvishöystöön.

Keitä höystöä vielä 15 minuuttia ilman kantta, mausta suolalla, viinillä ja sitruunamehulla. Kasvishöystöä voi tarjota myös kylmänä lisukkeena.

Voikukkaa voi käyttää keittiössä monipuolisesti vain aivan alkukesästä. Nuoria valikoituja lehtiä voi panna tavallisen salaatin piristeeksi rucolan tapaan. Ne sopivat myös keittoihin ja muhennoksiin.

Keskikesän voikukat eivät enää ole hyviä. Silloinkin salaattiin voi käyttää kuitenkin kukinnot ja nuput.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.