Rapupöytää ei kannata kattaa yhden viinin varaan

Yhden hyvänkin rapuviinin varaan rakennettu rapujuhla voi jäädä närästämään. Makuja on monia ja varsinkin voileipäpöytä luo haastetta viineille. Vaalea leipä on tehokas limakalvojen puhdistaja ja saa makuaistin herkistymään.

Rapuviineiksi todetut australialainen Pinot Grigio ja klassinen Tourainen Sauvignon Blanc jakoivatkin mielipiteen ristiin, kun pruuvin suosituin ei rapujuhlien konkareita herkistänyt. Tällainen tilanne kannattaa huomioida juhlajuomia hankinnassa ja hankkia vaihtoehtoja.

La Loire Vouvray, Vinival, AC Vouvray, Loire, Ranska.

Hennon keltainen viini tuoksuu makeasti mangolle, tuntuu rusinaisen makealta jota hento yrttisyys pyrkii peittämään. Viilennettynä seurusteluun, mutta halpismainen ja hennohko ravuille.

Yksin Chenin Blancista syntynyt viini sai pisteet 11,8/20 jotka ovat vaatimattomat 8,99 euroon nähden.

Yalumba Y Series Pinot Grigio, Etelä-Australia.

Vihertävä, omenan ja sitruksen tuoksun ryydittämä tasapainoinen viini on kuiva jopa bratwurstille kestävä tomera hieman yrttinen lataus. Railakkaampienkin juhlien rapuviiniksi kantava, hieman yrttinen viini jakoi mielipiteitä.

Konkarien mielestä pisteet 14,6/20 hintaan 9,98 euroa nähden turhan niukat.

Domaine de la Renaudie Touraine Sauvignon, AC Touraine, Loire, Ranska.

Yrttinen, ruoholle tuoksuva yhden rypäleen viini vihertää ja on kuiva, hapokas ja vähän viinimarjapuskasta vauhtia saanut. Jakaa selvästi mielipiteitä koska jälkimaku tulee turhankin vahvana hennoille ravuille.

Alueensa tunnistava onkin oiva parsaviini ja rodukas eurooppalainen.

Pisteet. 15,2/20 ovat silti erittäin hyvät 8.97 euron viinille, jossa on klassikon ainekset.

Montaldo Grillo Sauvignon Blanc, Barone Montalto, ITG Sicilia, Italia.

Kellertävä viini on jo tuoksusta paahteisen kuiva, yksioikoisuuttaan miellyttävä mutta ravuille kevyehkö viini. Pikemmin uunilohelle osuvaa runsautta voi ohentaa viilentämällä. Grillo-rypäle on tuttu hyvistä Marsala-viineistä.

Kuivasta tykkäävän lipittelyviini sai yllättävään 6,70 euron hintaansa nähden oivalliset pisteet 13,4/20.

Blasson de Bourgogne Macon-Villages, Cave de Prisse-Sologny-Verze/AC Macon-Villages, Ranska.

Vihertävän kellertävä, hieman raskaanoloinen viini tuoksuu kuin raaka ananas, on kallioisen kuiva ja nokkosen sävyttämä. Vaikeahko, mannermainen viini on tasapainoinen ja jakaa heti mielipiteitä.

Tyypillinen alueensa Chardonnay ei ole rapuviini. Se on parasta valkosipulisen persiljan ja majoneesileivän kera simpukkapöydässä.

Pisteet 13,4/20 ovat vaatimattomat 10,49 euron viinille.

Toimituksen pruuvissa olivat vieraina Kasvisgallerian Heikki Peltola, Lihaniekan Risto Heikkinen ja perusjäsenet Timo Hartikainen, Mauno Hämäläinen ja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.