Ravintoarvoiltaan erinomainen mansikka maistuu salaatissa

Mansikka kypsyi tänä vuonna etuajassa, ja punaisesta herkusta on saatu nauttia jo monta viikkoa.

Marjakojusta mukaan ostettu tuokkonen on hieno kesäherkku sellaisenaan, mutta se taipuu myös keittiössä moneksi. Mansikan maku sopii niin suolaisen ruoan rinnalle kuin raikkaaseen välipalaan.

Makeissa leivonnaisissa marjalla on klassikon asema.

Salaatti on helppo koota vaikkapa piknikillä tai mökillä erilaisista yrteistä ja salaatinlehdistä, mansikasta ja leipäjuustosta. Mansikan maku sopii yhtä lailla muidenkin suolaisten juustojen kuten fetan ja halloumin pariksi.

Mansikan makua voi syventää lisäämällä myös salaatinkastikkeeseen mansikan mehua.

Mansikka-yrttisalaatti

4 hengelle

70 g basilikaa

70 g tuoretta pinaattia

70 g rucolaa

70 g vuonankaalia

400 g leipäjuustoa

250 g mansikoita

1. Sekoita salaatit ja yrtit keskenään. Kuutioi leipäjuusto, puolita mansikat ja lisää ne salaattiin.

2. Lisää haluamasi salaatinkastike ja tarjoile.

Mansikkainen salaatinkastike

4 hengen salaatille

 

0,5 dl oliiviöljyä

1 rkl omenaviinietikkaa

0,5 tl suolaa

1 tl sokeria

ripaus mustapippuria

250 g mansikoita

1. Survo mansikoita hieman ja kiehuta niitä kattilassa, kunnes mehu irtoaa hyvin. Siivilöi mansikat. Mehua irtoaa noin viisi ruokalusikallista.

2. Sekoita öljy, etikka, suola, sokeri ja pippuri hyvin keskenään. Lisää mansikkamehu.

C-vitamiinia paljon, energiaa vähän

Mansikka on ravintoarvoiltaan loistavaa kesänaposteltavaa:

Energiaa: 45 kcal / 100 g

Sokeria: 7,0 g / 100 g, josta fruktoosia 3,0 ja glukoosia 2,6 g

Kuitua: 1,9 g / 100 g

Kalsiumia: 21,0 mg / 100 g

Kaliumia 190 mg / 100 g

C-vitamiinia: 45,6 mg / 100 g

Lähde:

Fineli

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mansikkaa myydään taas Savon radan junissa

Mansikka-aika alkaa: 6 vinkkiä pakastamiseen

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii perunanviljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

Laita kalaa myös kesäpöytään

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.