Rieslingien kirjosta löytyy viini myös mateelle

Hyvä hapokkuus ja hedelmäisyys tukevat uunissa paistetun mateen muskatille häivähtävää aromia. Jos päälle on ripoteltu gruyere-juustoa, sitä suuremmalla syyllä tuhtirunkoinen viini antaa aromeille taustaa.

Espanjalaisissa viineissä on valkkareita, joita voi sovitella suomalaiselle kalalle. Maan hienoihin puna- ja kuohuviineihin on totuttu, mutta nyt mukaan poimitut valkoviinit todella säväyttivät.

Ykköseksi nousi kuitenkin itävaltalainen löytö. Riesling ei etukäteen paljoa luvannut, mutta mateen ja kermaisen mädin seurassa se oli omaa luokkaansa.

Steininger Riesling 2008 (Arvid Nordqvist) Veingut Steininger, Kamptal, Itävalta.

Tuoreen, nuoren nurmen sävyinen viini on kuiva, tuntuvan hapokas, hedelmäinen ja rakenteeltaan mainio. Sen rypäleelle tunnusomainen petrolin tuoksu on pyöristynyt lampukkaöljyiseksi.

Omenahappoinen, hennon mausteinen viini on pirtsakka, mutta silti päärynämäisen pyöreä. Viinille sopivat blinit, mutta sivun reseptille viini osuu parhaiten.

Pisteet 17,7/20 ovat mainiot Alkon 10,24 euron viinille.

Zenato Pinot Grigio 2008 (Inter Brands) ITG delle Venezie, Italia.

Kauran oljen vihreä, herkullisen bouquetin (aromiyhdistelmän) saanut viini on monikäyttöinen. Jopa possun fileetä, kanaa ja paistettua kalaa sopii kokeilla.

Mateelle ehkä hieman runsas viini. Armaattisena se sopii aasialaisille aterioille varsinkin kasvisten seuraan.

Hyvin harmoninen ja mainio viini pistein 15/20. Hempeät sieni- ja kanarisotot osuvat sille madetta paremmin.

Hinta 10,98 euroa Alkon tilausvalikoimassa.

Garcia Viadero Albillo 2008 (Servaali) Bodegas y Vinedos Valduero Vina del la Tierra de Castilla y Leon, Espanja.

Kirkas ja kuulas oljen värinen viini on hedelmäisen herkullinen. Sokkomaistossa sitä ei osaa liittää Espanjaan. Erikoinen Albillo-rypäle tuo mieleen ananaksen ja trooppiset ympäristöt. Silti hienostunut, kestävä rakenne sopii suomalaiseen makuun. Valkoinen parsa, blinit, valkoinen kala, pähkinät ja salaatit osuvat viinille mainiosti.

Pisteet 16/20 ovat hyvät Alkon tilausvalikoiman 13,03 euron elegantille viinille

Torres Waltraud Riesling 2008 (Winestate) Katalonia, Espanja.

Kullankeltainen voimakkaasti Alsacen maailmaan viittaava viini on rypäleelle uskollisen petroolinen.

Hyvin viilennettynä itämaisille ruuille sopiva viini on puolikuivana herkullinen. Menee liian lähelle mateen makeutta, mutta syvä ja elegantti maku yrtteineen on hyvä seuralainen vaikkapa choron-kastikkeen tukena. Pisteet 16,3/20. Alkon hinta 13,95 euroa. Maistuu yksinään ystävien kesken.

Toimituksen pruuvissa maistoivat perusjäsenet alkoholikaupan asiantuntija Teemu Huttunen, valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Madekiepit