Rommilla kostutettu baba

Baba on korkea, lieriömäinen, se kostutetaan rommivedellä ja koristellaan taidokkaasti sokerivesikuorrutuksella, pääsiäismakeisilla ja punaisella ruusulla.

4 dl maitoa

50 g hiivaa

1 tl suolaa

noin 1 kg vehnäjauhoja

4 munaa

2,5 dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 dl korintteja tai hillottuja appelsiininkuoria

300 g voita

kostutus:

1 dl sokeria

3 dl vettä

tummaa rommia maun mukaan

koristelu:

tomusokeria ja vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Sekoita joukkoon sen verran vehnäjauhoja, että saat vellimäisen seoksen. Anna taikinan olla lämpimässä paikassa peitettynä, kunnes taikina alkaa kuplia.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, samoin vaahdota valkuaiset. Vaahdota myös pehmeä voi. Lisää taikinajuureen keltuaisvaahto, korintit tai appelsiininkuoret, vanilliinisokeri ja valkuaisvaahto. Lisää loput vehnäjauhoista vähin erin, niin että saat kimmoisan ja pehmeän taikinan. Lisää lopuksi voivaahto.

Voitele 2-3 korkeaa vuokaa, esimerkiksi vanhat alumiiniset kannut tai kattilat soveltuvat mainiosti. Jauhota vuoat korppujauhoilla. Laita taikina vuokiin täyttäen noin 1/3 vuoasta. Anna baban kohota hyvin lämpimässä paikassa. Paista babat 200 asteessa noin 45-60 minuuttia.

Jäähdytä babat hyvin ennen koristelua. Kostuta baba rommivedellä varovasti ja vähin erin. Sekoita tomusokerista ja vedestä seos, jolla koristelet baban kannen. Monesti baban koristeleminen on ollut kondiittorimestarin taidonnäyte. Koristele kansi vielä ruusulla. Tarjoa baban kanssa rahkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.