Säännöllinen pähkinöiden syöminen kannattaa – Kuolemanriski pienenee merkittävästi

Iranilaisen tutkimuksen mukaan säännöllinen suolaamattomien pähkinöiden ja manteleiden syöminen vähentää huomattavasti sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin liittyvää kuolemanriskiä, kertoo brittilehti Independent.

Vähintään kahdesti viikossa pähkinöitä syövillä on 17 prosenttia pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin verrattuna niihin, jotka nauttivat pähkinöitä kerran kahdessa viikossa.

– Pähkinät ovat hyvä tyydyttymättömän rasvan lähde ja sisältävät vähän tyydyttynyttä rasvaa, sanoo tutkimuksen tekijä, tohtori Noushin Mohammadifard, joka edustaa iranilaista Isfahanin sydän- ja verisuonisairauksien tutkimusinstituuttia.

– Ne myös sisältävät proteiinia, mineraaleja, vitamiineja, kuitua ja kasvisteroleita, jotka edesauttavat sydänterveyttä.

Mohammadifardin mukaan myös eurooppalaiset ja yhdysvaltaiset tutkimukset ovat havainneet pähkinöiden suojaavan sydän- ja verisuonisairauksilta, mutta itäiseltä Välimeren alueelta asiasta on aiemmin saatu vain rajallisesti todistusaineistoa.

Iranilaiseen tutkimukseen osallistui 5 432 vähintään 35-vuotiasta aikuista, joilla ei ollut sydän- ja verisuonisairauksia.

Vuonna 2001 heidän pähkinöiden syönnistään kysyttiin kyselylomakkeen avulla.

Tutkittavia haastateltiin joka toinen vuosi vuoteen 2013 asti, jotta selviäisi, mikä on heidän tilanteensa sydän- ja verisuonisairauksien suhteen.

Tutkimukseen osallistuneilla oli vuosien varrella 751 sydän- ja verisuonitapausta, ja 458 heistä kuoli. Kuolemantapauksista 179 johtui sydän- ja verisuonisairauksista.

Tutkimuksen keskeinen havainto oli, että usein pähkinöitä syövillä on muita parempi suoja sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

– Raa'at, tuoreet pähkinät ovat terveellisimpiä. Pähkinöiden tulisi olla tuoreita, koska vanhentuneiden pähkinöiden tyydyttämättömät rasvat voivat hapettua ja näin niistä voi tulla terveydelle haitallisia, Mohammadifard sanoo.

Tutkimus esiteltiin hiljattain maailman suurimmassa sydänsairauksien kongressissa Pariisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Älä hylkää vanhaa suosikkia – Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Olutkin on säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Sinun takiasi, kultaseni

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta ja lihanhimoisellekin kelpaavaa kasvisruokaa, katso reseptit

Ihminen vaikutti ympäristöönsä merkittävästi jo tuhansia vuosia sitten

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.