Sitruunainen juustokakku kruunaa pääsiäisaterian

Voimakkaat ja tuhdit maut kuuluvat pääsiäisruokaperinteeseen, mutta pääsiäisaterian päätteeksi suu kaipaa jo raikastusta, kirjoittaa Karjalainen.

Sitrusten maku on pääsiäispöydässä tuttu perinteisestä pashasta. Samanhenkinen täyteläisyyden ja raikkauden yhdistelmä toteutuu myös sitruunan kuorella piristetyssä, uunissa paistetussa juustokakussa.

Sitruunainen juustokakku

12 hengelle

Pohja:

2,2 dl vehnäjauhoja

0,25 tl leivinjauhetta

0,6 dl sokeria

50 g voita

1 kananmunan keltuainen

Kakku:

875 g maustamatonta tuorejuustoa

2,2 dl sokeria

1 tl vanilja-aromia

4 kananmunaa

2 sitruunan kuori raastettuna

1. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään. Nypi joukkoon voi tai sekoita monitoimikoneessa, kunnes seos on murumaista. Lisää kananmunan keltuainen.

2. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele pohja tiiviisti vuokaan. Painele pohjaa vuoan reunoille hieman muuta pohjaa korkeammalle.

3. Paista pohjaa 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pohja on kullanruskea. Jätä pohja jäähtymään.

4. Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja vanilja-aromi tasaiseksi seokseksi joko sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Käytä matalinta tehoa ja vatkaa vain sen aikaa, että ainekset sekoittuvat keskenään.

5. Lisää kananmunat seokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää sitruunan kuoriraaste seokseen. Varo vatkaamasta massaa liikaa, jottei juusto ala erottua muista aineksista.

6. Vuoraa irtopohjavuoan reunat joko leivinpaperilla tai voitele ja korppujauhota ne. Lisää kakkumassa jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita.

7. Paista kakkua 150-asteisessa uunissa vesihauteessa noin 40 minuuttia. Tee vesihaude esimerkiksi korkeareunaiseen peltiin. Kakun kuuluu yhä tytistä, kun se otetaan uunista pois. Kakku jähmettyy loppuun jääkaapissa.

8. Jäähdytä kakkua yön yli jääkaapissa ja irrota vuoasta vasta seuraavana päivänä.

Lisää aiheesta torstain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ota mallia Mikko "Peltsi" Peltolasta ja pelasta meri silakoilla annos kerrallaan – "Syön 90 prosenttia silakoistani paistettuna"

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, ja tulevaisuuden ruoka voi olla yksilölle räätälöity ravintojuoma – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää lohelta muttei olekaan

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – kun huomioit pari asiaa, komeus ei lässähdä vuoasta irrotettaessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.