Sorsaviinissä kohtaavat valkoiset punaiset rypäleet

Inyconin uutuus punaisen ja valkoisen rypäleyhdistelmänä nousi pruuvissa sorsaviiniksi täyteläisen hedelmäisenä ja edullisena. Vaikka valkoista Viognier-rypälettä on punaisen Shirazin joukossa vain viisi prosenttia, se tuo tuoksuunkin luonteensa mukaista hedelmää.

Majestik, Sevilen, Anatolia, Turkki.

Löysää mustikkaa hennosti tuoksuva viini on hieman ponnettoman viinin parasta antia. Väljä viini ei maultaan vastaa tuoksua. Hyvin helppo, jopa lötky viini on pikemmin mineraalinen kuin happorunkoinen. Syrahin ominaisuudet peittävät viinissä Anatolian kuuluisan Kalecik Karasin rypäleen aromit.

Siksi 14-asteiseksi viilentäminen parantaa hieman makua liharuokien seuraan.

Pisteet 8,95 euron viinille vaatimattomat 11,4/20.

Montes Limited Selection Pinot Noir, Casablanca Valley, Aconcaqua, Chile.

Hieman kehittynyt, selkeä viini on tyypillistä rypälettään tummempi. Kaarnalle pistävästi burgundilaisia piirteitä ja paahteista mausteisuutta saanut tammitettu viini jakaa mielipiteitä.

Milloin kinkulle ja ankalle sovitettu viini on turhan elegantti niille, mutta riistalle rungoltaan metsäisen rikas ja alkoholinen.

Pisteet 9,97 euron viinille niukahkot 12,6/20.

Jacob's Creek Grenache Shiraz, Orlando Wines, South Eastern Australia.

Nuoren rusinaisen viinin olemus on houkutteleva, täyteläinen ja helppo.

Yleisviininä se sopii sorsalle, mutta alkoholi nousee helposti esiin. Se vaatii ruokaan hapokkuutta tai mausteita kuten chiliä ja grillin tuomaa kärtsää. Viinin voisi kellaroida ainakin pariksi vuodeksi.

Hieman naisellinen naposteluviini sai pisteet 13,8/20 jotka ovat hyvät 7,96 euron viinille.

Inycon Shiraz Viognier, Cantine Settesoli, Menfi, Sisilia.

Tummanpunainen kirsikkainen, hiukan pippurille ja hedelmille tuoksuva viini miellyttää heti. Siinä on uuden maailman piirteitä, mutta myös mielipiteitä jakavaa kuivaa vaniljaa. Helppo hedelmäinen viini kosiskelee, mutta pysyy koossa myös suolaisten ruokien seurassa.

Mainio ravintolaviini on laatikko-ostos kotikellariin vaikka pikkujoulua ja kinkkua odottamaan. Sopii hintansa puolesta moneen käyttöön.

Pisteet 15,4/20 tekevät siitä 6,98 euroon nähden löydön.

Saint-Emilion, Bordeaux, Yvon Mau, AC Saint-Emilion, Ranska.

Odotuksia luovan ulkonäön vastineeksi kierrekorkin päräyttäminen auki kunnianarvoisan viinitalon pullosta terästää kysyvästi aisteja. Vastaus tulee hennon riojalaisen nahkan tuoksusta, joka toistuu mokkaisena maussa ja venyy mausteiseksi jäljeksi Merlotille tyypilliseen tapaan. Iloa on pitkäksi aikaa, sillä vastenmielisiä elementtejä ei nouse esiin.

Hintaluokassa viattomuus ei ole aina eduksi, mutta viini on turvallinen kellarihankinta vuosiksi juustoista lampaalle ja riistalinnuille. Sopii ankan seuraan.

Pisteet 15,6/20 ovat sopivat 11,29 euron viinille.

Toimituksen viinipruuvissa vierailivat erikoislintujen tuottajan, Finnwildin Tiina Akkila ja Jouko Kumpulainen. Peruspruuvarit ovat Timo Hartikainen, Mauno Hämäläinen ja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä, katso reseptit

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan"

Kuuluuko ananas pitsaan -ikuisuuskysymys näyttää ratkenneen – data kertoo suomalaisten suosimat pitsatäytteet

Mehevä ja täyteläinen kakku ansaitsee paraatipaikan vaikkapa isänpäivän kahvipöydässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.