Uulalalaa, mitkä patongit! Et voi ehkä vastustaa tätä kätevää ateriaa

Ehkä huomenna – tai jo tänään – on hyvä päivä lähteä eväiden kanssa retkelle! Täytetty patonki on helppo ja täyttävä eväs vaikka rannalle tai iltanuotiolle. Kaverina maistuu kuiva valkoviini, olut, siideri tai raikas vesi.

Voit tehdä patonkien täytteeksi tarkoitetut salaatit edellisenä iltana valmiiksi maustumaan jääkaappiin ja täyttää aamulla eväsleivät valmiiksi.

Halutessasi voit täyttää patongit samoin tein. Täytettyjen patonkien maku vain paranee ja leivät mehevöityvät, kun ne odottavat jääkaapissa seuraavaan päivään.

Käytä valmiita ruokaisia täysjyväviljapatonkeja tai leivo itse mieleisesi patongit. Täysjyvävilja pitää pitkään verensokerin tasaisena ja sisältää paljon vitamiineja.

Kinkkupatonki kaali-omenasalaatilla

(4 annosta)

Kaali-omenasalaatti:

500 g (puolikas pieni kerä) varhaiskaalia

1 omena, esim. Granny Smith

1,5 dl basilikaa

3 salottisipulia

1 pieni valkosipulinkynsi

2 dl hyvää majoneesia

1–2 rkl dijoninsinappia

1 tl hunajaa

1–2 rkl sitruunamehua

suolaa, mustapippuria

Lisäksi:

4 kpl (à 15 cm) palaa täysjyväpatonkia

8 siivua hyvää savukinkkua

4 rkl dijoninsinappia

4 kpl käärepaperia

1. Kaali-omenasalaatti: Viipaloi kaalinpuolikas ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai mandoliinilla eli tasoleikkurilla. Pese omena, poista siemenkota ja suikaloi veitsellä ohuiksi tikuiksi. Suikaloi basilikanlehdet. Kuori ja suikaloi pienet salottisipulit.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita ison kulhon pohjalla majoneesi, dijoninsinappi, hunaja, sitruunamehu ja hienonnettu valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

3. Lisää kulhoon kaalisuikaleet, sipulit, omenatikut ja basilika. Sekoita huolella sekaisin. Maista. Mausta tarvittaessa lisää sitruunamehulla ja suolalla. Anna maustua vähintään 20 minuuttia jääkaapissa.

4. Halkaise patongit pitkittäin lähes kahtia ja taita auki. Sivele leikkuupinnat sinapilla.

5. Kokoaminen: Nosta patonki kerrallaan leivinpaperinpalaselle tai eväskäärepaperille. Taita 2 siivua kinkkua patongin palan sisään. Lusikoi kinkkuviipaleiden päälle reilusti kaali-omenasalaattia.

6. Taita patongit tiiviisti kiinni ja kääri eväskääreeksi paperiin. Nosta kylmälaukkuun tai ota evääksi töihin.

Klassikkona tunnettu nizzansalaatti täydellisenä eväspatonkien täytteenä on vertaansa vailla. Laadukkaat ainekset, kuten pavut, kananmunat, tonnikala ja makeat tomaatit sisältävät paljon proteiineja ja kuituja. Kuva: Marko Happo
 

Tonnikala-nizzapatonki

(4 annosta)

Nizzansalaatti:

3 kananmunaa

100 g tuoreita tai pakasteena myytäviä ohuita vihreitä papuja

2 salottisipulia

1 dl basilikanlehtiä

150 g kirsikkatomaatteja

50 g kalamataoliiveja

200 g tonnikalapaloja öljyssä

Kastike:

1 valkosipulinkynsi

1 rkl ruohosipulia

3 anjovisfileetä

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl punaviinietikkaa

1 tl hunajaa

suolaa, mustapippuria

Lisäksi:

4 kpl (à 15 cm) patonkia

4 rkl hyvää majoneesia

4 kpl käärepaperia

1. Valmista nizzansalaatti. Keitä kananmunat lähes kypsiksi, noin 7 minuuttia. Ryöppää pavut kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Viilennä kylmässä vedessä ja valuta.

2. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Suikaloi basilikanlehdet. Lohko kirsikkatomaatit pitkittäin neljään osaan. Viipaloi kalamataoliivit.

3. Kastike: Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna ruohosipuli. Hienonna veitsellä anjovisfileet. Sekoita kulhossa kaikki kastikkeen ainekset sekaisin. Lisää kulhoon pavut, tomaatit, sipulit, oliivit ja basilikanlehdet. Avaa tonnikalapurkki, valuta öljy ja lisää kalapalat kulhoon. Sekoita kaikki sekaisin.

4. Kokoaminen: Kuori munat ja lohko neljään osaan. Halkaise patongit pitkittäin lähes kahtia. Sipaise leikkuupintoihin majoneesia. Nosta patonki kerrallaan käärepaperin päälle.

5. Täytä patonki kerrallaan salaatilla ja muutamalla kananmunalohkolla. Taita patongit tiiviisti kiinni ja kääri eväskääreeksi paperiin.

6. Nosta joko kylmälaukkuun piknikruokailua varten tai ota mukaan työpaikalle.

Savuinen avokado-romainepatonki

(4 annosta)

1 romainesalaatti

2 avokadoa

2 salottisipulia

3 rkl kurpitsansiemeniä

Savuinen vinegretti:

1 valkosipulinkynsi raastettuna

0,5 tl makeaa savupaprikajauhetta

1 rkl vaahterasiirappia

2 rkl punaviinietikkaa

1 rkl sitruunamehua

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

Lisäksi:

4 kpl (à 15 cm) palaa patonkia

6 rkl maustamatonta, vegaanista tuorejuustoa

1. Valmista savuinen vinegretti. Sekoita ison kulhon pohjalla kaikki kastikkeen ainekset yhteen.

2. Huuhtele ja kuivaa salaattilingolla salaatinlehdet. Paloittele lehdet isoiksi, ronskeiksi paloiksi. Lisää kulhoon.

3. Halkaise avokadot pitkittäin kahtia ja poista kivet. Koverra lusikalla hedelmäliha pois kuoresta. Leikkaa avokadot pitkiksi lohkoiksi veneen tapaan. Lisää kulhoon kastikkeen joukkoon.

4. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paahda kuumalla kuivalla pannulla kurpitsansiemenet. Lisää sipulit ja siemenet kulhoon ja sekoita kaikki sekaisin.

5. Kokoaminen: Halkaise patongin palat pitkittäin lähes kahtia. Sipaise leikkuupinnoille maustamatonta, vegaanista tuorejuustoa. Nosta patonki kerrallaan käärepaperin päälle.

6. Täytä patongit avokado-roimainesalaatilla. Taita patongit tiiviisti kiinni ja kääri eväskääreeksi paperiin.

7. Nosta joko kylmälaukkuun piknikruokailua varten tai ota mukaan työpaikalle.

Maukas savuinen ja aromikas kastike on täydellinen pari miedolle ja kermaiselle avokadolle sekä rapealle roimainesalaatille.

Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat ihanan rapean loppusilauksen eväsleivän täytteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Kuuluuko ananas pitsaan -ikuisuuskysymys näyttää ratkenneen – data kertoo suomalaisten suosimat pitsatäytteet

Mehevä ja täyteläinen kakku ansaitsee paraatipaikan vaikkapa isänpäivän kahvipöydässä

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – Myös siihen sopii täyte, katso reseptit

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Kylmä nakki -yhteisö jakaa vertaistukea ja vinkkejä ruuhkavuosien ruokapöytiin – "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään meillä syötiin vähän huonommin", Hanna Gullichsen sanoo

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Älä hylkää vanhaa suosikkia – Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Olutkin on säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.