Venetsian viini lipstikan hunnuttamalle simpukalle

Savon Sanomien toimitus etsi valkoviiniä, joka sopisi simpukalle. Testiryhmän ruoassa maistuivat myös lipstikka ja pekoni.

Casal Garcia (VS-Finland) Aveleda, DOC Vinho Verde, Portugali.

Kirkas hennosti vihertävä sitruunan ja saippuan tavoin tuoksuva pirteähappoinen viini on omenaisen pirskahteleva. Hyvin viilennettynä jääkaappikylmänä naisellisen kevyt aperitiivimainen, juustoillekin menevä viini sai kovat pisteet, vaikkei juuri simpukalle sovi.

Pisteillä 15,4/20 ja Alkon hintaan 6,79 euroa viini on löytö sarjassaan.

Blanc de Pacs (Norex) Pares Balta, Katalonia, Espanja.

Vihertävän kellertävä ja kirkas viini tuoksuu uhkeasti valkeakuulasomenaa. Se on hyvin tasapainossa vaikka häivähdys petrolia sekoittuukin aromaattisiin, kuivan hedelmäisiin persikan happoihin. Hapanimelä pikkuruoka, myös järvisimpukat maistuvat sen seurassa.

Helppo, monikäyttöinen ravintolaviini myös seurusteluun ja juustojen pariin hintaan 8,95 euroa Alkossa.

Pisteet 15,8/20 ovat mainiot.

Cotes du Rhone Blanc Saint Espirit 2006 (Tampereen Viinitukku) Delas Feres, Rhone, Ranska.

Kellertävässä, kauniissa viinissä tuoksuu pehmeä, maitomainen hedelmä. Yrttinen, aromaattinen viini on kuivahko, hedelmäisyyttään täyteläinen ja pähkinäinen. Siinä on rusinaa ja mineraalisuutta, joka kaipaa ruokaa: kanaa, muhkeaa salaattia ja kasvisgratiinia.

Pisteet 15,4/20 hintaan 40 euroa ravintolassa on kohtuullinen osuma.

Cantina Di Bacco Pinot Grigio (Tampereen Viinitukku) Astoria. Venetsia I.G.T., Italia.

Kauran oljenkeltainen, yllättävän vahvasti aprikoosille, sitruunalle ja pitkälle heinälle tuoksuva viini on miellyttävän helppo. Sen aromaattisuus kasvaa omaperäisen alun väljyydestä tiiviiseen herukkamaiseen jälkimakuun. Voisi mennä rapujuhliinkin. Äyriäisille mainio, myös simpukalle.

Pisteet oivalliset 16,4/20. Ravintolamyynnissä hintaluokka 50 euroakin on vielä kohtuullinen.

Greco Di Tufo (Launer) Mastroberardino, DOCG, Italia.

Vaaleankellertävä, aprikoosille ja päärynöille täyteläisen hedelmäisenä tuoksuva viini on tyylikäs kokonaisuus, jossa on määrätietoinen happorunko. Kuivahko, tammisen samettinen, aromaattinen ja karvasmantelin vahvistama makumaailma kaipaa yksinkertaista, laadukasta ruokaa, kuten ternijuustoa.

Pisteet 16,4/20 ravintolahintaluokassa 40 euroa.

Toimituksen pruuvissa vierailivat Terttu ja Esa Paldanius. Peruspruuvarit ovat A-tukun asiantuntija Teemu Huttunen, valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.