Viiniklassikot kestävät vertailun

Monille viiniklassikoille hymyillään vinosti. Libiksen tavoin halpoihin eurooppalaisiin liitetään vähätteleviä tarinoita. Kuitenkin useimmat klassikoista toimivat omassa ympäristössään yhä, vaikkeivät vastaisi tämän päivän makutrendejä.

Guntrum Dry Riesling 2006 (Notandum) Rheinhessen, Saksa.

Hieno ohuesti sitruunan sävyinen viini tuoksuu vihreältä kasvustolta, on mausteinen mutta myös hunajainen. Kuivuus tuntuu nenään asti. Mineraalinen, hyvin saksalainen, vaativampi aperitiivi ja äyriäisviini kävisi pähkinäisille juustoillekin. Pisteet 14/20 ovat 10,63 euron viinille mainiot.

Jurtschitsch Grüner Veltliner Dechant Alte Reben (Winestate) Weingut Jurtschitsch-Sonnhof, Kamptal, Itävalta.

Kultaisen hedelmäinen viini tuoksuu hunajaiselta. Täyteläisen muhkea rakenne on mineraalinen ja vahvahappoinen. Maku on rypäleelle tyypillisen eloisa, mausteinen ja voimakas. Se sopii paitsi voimakkaiden kalaruokien, myös grillattujen liharuokien, kuten lampaan ja voimakkaiden juustojen seurassa nautittavaksi jääkaappiviileänä. Pisteet 16/20 ovat hintaan nähden niukahkot, sillä ravintolassa se nousee yli 40 euron. Vastaavat Veltlinerit Alkossa jäävät hiukan alle 30 euron.

Valckenberg Madonna Liebfraumilch (Servaali) Rheinhessen, Saksa.

Lämmintä kypsää omenaa tuoksuttava klassikko saa viilennettäessä kasvavan persikan tuoksun. Rehellinen makeus tekee hedelmäisyydestä harmonisen. Yrtit ja hapokkuus ovat viettelevä yhdistelmä. Tasapainoinen, rehevä puolimakea viini on loistava aperitiivi ja salaattijuoma. Sen seurassa tiukkasuolainen siikapottu on varsinainen herkku ja lihamakkarakin käy. Alkossa halvat alle 6 euron versiot eitä tee oikeutta tilattavalle puolta kalliimmalle ravintolaviinille. Pisteet 16,5/20 tulevat ruokapöydän ansiosta.

Pruuvin vierailijoina olivat keittiömestari Jari Mäkinen ja Suomen Alkoholitukun hallituksen puheenjohtaja Ossi Leväinen. Peruspruuvareina valokuvaaja Mauno Hämäläinen ja toimittaja Jouko Kääriäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.