Viinivalinnat tuhannelle vieraalle

Juhlallinen ateria sadoille, jopa yli tuhannelle istumajärjestykseen ohjatulle vieraalle on haastava tehtävä. Monta muuttujaa on saatava kohdalleen. Pienenä yksityiskohtana jopa korkilla on väliä, sillä kierrekorkki helpottaa avaamista kummasti. Pruuvin viineillä haettiin osumia sivun resepteille.

Bodega J&F Lurton Pinot Gris (Altia) Mendoza, Argentiina.

Kullankeltainen, kukkaisen hunajainen ja helppo terassiviini. Persikkaiset, miedot hapot tekevät helpon. Kuivana sopi vaalealle kevyesti leivitetylle ahvenelle. Menee myös hedelmäiselle kanasalaatille.

Pisteet 15/20 mainiot ravintolaviinille vielä 30 euroisena. Helppo kierrekorkki.

Penfolds Rawsons Retreat Riesling (VS) Penfolds, Australia.

Vaalean keltainen nuori viini tuoksuu rypäleensä mukaan hieman petroolille, mutta sitrus hallitsee ja nostaa kukkaisa lasin pintaan. Hyvin omenainen ja herkullinen viini on parhaimmillaan. Sen alkoholisuus tukee helppoa kokonaisuutta. Kestää rasvaisen kalan ja tukee äyriäisten tai ahvenen merellistä suolaisuutta. Monikäyttöinen myös seurusteluun.

Pisteet 16/20 ovat oivat Alkostakin löytyvälle 8,48 euron bankettiviinille.

Intis Malbec Merlot (Skycellar) San Juan Tulum Valley, Argentiina.

Syvä sinipunainen miltei mustikkainen viini on hento, helppo ja marjainen. Malbecin tunnistaa hyvin ja Merlot tekee siitä sprintterin. Tuoreus ja helppous vievät kevyille pariloiduille lihoille, parilajuureksille ja tapaksille. Täyteläiseksi sanottu viini on miellyttävä yllätys tarkasti harkitun ruuan kanssa.

Pisteet 16/20 tekevät sitä löydön jos hinta pysyy ravintoloissa alle 24 euron.

Vina Albali Gran Riserva 1999 (Domainewines) DOC Valdepenas, Espanja.

Rusehtavan punainen täysin kypsä, ikääntyvä viini tuoksuu nahkalle. Kuivakka, kaakaon ja mausteiden kuten kanelin yhdistämä makumaailma alkaa olla haastava. Kaatoviininä viikunainen luonne sopii ikääntyneellekin Tempranillolle. Se sopisi hyvin maustetun riistan selkään.

Pisteet 14,7/20 ovat kohtuulliset Alkossa vuosikertaa 2001 olevalle 9,47 euron viinille.

Penfolds Rawsons Retreat Shiraz/Cabernet (VS) Penfolds, Australia.

Syvä tumman punainen alkoholinen viini on raskaudestaan huolimatta tasapainossa. Napakka, hieman pureva viini on isolle porukalle helppo tarjottava. Pippuria, yrttileipää ja paahteisuutta kantava ryhdikäs viini sopii riistapeijaisiin. Häivähdys minttua peittää sopivasta tanakan alkoholin. Avotuliruokien pari.

Pisteet 16,7/20 ovat mainiot Alkossa 9,89 euron viinille.

Pruuvin vieraina olivat keittiömestari Jari Korhonen, Fransmannin ravintolapäällikkö Merja Vehviläinen. Teemu Huttunen, Mauno Hämäläinen ja Jouko Kääriäinen ovat pruuvin perusjäsenet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.