Viisi keittiövinkkiä koululaisille - mutta tietääkö aikuinenkaan?

Leivonnassa ja ruuanlaitossa voi kehittyä entisestään, kun taitaa muutaman niksin.

Miten kananmunista saa vatkattua hyvän vaahdon?

Tuoreet munat vaahtoutuvat heikosti, joten käytä mahdollisuuksien mukaan vähän vanhempia. Testaa tuoreus vedessä: tuore muna uppoaa, vanhemman pää kelluu, vanhin nousee pintaan.

Paras vaahto syntyy huoneenlämpöisistä munista. Jos olet viime tingassa liikkeellä, pidä kananmunia hetki astiassa, jossa on kuumahkoa vettä.

Vatkaa, kunnes vaahto on sellaista, että siihen voi ”kirjoittaa”. Pysäytä vatkain, nosta ilmaan ja valuta taikinasta kahdeksikko. Jos jälki ei häviä, vaahto on sopivaa.

Miten saa aikaiseksi täydellisen kermavaahdon?

Kerman on oltava kylmää ja vispilöiden ja kulhon täysin kuivia. Vispilöitä voi pitää puoli tuntia pakastimessa ennen vatkaamista.

Kestävän ja tiiviin vaahdon saa, kun lisää sokerin jo heti alussa.

Vispikerma ja kuohukerma käyttäytyvät hieman eri tavoin. Kakuissa toimii parhaiten vispikerma, jolla tulee kestävä ja sileä vaahto. Kuohukerma sopii jälkiruokiin.

Keittoon meni liikaa suolaa. Onko mitään tehtävissä?

Kokeile seuraavaa konstia: heitä sekaan muutama pala raakaa perunaa, joka imee suolaa keitinvedestä.

Yleensä ottaen suola kannattaa kaataa ensin kädelle ja vasta siitä kattilaan, jottei sitä hulahda vahingossakaan liikaa.

Ylimaustamisen vaara piilee myös silloin, kun valmistetaan tupla-annos ruokaa. Mausteiden määrä ei kuitenkaan tuplaannu, vaan 1,5-kertainen määrä riittää. Tämä johtuu siitä, että isoa annosta keitetään pidempään, ja mausteiden makuaineita heruu paremmin.

Mikä on leivin- ja voipaperin ero?

Leivinpaperin perusominaisuuksia ovat liukaspintaisuus, läpikuultavuus ja kestävyys. Nimensä mukaisesti sitä käytetään leivonnassa, koska leivonnaiset eivät tartu siihen kiinni. Samaa leivinpaperia voi käyttää monta kertaa esimerkiksi pullia ja sämpylöitä paistaessa.

Voipaperi on samannäköistä, mutta se ei sovellu paistamiseen. Kosteutta sietävänä se on parhaimmillaan, kun lihaa tai kalaa marinoidaan tai säilytetään. Se soveltuu myös eväspaperiksi.

Sitä voi käyttää myös piirtämiseen, sillä siinä ei ole tarttumatonta pintaa.

Molemmat tuotteet ovat kompostoituvia, joten ne voi heittää biojäteastiaan.

Lähteet mm. Nykykeittiön niksit, Joka tyypin ruokakirja ja Suomen lasten leivontakirja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Kuka keksii jännät kesämaut? Ammattilainen voi jo kyllästyä, joten todellinen asiantuntija kutsutaan apuun

Vappukemut syntyvät kevyellä kaavalla – tarjoa jokaiselle hodarit oman maun mukaan

Viikko vappuun – nyt on aika tehdä sima ja kirjoittaa munkkitarpeet ostoslistaan

Jäikö kermaa? Tilkkakin riittää tuomaan makua kastikkeeseen, katso reseptit

Saaliiksi tuli tonnikalaa – nyt tehdään pastakastiketta ja toasteja, katso reseptit

Vastuullisen tonnikalan tuntee MSC-merkistä

Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – Eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.