Cheek neuvoo musiikkikriitikoita: "Ottakaa asioista selvää"

Taiteilijanimellä Cheek tunnetulla Jare Tiihosella, 36, on riittänyt viime vuosina säpinää. Keikkailun ja musiikin tekemisen lisäksi Tiihosesta on tv-dokumentti, elämäkerta ja Veljeni vartija -elokuva.

Cheekin kiireet hellittävät elokuun lopussa, kun hän päättää uransa kahden Lahden stadionin mäkimontussa järjestettävän keikan jälkeen.

Musiikkikriitikoiden arvostus jää siis todennäköisesti Tiihoselta saavuttamatta. Hän on Suomen suosituin rap-artisti, mutta Cheekin levyjen saamat kritiikit ovat olleet yleensä nihkeitä.

– Niin, minähän olen aina saanut arvostelijoilta yhden tähden, Cheek sanoo.

Tällä kertaa on hänen vuoronsa kritisoida kriitikoita.

– En valita, mutta voisin antaa kriitikoille yhden kritiikin: he voisivat perehtyä paremmin tiettyihin musiikkityyleihin, jotta ymmärtäisivät kokonaiskuvaa. On ihan ok saada murskakritiikkejä, jos ne perustuvat oikeisiin faktoihin. Mutta näen välillä sellaista, että asioista ei ole otettu selvää. Kriitikoilla tulisi olla enemmän paloa työhönsä. Nyt laatu on vaihtelevaa.

Tiihonen tietää, että hän ärsyttää monia. Osa ärsytyksestä on tarkkaan harkittua, osa perustuu hänen mukaansa ihmisten väärintulkintaan.

– Tajusin sen jo vuosien 2007–08 vaihteessa: jos teen biisin Eksä tiedä kuka mä luulen olevani ja toisessa biisissä räppään ”jos mä oisin sä, kyl mäkin oisin mun kaa”, se on tahallista provosoimista. Jo tehdessä tiesin, että tämä ei miellytä jokaista, Tiihonen pohtii.

– Lisäksi minulla on yksi ongelma: pilkettä silmäkulmassani ei nähdä tai ymmärretä. Tosi usein tulkitaan, että olen täysin tosissani ja julistan asioita otsasuoni pullollaan, vaikka pilke olisi silmässä koko ajan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Välillä on tarve päästä pois" – Kirjailija Inka Nousiainen on kova karkaamaan

Älylaitteet kasvattavat lapsistamme keskittymishäiriöisiä, likinäköisiä idiootteja: Ihmiset ovat taantumassa laboratoriorottien kaltaisiksi

Kolumni: Mitä jos yhtäkkiä menetän hallinnan?

Voisimmeko palata aikaan, jolloin emme vielä aiheuttaneet ilmastonmuutosta? Milloin se oli?

Kolumni: Saisinko nähdä paperit?

Aurinkopaneelit ovat ongelma pelastustilanteissa – pelastusviranomaisten on nyt kehitettävä ratkaisuja niiden kanssa toimimiselle

Onko perusmaratonit nähty? Kokeile seuraavaksi ufojuoksua

Onko rieska ohut vai paksu? Se ei ole lainkaan yhdentekevää, sillä leipä on suomalaisille tunteikas asia

Valokuvataitelija Iiu Susiraja laittaisi kultakalat rintojen alle: "En ole varma, onko minulla rajoja enää ollenkaan"

Kolumni: Työssäkäyvä ihminen voi paremmin kuin työtön

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.