Erikoistuvat lääkärit voivat joutua koeajalle

Suomessa on samaan aikaan sekä pulaa että ylitarjontaa erikoislääkäreistä.Tietyillä aloilla nuoret lääkärit joutuvat jonottamaan erikoistumispaikkaa jopa vuosia.

Sekavaan tilanteeseen haetaan nyt ratkaisua tiukemmasta ohjauksesta. Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu esimerkiksi hakumenettelyä erikoislääkärikoulutukseen.

Tähän asti lääkäreiden erikoistumisia ei ole koordinoitu eikä ohjattu valtakunnallisesti. Lääkärit ovat vain ilmoittautuneet erikoistumaan haluamalleen alalle.

– Parin kolmen vuoden päästä on varmasti käytössä haku, jossa voitaisiin esimerkiksi pisteyttää lääkäreitä aikaisemman kokemuksen ja osaamisen perusteella sekä haastatella heitä. Soveltuvuutta voitaisiin testata koeajalla. Hakujen yksityiskohdista keskustellaan vielä, sanoo ylilääkäri Teppo Heikkilä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Erikoislääkärit koulutetaan pääosin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, jotka saavat koulutuksesta korvausta valtiolta. Nyt suunnitellaan, että erikoislääkäripulasta kärsivät alat saisivat enemmän rahaa, samoin alueet, joilla on pulaa lääkäreistä.

– Tämä voi tarkoittaa korvauksen pienenemistä muilla aloilla ja alueilla. Tässäkin kokonaisuus on kuitenkin vielä osittain auki, Heikkilä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.