Helvetinhaudat ja pirunkorvet kertoivat jo nimellään, mistä ei kannattanut kulkea

Helvetinportti, Helvetinjärvi, Pirunkallio, Hiidenportti. Suomessa on monta paikkaa, joilla on pahaenteinen nimi.

Yksiselitteisesti Helvetiksi nimettyjä paikkojakin on Suomessa useampia, muun muassa Savonrannan Helvetti Etelä-Savossa ja Hokkasten Helvetti Keski-Suomen Kyyjärvellä.

– Helvetti-johdannaisia paikannimiä on tosiaan Suomessa melko paljon. Suurin osa niistä on hyvin vanhoja, nimillä on ikää ainakin useita satoja vuosia, sanoo nimistöntutkija, Helsingin yliopiston suomen kielen professori Terhi Ainiala.

Helvetin mukaan nimetyillä paikoilla on Ainialan mukaan usein yhteisiä piirteitä. Tyypillisesti ne ovat vaarallisia ja vaikeakulkuisia. Helveteiksi on nimetty muun muassa louhikkoja ja upottavia soita.

– Helvetinjärvissä taas voi olla hankalaa ja vaarallista uida. Nimi on ollut varoitus, että tänne ei välttämättä kannata mennä.

Helvetistä johdettuja paikannimiä on Ainialan mukaan muutamia satoja ympäri Suomen; helvetti-sana on tunnettu sekä idässä että lännessä.

Sana on tullut suomen kieleen skandinaavisesta mytologiasta. Sieltä se omaksuttiin kristinuskon termistöön, minkä jälkeen se yleistyi. Helvetistä johdetut paikannimet on todennäköisimmin annettu kristillisellä ajalla.

Pahoissa paikannimissä on olemassa myös kristillistä aikaa vanhempi kerrostuma. Ainialan mukaan Suomessa on melko paljon paikkoja, joiden nimi juontuu sanasta hiisi. Usein nämä nimet juontuvat kaukaa esihistorialliselta ajalta.

Hiisi-sana on alun perin tarkoittanut pyhää paikkaa, mutta myöhemmin sillä on alettu viitata henkiolentoon.

– Paikat ovat usein olleet pakanallisia palvontapaikkoja tai kalmistoja, joita on pidetty haltijahenkien asuinsijoina. Tämä on todettu myös arkeologisissa tutkimuksissa, Ainiala kertoo.

Tunnetuimpia hiiden mukaan nimettyjä paikkoja on Kainuun Hiidenportin kansallispuisto.

Ainialan mukaan hiideksi nimetyt paikat ovat usein näkyviä ja jylhiä: komeita maastomuodostelmia, isoja kivikkoja tai luolia. Nimensä ja maisemansa vuoksi paikkoihin on monesti liitetty jättiläis- ja paholaistarinoita.

– Tarinat ovat yleensä jälkeenpäin keksittyjä.

Osassa hiiden mukaan nimetyistä paikoista alkuperäinen sana ei enää näy. Niistä on tullut Hiiren- tai Hiilenmäkiä tai -järviä.

Myös sana piru periytyy Ainialan mukaan esikristilliseltä ajalta. Piru on päätynyt sekä paikannimiin että maastomuodostelmien yleisnimeksi.

Pirunkirkolla tarkoitetaan poikkeuksellista kallio- tai kivimuodostelmaa, jollaisia on muun muassa Pohjois-Karjalan Kolilla ja Päijät-Hämeen Heinolassa. Pirunpelto taas on laaja kivikkoalue.

Ainiala muistuttaa, että nimistö on syntynyt aikana, jona kivikko oli leimallisesti elämän ja liikkumisen vaikeuttaja – ei komea retkeilymaisema, kuten nyt.

– Varoittavia nimiä tarvittiin, kun nykyisenkaltaista infrastruktuuria ei ollut.

Kun nykyisiä helvetti-, piru- ja hiisi-nimisiä paikkoja on nimetty, ei ollut myöskään karttoja. Nimet elivät kansan suussa ja puhutussa kulttuurissa.

– Paikannimet eivät myöskään olleet yhtä laajasti tunnettuja kuin nykyään. Niitä käyttivät ensisijaisesti lähialueella asuvat ihmiset, Ainiala sanoo.

Hän arvelee, että nykyihminen suhtautuu outoihin paikannimiin eri tavalla kuin entisajan ihminen.

– Nyky-ympäristössä nimistö on suunniteltu huolellisesti, eikä se saa olla loukkaava. Entisaikaan nimitykset syntyivät spontaanisti. Eivät ne käyneet läpi nykyisiä nimiasetuksia.

Kun nimistöä alettiin siirtää karttoihin, osa etenkin seksuaalisanastoon viittaavista paikannimistä sensuroitiin sopimattomina.

– Paholaisnimisiä paikkoja on kuitenkin edelleen niin paljon, että niissä ei ilmeisesti ole koettu sievistelyn tarvetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kenen on vika, kun Suomi autioituu ja lapset jäävät tekemättä? – kielteisen puheen kierre alkaa toteuttaa itse itseään, sanovat asiantuntijat

Someraivo, rattiraivo ja laturaivo ovat vasta alkua: raivo leviää suomen kielessä kuin rutto – Kuopiossa tunnetaan varsinkin laturaivo

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät mutta palvelu huononi

Kolumni: Olen loistava kuski, mutta vielä pitäisi osata opettaakin

”Olen entistä kiitollisempi, että minulle on suotu lapsi" – suomalaisen äitiyspakkauksen menestystarina jatkuu Keniassa

Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi kestää basistivitsit mutta näki painajaisia kaljuuntumisesta

16-tuntiset työpäivät it-alalla jäivät – Pepe Forsberg lähti tutkimaan Suomen kansallispuistoja, ja on nyt onnellisempi kuin koskaan

"Ellei hallitus tee loppua kommunisteista, sen tekee Suomen kansa" – Oikeistolainen vihapuhe petasi tulevaa väkivallan aaltoa joulun alla vuonna 1929

Laulaja Katja Kätkä on sukua pedoille ja mr. Lordille

Kolumni: Vanhemmilta opittu työmoraali ei toimi tänä päivänä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.