Kolumni: Hitlerkin valittiin alun perin vapailla vaaleilla

On jälleen vaalipäivä. Tätä kolumnia kirjoittaessani minulla ei ole vielä aavistustakaan siitä, ketä aion äänestää.

Sama ongelma lienee monella. Eduskuntavaalit veivät huomion, eivätkä eurovaalit tunnu kiinnostavan edes puolueita. Ehkä niissä ajatellaan, että pysymällä hiljaa vältytään turhilta yllätyksiltä.

Tähän päivään mennessä ongelmani lienee ratkennut, tai ratkeaa viimeistään äänestyskopissa. Ääni on annettava, vaikka henki menisi. Se on periaatekysymys.

Demokratia ei ole ongelmaton hallintamuoto, kenties ei edes hyvä.

Parhaimmillaan se edistää kansalaisten yhdenvertaisuutta ja hidastaa kansalaisoikeuksia rajoittavien ja totalitarismia ajavien virtausten voimistumista. Pahimmillaan se sisältää oman loppunsa siemenen.

Historian ironiaa on, että Hitlerkin valittiin alun perin vapailla vaaleilla. Jos riittävän iso porukka on sitä mieltä, että demokratia pitää lopettaa, se demokraattisesti lopetetaan.

Demokratiaa parempaa mallia ei kuitenkaan ole. Demokratia on yksi tärkeimmistä eurooppalaisista arvoista, ja samalla se on keskeisimpiä suomalaisen yhteiskunnan arvoja.

Oikeus olla äänestämättä kuuluu myös demokratiaan. Kaikkien ei tarvitse jakaa minun käsitystäni äänestämisen tärkeydestä. Demokratia kestää tiettyyn rajaan saakka sen, että osa ihmisistä ei viitsi antaa panostaan tai jopa jättää äänestämättä periaatteen vuoksi.

Europarlamentissa kiteytyy yksi demokratian ongelmista. Se on liian suuri, liian kaukana. Pikkuinen äänestäjä ei näe sinne asti.

Juuri tässä isossa koneistossa on suuret vaikutusmahdollisuudet. Eurovaalien pitäisi kiinnostaa meitä vielä enemmän kuin kansallisten vaalien.

Jos jättää äänestämättä siksi, että kokee EU:n vievän Suomelta kansallista päätäntävaltaa, toteuttaa itse omaa uhkakuvaansa. Kukaan ei kuule ääntä, jota ei anneta.

Kenties ääneni on vain pientä vikinää suuressa Euroopassa, mutta vikinäni vikisen.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Johtamisen asiantuntija Janne Tienari: "On myytti, että pätevin henkilö valitaan"

SU // Personal trainer X: Miksi annat lastesi syödä roskaa?

"Haluan jonain päivänä olla Ruandan Paola Suhonen" – Suomalaisjärjestön koulusta valmistuu nuoria ompelijoita, joilla on paljon tahtoa ja suuret suunnitelmat

Maija Pursiaisella on adhd ja Riitta Kettusella lukihäiriö – Se on tehnyt heistä sinnikkäitä, luovia ja tarkkavaistoisia

Kolumni: Ota iisisti ja kanna roskasi pois, retkeilijä

Rikkaruohonen: Jari-Matti ja Maisa eroavat – Trump, Putin, Kim Jong-un ja Erdogan valitettavasti eivät

"Sitä oikeaa ei voi löytää", sanoo Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow

Helvetinhaudat ja pirunkorvet kertoivat jo nimellään, mistä ei kannattanut kulkea

Tuntuuko joulu tulevan aina vain aikaisemmin? Et uskoisikaan, miten aikaisin jotkut sen aloittavat

Hylkäsi tulevaisuuden urheilun huipulla: Koripalloilija Anton Odabasi vastustaa urheilun toimintakulttuuria

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.