Kolumni: Hitlerkin valittiin alun perin vapailla vaaleilla

On jälleen vaalipäivä. Tätä kolumnia kirjoittaessani minulla ei ole vielä aavistustakaan siitä, ketä aion äänestää.

Sama ongelma lienee monella. Eduskuntavaalit veivät huomion, eivätkä eurovaalit tunnu kiinnostavan edes puolueita. Ehkä niissä ajatellaan, että pysymällä hiljaa vältytään turhilta yllätyksiltä.

Tähän päivään mennessä ongelmani lienee ratkennut, tai ratkeaa viimeistään äänestyskopissa. Ääni on annettava, vaikka henki menisi. Se on periaatekysymys.

Demokratia ei ole ongelmaton hallintamuoto, kenties ei edes hyvä.

Parhaimmillaan se edistää kansalaisten yhdenvertaisuutta ja hidastaa kansalaisoikeuksia rajoittavien ja totalitarismia ajavien virtausten voimistumista. Pahimmillaan se sisältää oman loppunsa siemenen.

Historian ironiaa on, että Hitlerkin valittiin alun perin vapailla vaaleilla. Jos riittävän iso porukka on sitä mieltä, että demokratia pitää lopettaa, se demokraattisesti lopetetaan.

Demokratiaa parempaa mallia ei kuitenkaan ole. Demokratia on yksi tärkeimmistä eurooppalaisista arvoista, ja samalla se on keskeisimpiä suomalaisen yhteiskunnan arvoja.

Oikeus olla äänestämättä kuuluu myös demokratiaan. Kaikkien ei tarvitse jakaa minun käsitystäni äänestämisen tärkeydestä. Demokratia kestää tiettyyn rajaan saakka sen, että osa ihmisistä ei viitsi antaa panostaan tai jopa jättää äänestämättä periaatteen vuoksi.

Europarlamentissa kiteytyy yksi demokratian ongelmista. Se on liian suuri, liian kaukana. Pikkuinen äänestäjä ei näe sinne asti.

Juuri tässä isossa koneistossa on suuret vaikutusmahdollisuudet. Eurovaalien pitäisi kiinnostaa meitä vielä enemmän kuin kansallisten vaalien.

Jos jättää äänestämättä siksi, että kokee EU:n vievän Suomelta kansallista päätäntävaltaa, toteuttaa itse omaa uhkakuvaansa. Kukaan ei kuule ääntä, jota ei anneta.

Kenties ääneni on vain pientä vikinää suuressa Euroopassa, mutta vikinäni vikisen.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Meteorologi Pekka Pouta palasi kesälomalta kelissä, joka melkein nauratti – "Vain Tuska-festivaali katkaisi rauhallisen mökkeilyn Savonlinnan seudulla"

Kolumni: Suomi on aliarvostettu turistikohde

Ulkomailla järjestetyt rippileirit antavat nuorille mahdollisuuden tutustua Euroopan historiaan – Puolan ripareilla vieraillaan Auschwitzin keskitysleirillä

Kolumni: Moni varaa terapia-ajan valmiiksi lomahelvetin perään

Suomalaisten lastensaanti on yhä enemmän hedelmöityshoitojen varassa – Elina Suomalainen on luovuttanut munasolujaan jo kolmesti Kuopiossa

Vaikka laki ei tunne ministereiden äitiyslomia, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko aikoo jättää tehtävänsä vuodeksi Hanna Kososelle

Vanhat kirjat vetävät yleisöä kuin rokkikonsertti – Sunnuntaisuomalainen vieraili Vanhan kirjallisuuden päivillä ja kysyi ihmisiltä heidän rakkaimmista kirjoistaan

Risto Asikainen on luotsannut menestykseen muun muassa Nylon Beatin ja Robinin – seuraava tähti on fiktiivinen poikabändi

Kaupan myyjä X: Lapsi vaeltaa vahtimatta kaupassa ja mättää irtokarkkia kaksin käsin suuhunsa – äiti suuttuu myyjälle

Kolumni: Naiset saivat saman kohtelun kuin miehet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.