Kolumni: Joutenolo aiheuttaa minulle lähes aina jonkinlaisen kriisin

Lomalla joutuu kohtamaan omat ajatuksensa. Se on ajankohdasta ja ihmisestä riippuen joko ihanaa tai kamalaa.

Joillekin hengähdys ja omien ajatusten kuuleminen tuovat rauhaa ja kirkkautta ajatteluun. Ja sitten ovat ihmiset kuten minä, joille joutenolo aiheuttaa lähes aina eksistentiaalisen / ikä- / ammatillisen / ihmissuhde- / äitiys- / identiteetti- / milloin minkäkin kriisin.

Monet täyttävät mökillä päivänsä puuhastelulla, mutta en ole puutarhaihminen enkä osaa nikkaroida. Mitään kortti-, lauta- tai ulkopelejä en kestä, sillä ne muistuttavat liikaa siitä, että aikaa on tapettava jollain, samalla kun odotetaan kuolemaa. Kun järvikin on sinilevässä eikä helteellä jaksa urheilla, jäljelle jää vain lukeminen ja omien ajatusten kuuntelu.

Minua on lomalla mökkeillessä jo varhaisteinivuosilta saakka vaivannut fomo eli fear of missing out. Tämä tarkoittaa pelkoa, että jää jostain paitsi. Nuorena mökille lähtö tuntui rangaistukselta, koska minut vietiin pois sieltä, missä kaikki ovat ja tapahtuu. Ei siellä mitään tapahtunut, heinäkuussa Helsingissä, mutta siltä se tuntui.

Netti on luonnollisesti vain pahentanut fomoa. Sieltä voi seurata oikein kuvien kanssa kaikkia ihania elämiä ja tapahtumia, joihin minä en ole osallinen.

Yhden uuden havainnon olen kuitenkin tehnyt. Vaikka olen nyt joutunut seuramaan täältä maalta käsin, kuinka Helsingissä kerrankin tapahtuu, jotenkin varkain se verenpaine on silti laskenut. Jokin siinä ilmeisesti tekee minunkaltaiselleni kriiseilijälle hyvää, että unohtuu vähän väliä tuijottelemaan järveä, ämpäriä, mätästä tai repsottavaa saunan ovea.

Suurin huomio on se, että en jaksa kiihtyä – tai triggeröityä, kuten sanotaan.

Tämän omituisen rauhan olen havainnut esimerkiksi seuratessani huippukokouksen uutisointia. Se, että presidenttien vaimojen perhosteemaisia asuja jälleen ruoditaan sivukaupalla, nostaisi normaalisti elimen tykyttämään otsaani hetkessä, mutta nyt se jaksaa kiinnostaa minua yhtä paljon kuin järvellä mylvivää härkälintua.

Twitterissä eteen tulee setämies, joka kertoo viehättävän nuoren naisen tulleen häntä vastaan ja kiroilleen. Nainen rupsahti miehen silmissä heti ja alkoi näyttää ”vanhalta noita-akalta”.

Toki tämä kommentti vituttaa, mutta paljon lyhyemmän aikaa kuin normaalioloissa.

Kun rauhaisa maalaiselo päättyy tänään ja pääsen takaisin normaaliin kiihtyvyyteen, saatan omien lomalla esiinnousseiden kriisien lisäksi pohtia, eivätkö Jenni Haukio tai Melania Trump tehneet muuta kirjoittamisen arvoista kuin pukeutuneet.

Saatan myös hämmästellä sitä, että on yhä olemassa ihmisiä, joiden mielestä nuori nainen on olemassa ollakseen miehelle viehättävä.

Kolumnisti on käsikirjoittaja ja ohjaaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Savoon ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin

Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet: katso lista leffoista, joista et ehkä edes tiennyt

Terhi Nevalaisen kolumni: Korona osoitti, että työkaverit ovat yllättävän tärkeitä

Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Osaatko määritellä jugendin, tiedätkö mikä on installaatio? Tarkista tietosi tästä!

"Ajattelin jo, että olkoon koko vaaka!" – Jenny, 43, laihtui 20 kiloa vasta, kun lopetti yrittämästä

"Tuntui uskomattomalta, että tällainen mahdollisuus tarjottiin" – Ryhmä espanjalaisia hoiva-avustajia muuttaa Kuopioon helpottamaan hoitoalan työvoimapulaa

"Raskausaikana stripeissä oli äkäisiä raskaana olevia tyttöjäniksiä" – Sarjakuvantekijöiden Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen oma elämä heijastuu Kamalaan luontoon

Kolumni: Loppu on vaarallinen käsite

Sukeltaja Ari Nupponen myi omaisuutensa, muutti Thaimaahan ja sijoitti rahansa isoon purjeveneeseen – sitten iski pandemia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.