Kolumni: Tänään olen päättänyt olla onnellinen

Siitä tulee niiiiin siistiä! Kuinka voisi olla tulematta?

Loputtomasti fiilistelty lomamatka on ovella, ja olen suunnitellut kaiken valmiiksi. Nyt muuten rentoudun ja nautin olostani. Auringonpaisteessa ja täysin vailla huolia, totta kai. Haluan kokea sen saman keveän onnentunteen kuin niissä yksissä erityisen ihanissa juhlissa vuosi tai ehkä kaksi sitten.

Kun matka vihdoin koittaa, sää on odotettua hienompi, hotelli siistimpi ja sen aamiainen naksun verran parempi.

Yksi epäkohta pilaa kuitenkin kaiken. Se olen minä. Olen kuin ukkosmyrsky, enkä tiedä miksi. Ja sekös suututtaa lisää: epäreilua, olinhan päättänyt olla tänään onnellinen.

 

Haksahdin onnellisuusansaan. Sillä nimellä lääkäri ja stressinhallinnan asiantuntija Russ Harris kutsuu kirjassaan Onnellisuusansa (2012) sitä, kun ihminen yrittää paeta elämään väistämättä kuuluvaa harmia ja alakuloa ja luulee, että hyvän elämän pointti on leijua vähän koko ajan.

Huomasin rämpineeni ansasta toiseen koko ikäni. Luulin todella, että minussa on jotain vikana, koska en saa itseäni ilomoodiin, vaikka kaikki ympärillä tanssivat. Tämän pitäisi olla hauskaa, painostin itseäni. Tänään pitää keksiä jotain hauskaa.

Mutta kaikkeen tottuu. Vaikka joka himputin päivä siemailisin drinkkiä kookospähkinästä, söisin pelkkää fine diningia ja kuuntelisin seireenien laulua, haluaisin pian jotain enemmän. Sillä enemmän määräytyy aina suhteessa tavalliseen ja vähempään.

 

Se hartaasti odotettu loma oli aika plaah. En julkaissut mitään Instagramissa. Kuittasin kyselyt lyhyesti, enkä ottanut reissua jälkeenpäin puheeksi työkavereiden kanssa.

Seuraavana viikonloppuna lähimetsässä tuoksui vain varovaisesti keväälle, vaikka maa oli liukas ja litisevä. Kengät kastuivat, ja iltapäivällä odotti töihin lähtö.

Yhtäkkiä ja pakottamatta olin yhtä hölmön onnellinen kuin silloin kerran siellä jossain.

Susanna Stranius on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.