Kolumni: Tätäkään ei enää tulisi sanottua

On aika paljon asioita, joita ei tulisi enää mieleenkään sanoa, vaikka ne aiemmin olivat normaalia kielenkäyttöä.

Se on oikein hyvä asia. Uskaltaisin näet tällä perusteella väittää, että maailma on muuttunut parempaan suuntaan, vaikka ympäristöä pintapuolisesti tarkastelemalla ei aina siltä tunnu.

Mutta on se, ihan oikeasti.

Kouluvuosinani menneellä 1900-luvulla esimerkiksi homo ja vammainen olivat kaikissa mahdollisissa variaatioissaan haukkumasanoja.

Ylipäänsä tuolloisessa Suomessa kaikki seksuaalisuuteen, vähemmistöihin ja marginaaleihin liittyvä oli pelottavaa, pahaa ja torjuttavaa, ja siksi niihin liittyvät sanat kävivät haukkumasanoiksi ja huumorin aiheeksi.

Jossain vaiheessa meidän koulumme pihalla haukkumasanaksi otettiin myös hetero – lapsilla ei ehkä ollut ihan tarkkaa käsitystä sanojen merkityksestä, aihepiiri riitti.

Olen ollut huomaavinani, että haukkumasanat ovat näiltä osin muuttuneet. En usko, että tätä muutosta voi kukaan pitää huonona.

On jo vähän klisee pöyristellä takavuosien viihdettä, jossa esimerkiksi saamelaisia ja romaneita pilkattiin raa’asti ja surutta. Samoin pilkattiin alkoholiongelmaisia ja syrjäytyneitä – jopa uutislähetyksissä. Ohjelmien mauttomuutta paheksuttiin, mutta niitä myös puolustettiin. Huumoria, hei, kato.

Enpä usko, että kovin moni puolustaisi enää.

Koulun pihalla lällätelleitä lapsia ei tietenkään voi pitää täysin vastuullisina puheistaan, mutta lasten puheet kertovat yleisemmistä asenteista.

Se, että jotakin ei enää tulisi mieleen sanoa, kertonee siitä, että ihmiset ja ihmiskunta voivat oppia ja edistyä, mennä kohti parempaa. Asenteissa on tapahtunut muutos, kulttuuri on muuttunut, tavat parantuneet ja ymmärrys toisia ihmisiä kohtaan kasvanut. Hitaasti, epätäydellisesti, hien ja vaivan kautta ja haparoiden, mutta kuitenkin.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: "Seksuaalinen väkivalta on aina ja kaikissa tilanteissa yksiselitteisen väärin"

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi pankkitiliä

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Kolumni: Suomi(mista) sulkulinjalla

Näin kaatuilet juhannuksena oikein – Ammattikaatuilija tietää, miksi kaatuminen hävettää ja naurattaa: "Se on vähän kuin pieru" – katso videot kaatuilusta

Ilmaston lämpeneminen voitaisiin katkaista yläilmakehään kylvetyllä rikkihapolla, mutta mitkä olisivat sivuvaikutukset? – Näitä kysymyksiä ilmakemisti miettii työkseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.