Kybersuurlähettiläs: Uhkakuvat eivät saa peittää mahdollisuuksia

– Vasta viime vuosina on herätty sääntelyn ja kyberiä koskevan politiikan tarpeeseen. On luotava yhteisiä pelisääntöjä, sanoo kyberasioista ulkoministeriössä vastaava suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg, 56.

Haasteen sääntelylle muodostaa se, että jo pelkästään teknisen kehityksen nopeus tekee valtioille ja kansainvälisille järjestöille vaikeaksi pysyä perillä siitä, mitä asioita pitää ja kannattaa säädellä.

– Kehitys on hullun nopeaa, Rantala-Engberg sanoo.

Kybermaailmaa koskeva sääntely on luotava huolellisesti, koska nyt rakennetaan se todellisuus, jossa tulevaisuudessa toimitaan. Vaikka julkisuudessa puhutaan usein vain kybermaailman riskeistä, Rantala-Engberg haluaa muistuttaa digitalisaation positiivisista puolista. Digitalisaatio luo työtä ja helpottaa elämää.

– Se on valtava mahdollisuus hyvinvointiin, emme halua menettää sitä. Me osallistumme pelisääntöjen luomiseen, koska haluamme taata universaalin, vapaan ja turvallisen tietoverkkojen käyttämisen kaikille.

Realismia ei saa unohtaa, Rantala-Engberg korostaa. Siihen kuuluu, että jokainen huolehtii omasta tietoturvastaan ja tiedostaa verkossa toimimisen vaarat.

Realismi on myös sitä, että kybersuurlähettiläs toimii ulkoministeriön poliittisella osastolla turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikössä.

Mutta miten kybermaailmaa voidaan säädellä?

Vähitellen, Rantala-Engberg vastaa.

Työtä kybermaailman pelisääntöjen selventämiseksi tehdään monilla kansainvälisen yhteistyön areenoilla, esimerkiksi YK:ssa, EU:ssa, Natossa ja Etyjissä monien muiden lisäksi.

Yhteistyöelimissä sovelletaan olemassa olevia normeja ja kansainvälistä oikeutta sovelletaan ja tulkitaan uutta tilannetta vastaaviksi ja samalla luodaan uusia pelisääntöjä.

Kun tulevaisuuden mahdollisuuksia ja riskejä on vaikeaa ennakoida, on ennen muuta rakennettava luottamusta eri osapuolten välille, Rantala-Engberg sanoo.

Rantala-Engberg on järjestyksessä toinen Suomen kybersuurlähettiläs.

Toimenkuva kuulostaa scifiltä, mutta on ennen muuta perinteistä diplomaatin työtä.

– En ole vähääkään tekninen ihminen tai sen puolen osaaja, mutta olen kyllä nyt huomannut olevani eri tavalla kiinnostunut tietotekniikasta kuin ennen, Rantala-Engberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Meteorologi Pekka Pouta palasi kesälomalta kelissä, joka melkein nauratti – "Vain Tuska-festivaali katkaisi rauhallisen mökkeilyn Savonlinnan seudulla"

Kolumni: Suomi on aliarvostettu turistikohde

Ulkomailla järjestetyt rippileirit antavat nuorille mahdollisuuden tutustua Euroopan historiaan – Puolan ripareilla vieraillaan Auschwitzin keskitysleirillä

Kolumni: Moni varaa terapia-ajan valmiiksi lomahelvetin perään

Suomalaisten lastensaanti on yhä enemmän hedelmöityshoitojen varassa – Elina Suomalainen on luovuttanut munasolujaan jo kolmesti Kuopiossa

Vaikka laki ei tunne ministereiden äitiyslomia, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko aikoo jättää tehtävänsä vuodeksi Hanna Kososelle

Vanhat kirjat vetävät yleisöä kuin rokkikonsertti – Sunnuntaisuomalainen vieraili Vanhan kirjallisuuden päivillä ja kysyi ihmisiltä heidän rakkaimmista kirjoistaan

Risto Asikainen on luotsannut menestykseen muun muassa Nylon Beatin ja Robinin – seuraava tähti on fiktiivinen poikabändi

Kaupan myyjä X: Lapsi vaeltaa vahtimatta kaupassa ja mättää irtokarkkia kaksin käsin suuhunsa – äiti suuttuu myyjälle

Kolumni: Naiset saivat saman kohtelun kuin miehet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.