Kybersuurlähettiläs: Uhkakuvat eivät saa peittää mahdollisuuksia

– Vasta viime vuosina on herätty sääntelyn ja kyberiä koskevan politiikan tarpeeseen. On luotava yhteisiä pelisääntöjä, sanoo kyberasioista ulkoministeriössä vastaava suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg, 56.

Haasteen sääntelylle muodostaa se, että jo pelkästään teknisen kehityksen nopeus tekee valtioille ja kansainvälisille järjestöille vaikeaksi pysyä perillä siitä, mitä asioita pitää ja kannattaa säädellä.

– Kehitys on hullun nopeaa, Rantala-Engberg sanoo.

Kybermaailmaa koskeva sääntely on luotava huolellisesti, koska nyt rakennetaan se todellisuus, jossa tulevaisuudessa toimitaan. Vaikka julkisuudessa puhutaan usein vain kybermaailman riskeistä, Rantala-Engberg haluaa muistuttaa digitalisaation positiivisista puolista. Digitalisaatio luo työtä ja helpottaa elämää.

– Se on valtava mahdollisuus hyvinvointiin, emme halua menettää sitä. Me osallistumme pelisääntöjen luomiseen, koska haluamme taata universaalin, vapaan ja turvallisen tietoverkkojen käyttämisen kaikille.

Realismia ei saa unohtaa, Rantala-Engberg korostaa. Siihen kuuluu, että jokainen huolehtii omasta tietoturvastaan ja tiedostaa verkossa toimimisen vaarat.

Realismi on myös sitä, että kybersuurlähettiläs toimii ulkoministeriön poliittisella osastolla turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikössä.

Mutta miten kybermaailmaa voidaan säädellä?

Vähitellen, Rantala-Engberg vastaa.

Työtä kybermaailman pelisääntöjen selventämiseksi tehdään monilla kansainvälisen yhteistyön areenoilla, esimerkiksi YK:ssa, EU:ssa, Natossa ja Etyjissä monien muiden lisäksi.

Yhteistyöelimissä sovelletaan olemassa olevia normeja ja kansainvälistä oikeutta sovelletaan ja tulkitaan uutta tilannetta vastaaviksi ja samalla luodaan uusia pelisääntöjä.

Kun tulevaisuuden mahdollisuuksia ja riskejä on vaikeaa ennakoida, on ennen muuta rakennettava luottamusta eri osapuolten välille, Rantala-Engberg sanoo.

Rantala-Engberg on järjestyksessä toinen Suomen kybersuurlähettiläs.

Toimenkuva kuulostaa scifiltä, mutta on ennen muuta perinteistä diplomaatin työtä.

– En ole vähääkään tekninen ihminen tai sen puolen osaaja, mutta olen kyllä nyt huomannut olevani eri tavalla kiinnostunut tietotekniikasta kuin ennen, Rantala-Engberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Välillä on tarve päästä pois" – Kirjailija Inka Nousiainen on kova karkaamaan

Älylaitteet kasvattavat lapsistamme keskittymishäiriöisiä, likinäköisiä idiootteja: Ihmiset ovat taantumassa laboratoriorottien kaltaisiksi

Kolumni: Mitä jos yhtäkkiä menetän hallinnan?

Voisimmeko palata aikaan, jolloin emme vielä aiheuttaneet ilmastonmuutosta? Milloin se oli?

Kolumni: Saisinko nähdä paperit?

Aurinkopaneelit ovat ongelma pelastustilanteissa – pelastusviranomaisten on nyt kehitettävä ratkaisuja niiden kanssa toimimiselle

Onko perusmaratonit nähty? Kokeile seuraavaksi ufojuoksua

Onko rieska ohut vai paksu? Se ei ole lainkaan yhdentekevää, sillä leipä on suomalaisille tunteikas asia

Valokuvataitelija Iiu Susiraja laittaisi kultakalat rintojen alle: "En ole varma, onko minulla rajoja enää ollenkaan"

Kolumni: Työssäkäyvä ihminen voi paremmin kuin työtön

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.