Moni vanhuksen pankkiasioita hoitava ymmällä byrokratian kanssa

Iäkkäiden ja muistisairaiden määrä kasvaa vauhdilla. Yleensä omaiset hoitavat hoitavat heidän pankkiasioitaan. Valtakirja vanhukselta riittää, niin kauan kuin vanhus ymmärtää valtuutuksen merkityksen. Jos kunto on huono, voidaan tarvita edunvalvontaa. Siihen liittyvät kulut ja byrokratia tulevat monelle omaiselle yllätyksenä.

Helpommalla pääsee, jos varautuu tilanteeseen ennalta. Kun vanhus on vielä hyvävointinen, hän voi tehdä edunvalvontavaltuutuksen. Valtuutuksessa vanhus voi itse päättää, kuka hänen asioitaan hoitaa, jos hän ei siihen itse pysty. Jos vanhuksen toimintakyky heikkenee, valtuutukselle hankitaan vahvistus maistraatista. Tällöin maistraatti yleensä vaatii lääkärintodistuksen.

– Suosittelen lämpimästi valtuutuksen tekemistä, Rahoitus- ja vakuutusneuvonta Finen johtaja Erik Sirén sanoo.

Edunvalvontavaltuutuksia on voimassa vielä hyvin vähän: viime vuoden lopussa 4 500. Valtuutuksella voi hoitaa taloudellisia asioita yleisesti, tai sen voi rajata koskemaan vain tiettyjä asioita. Jos valtuutusta ei ole, maistraatti määrää edunvalvojan.

Edunvalvojakaan ei saa käyttää valvottavan pankkikorttia tai -tunnuksia, vaan hänen on liitettävä valvottavan tili omaan verkkopankkiinsa. Valtiovarainministeriö on esittänyt, että tietyissä erityistapauksissa joku muukin ihminen voisi käyttää tunnuksia.

– Olemme huolissamme erityisryhmistä: vanhuksista sekä näkö-, kuulo- ja liikuntavammaisista. Olisi hyvä, jos esimerkiksi henkilökohtainen avustaja voisi auttaa pankkitunnusten käytössä, sanoo ministeriön finanssineuvos Risto Koponen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.